Rendes gyarmatosítót sem találtak maguknak

Trainspotting, skót
Vágólapra másolva!
Lehet, hogy egy új ország jelenik meg Európa térképén - csütörtökön népszavazást tartanak Skócia függetlenségéről. Ebből az alkalomból összeszedtük a Skóciában játszódó legszuperebb filmeket. A Hegylakó ott vívta első nagy csatáját, és a Trainspotting drogos fiataljai mellett maga James Bond is tett egy rövidke kirándulást a vadregényes tájban. A sors furcsa fintora, hogy a leghíresebb skótot az Amerikában született Mel Gibson játszotta el. 
Vágólapra másolva!

10. Merida, a bátor (Brave, 2012)

A vadregényes Skócia robusztus férfijaival, boszorkányos szépségű, vörös nőivel tökéletes helyszín a középkorban játszódó mesékhez. Ezt legutóbb a Pixar ismerte fel, és helyezte skót környezetbe a Merida, a bátor című rajzfilmjét. A főhős hercegkisasszony ugyan, de nem izgatják a hagyományosan csajos tevékenységek: unja a hárfaórákat, inkább íjászkodna és a mezőn lovagolna. Amikor már nem bírja tovább a kötöttségeket, elszökik a természetbe. Merida vad és zabolátlan, mint a rajzolva is lenyűgöző skót táj.

Merida, a bátor Forrás: Fórum Hungary

- - -

9. A vesszőből font ember (The Wicker Man, 1972)

Kizárólag Skóciában forgatták A vesszőből font ember-t, amelyet a horror zsáner egyik alapművének tartanak. Christopher Lee-nek annyira tetszett a sztori, hogy ingyen vállalta el a sziget titokzatos urának a szerepét, csak hogy elkészülhessen a film. A fiktív helyszín, Summerisle egy eldugott sziget a skót partoknál, lakói a mai napig boszorkányos módszerekkel gyógyítanak, és kelta isteneknek hódolnak. Ez az ősi világ ütközik a filmben a mai keresztény erkölccsel, amikor egy távolról jött rendőr lép be a közösség életébe, hogy egy eltűnt kislány után nyomozzon. A vesszőből font ember a külső hatásoknak ellenálló, saját, barbárnak bélyegzett hagyományait büszkén őrző helyként festi meg a szigetet. Skóciát is előszeretettel szokták ilyen országnak ábrázolni.

A vesszőből font ember Forrás: Mokép

- - -

8. Éjjel-nappal fiatalok (Late Night Shopping, 2001)

Skócia több szimpatikus, de legalább annyira zűrös fiatalokról szóló remek filmnek is helyszíne volt már. A Hallam Foe-ban az anyakomplexusos Jamie Bell egy edingburghi háztetőről kémleli álmai nőjét, a Morvern Callar-ban pedig az álmodozó Samantha Morton úgy dönt, hogy nem jelenti be a barátja öngyilkosságát, inkább a saját neve alatt kiadja a regényét. Kevésbé ismert talán a jó dumákkal teli, a szerelmi őrlődést bájos humorral bemutató Éjjel-nappal fiatalok, amelyben négy, életükben megrekedt glasgow-i fiatal az éjszakai műszakjuk előtt és után összeül kibeszélni a problémáikat. A kényelmes tétlenség végét egy tengerparti túra hozza el számukra.

Éjjel-nappal fiatalok Forrás: InterCom

- - -

7. Under the Skin (2014)

Ezt a filmet mindenki úgy ismeri, hogy Scarlett Johansson ebben mutatkozott először anyaszült meztelenül a mozivásznon. Azt már kevesebben tudják, hogy a kizárólag skóciai helyszíneken forgatott film a szereplők nagy részének bevonása nélkül készült. A földönkívülit alakító Johansson egy furgonnal járta a várost, és járókelő férfiakat szólított le. Fekete parókát viselt, ezért nem ismerték fel. Először útbaigazítást kért, aztán váratlanul azt kérdezte: "Vonzónak tart engem?" A stáb valódi, emberi reakciókat gyűjtögetett a skót utcákon.

Under the Skin Forrás: A Company Hungary

- - -

6. Skyfall (2012)

A legutóbbi James Bond-film ugyan csak a legvégén kalandozik el Skóciába, de rövid idő alatt is annyira fontos helyszínévé válik a Glencoe nevű tájegység, hogy felkerült a listára a Skyfall. Bond meghazudtolva a gondosan felépített imázsát, ezúttal beavat minket a múltjába: ezen a kopár, állandóan ködös, sárgásbarnás aljnövényzettel borított, lakatlannak tűnő vidéken nőtt fel, és most idehozta M-et (Judi Dench), hogy csapdát állítsanak az őket üldöző Silvának (Javier Bardem). Biztos másnak is eszébe jutott a film nézése közben, hogy egyszer ide el kell menni, hiszen ilyen táj nincsen még egy.

Skyfall Forrás: Fórum Hungary

- - -

5. Hegylakó (Highlander, 1986)

Sokat köszönhet a skót turizmus a Hegylakó című filmnek. Bár jórészt New Yorkban játszódik, de vissza-vissza ugrik a múltba, hogy ismertesse a Christopher Lambert által alakított halhatatlan férfi skóciai fiatalkorát. A Hegylakó egyik felejthetetlen helyszíne a mesebeli szépségű Eilean Donan vár, innen indul harcba a film elején a klán. A vár gyakori szereplője Skóciát népszerűsítő kiadványoknak, egy apró szigeten fekszik, és kőhíd köti össze a parttal. Annyira tökéletes a fekvése, hogy az ember nehezen hiszi el, hogy amit lát, azt nem filmesek húzták fel díszletnek egy középkori fantasyhez, hanem az egy valódi, sok történelmi vihart átvészelt vár.

Hegylakó Forrás: InterCom

- - -

4. A rettenthetetlen (Braveheart, 1995)

A skót történelem jelentős része az angolok elleni függetlenségi harcból állt. Egyik legnagyobb nemzeti hősüket, William Wallace-t is az angol király végeztette ki. Biztos sok skótot dühít, hogy Wallace-t egy külföldi színész játszotta el, küzdelmét pedig egy hollywoodi szuperprodukció dolgozta fel a valóságtól sokszor messze elrugaszkodva, de az is tuti, hogy az öt Oscar-díjas film nélkül sokkal kevesebben könnyezték volna meg a skót szabadság ügyét. A bevételi és nézettségi adatoknál is tisztábban mutatja A rettenthetetlen erejét, hogy a világ jelentős része a harci színekkel összepingált, szoknyás Mel Gibson láttán a skót függetlenségre asszociál.

A rettenthetetlen Forrás: InterCom

- - -

3. Rob Roy (1995)

1995-ben egy másik nemzeti hős életét is feldolgozták, és egy pompás történelmi kalandfilmet forgattak belőle. A sokszor skót Robin Hoodként emlegetett Rob Roy (Liam Neeson) egy felföldi klán vezetője, aki bosszúhadjáratot indít az angol földesúr és fennhéjázó rokona (Tim Roth) ellen, aki nemcsak felégette az otthonát, de még a feleségét is megerőszakolta. Ez a film is azt a képet sugallja, hogy a skótok becsületes, szabadságszerető emberek, akiket az angolok galád módon elnyomnak és kihasználnak. A Rob Roy közben is gyönyörködhetünk a ködös, tavakkal szabdalt felföldi tájban, és ebben a filmben van a filmtörténelem egyik legjobb kardpárbaja.

Rob Roy Forrás: UIP Dunafilm

- - -

2. Porunk hőse (Local Hero, 1983)

Ezt a filmet úgy a legegyszerűbb jellemezni, hogy egy Skóciába átültetett Miért éppen Alaszka?, amelyben Cicelyt egy parányi, a tengerpart sziklái közt megbúvó halászfalu helyettesíti. A Porunk hőse keserédes humora, a városi és a vidéki ember eltérő életfelfogásának frappáns ütköztetése, mind-mind a kilencvenes évekbeli sorozatot idézi, még úgy is, hogy a film előbb volt. Max egy amerikai olajtársaság képviselőjeként érkezik a faluba, hogy rábírja a lakókat a házuk eladására. A cég egy közelben található olajmezőn akarja megkezdeni a kitermelést, a település viszont pont útban van.

Porunk hőse Forrás: Mokép

- - -

1. Trainspotting (1996)

Ha a mai Skóciát akarjuk magunk elé képzelni úgy, hogy még nem jártunk ott, legtöbbünknek valószínűleg a kilencvenes évek nagy kultfilmjének képei jutnak eszébe. Azt hihetnénk, hogy csupa lepattant és veszélyes helyen forgatták a Trainspotting-ot, amit messze elkerülnek a turisták, pedig már a filmet indító rohanást is Edinburgh leghíresebb sétálóutcáján vették fel. Ezzel együtt Skócia egy állott piaszagú, mocskos hely a filmben, amit még a heroin és a rave-partik sem tudnak annyira széppé varázsolni, hogy az ember ne akarna az első adandó alkalommal lelépni onnan.

Trainspotting Forrás: InterCom

A drogos társaság kimozdul ugyan a sivárságában is gyönyörű skót felföldre, de ott sem tudnak kilépni gyötrelmesnek talált életükből. Rentonból ki is bukik a skótok minden fájdalma: "Pocsék dolog skótnak lenni! Az alja, a legalja vagyunk. A nagyvilág söpredéke. A legnyomorultabb, legszánalmasabb, legszemetebb emberfajta, ami a civilizációból született. Valaki utálja az angolokat, én nem. Csak tróger népség. És mi ennek a tróger népségnek a gyarmata vagyunk. Még rendes gyarmatosítókat sem találtunk magunknak! Roskatag tetvek uralkodnak rajtunk. Szerintem ez elég szar helyzet, Tommy! És a világ minden friss levegője sem változtat ezen!"