Az ő szavazataikra számíthat a magyar film az Oscaron

Szabó István, Nemes Jeles László
Vágólapra másolva!
Több mint hatezer ember voksolt arról, hogy kik kapják meg a világ legrangosabb filmes díját, az Oscart. A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagságához nem kell amerikai állampolgárnak lenni, így több magyar szavazatot is kaphat Mindenki című kisfilm. Szabó István, Andy Vajna vagy éppen Nemes Jeles László segítheti hozzá Deák Kristófot a győzelemhez.  
Vágólapra másolva!

Az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmakadémia 6 687 főt számláló tagságának február 21-ig, azaz keddig kellett leadnia a szavazatokat. Az eredmény magyar idő szerint február 27-én hajnalban fog kiderülni, akkor tudjuk majd meg, hogy egy évvel a Saul fia után ismét ünnepelhetünk-e magyar győztest.

Nem csak a leadott szavazatok, de az Akadémia tagságának a névsora titkos, de mi azért tudunk pár olyan filmes szakemberről, akiknek módjukban állt szavazni, és a legnagyobb valószínűség szerint a Mindenki-re tették a voksukat. Az Akadémia magyar tagjainak még a többieknél is több okuk van arra, hogy Deák Kristóf gyerekkori lázadásról szóló, felemelő munkája mellé tegyék az ikszet.

Szabó István, Gáspárfalvi Dorka és Helen Mirren Az ajtó díszbemutatóján a budapesti Uránia Filmszínházban Fotó: Mészáros Márton

Az Akadémia egyik magyar tagjával, Szabó Istvánnal, az Oscar-díjas Mephisto rendezőjével február elején beszéltünk, akkor azt mondta nekünk, hogy még nem volt alkalma látni a Mindenki-t, de azt hallotta róla, hogy nagyon szép, emberi történet. Neki ráadásul személyes kapcsolata is van a kisfilmhez, az egyik főszereplővel együtt dolgozott Az ajtó című legutóbbi munkájában. A tátogó szőke kislányt játszó Gáspárfalvi Dorka Helen Mirren gyerekkori másaként tűnt fel Szabó Magda azonos című regényének feldolgozásában.

Dorka elárulta nekünk, hogy a Mephisto a kedvenc magyar filmje, hiába csak 13 éves, már többször is látta az 1982-ben Oscart nyert alkotást. Biztos örülni fog neki, hogy a Mephisto alkotói közül nem csak a rendező, de az operatőr, Koltai Lajos szavazatára is számíthat. Koltai is veteránnak számít az Oscar-gálák történetében, Szabó István Oscar-jelölésig jutott filmjeit (Bizalom, Redl ezredes, Hanussen) is ő fényképezte, majd pedig a legjobb operatőrnek járó szoborért volt versenyben 2000-ben a Maléná-ért.

Koltai Lajos tavaly augusztusban Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Hollywood egykori fenevada, a botrányairól és a csillagászati áron értékesített forgatókönyveiről ismert Joe Eszterhas véleményére nagyon kíváncsiak lennénk a Mindenki-vel kapcsolatban. Az Elemi ösztön vagy a Showgirls cinikus életszemlélete a lehető legtávolabb áll a magyar kisfilm kedves tanmeséjétől, de Eszterhasról kiderült a pár évvel ezelőtti budapesti workshopon, hogy büszke a magyar gyökereire és az elnyomás elleni lázadást is nagyon fontos dolognak tartja.

Magyar vagyok, így határtalan az önbizalmam

A budapesti Puskin moziban tartott fejtágítót Joe Eszterhas, a Flashdance, az Elemi ösztön és a Showgirls magyar származású forgatókönyvírója. A nagy természetéről ismert filmes elmesélte riporterünknek, ki a legőrültebb Hollywoodban, melyik volt a legbizarrabb szexjelenet, amit valaha írt, kinek húzott be legutóbb, de elárulta azt is, milyen serkentőket fogyasztott munka közben. Persze, azt is megkérdeztük, hogy milyen volt Sharon Stone az ágyban. Olvassa el interjúnkat!

A forgatókönyvíró amúgy pár hete ismét Magyarországon járt, és Szöllősi Györggyel, a Nemzeti Sport főszerkesztőjével dolgoztak egy egyelőre titkos projekten. Talán egy Puskás Ferencről szóló életrajzi filmen törik a fejüket? Remélhetőleg a Mindenki-t is felemlegették neki ittléte alatt, és azóta megnézte Deák Kristóf munkáját.

Andy Vajna is ott van az akadémiai tagok között, akinek hollywoodi producerként számos filmje kapott Oscar-jelölést, kettő közülük pedig a díjig is eljutott (az Evita és a Total Recall - Az emlékmás). A filmügyi kormánybiztost tavaly és tavalyelőtt is megkérdeztünk, hogy mely filmekre és alkotókra szavazott az éppen aktuális Oscaron. A 2015-ös gála előtt a Birdman-re voksolt, a színészeknél pedig Michael Keatonra és Julianne Moore-ra. A 2016-ban már szűkszavúbban nyilatkozott a döntéseiről, de azt azért elárulta, hogy a Saul fia tőle is kapott egy ikszet.

Andy Vajna Fotó: Pozsonyi Janka

A Saul fia Oscar-győzelme után a film rendezőjét, operatőrét, hangmérnökét és társforgatókönyvíróját is meghívták az Amerikai Filmakadémia tagjai közé. Így most az új filmjükre készülő Nemes Jeles László és Erdély Mátyás, az Aranyélet-en és az egy hete Berlinben díjazott 1945-ön is dolgozó hangmester, Zányi Tamás, illetve a tiszteletbeli magyarnak számító Clara Royer is szavazhatott a gála idei jelöltjeire.

Clara Royer, Nemes Jeles László, Erdély Mátyás és Röhrig Géza a 2015-ös cannes-i filmfesztiválon május 15-én Forrás: AFP/Valery Hache

Ne higgye persze senki azt, hogy csak a honfitárs iránti szolidaritás szól a Mindenki mellett. Ez egy nagyszerűen sikerült kisfilm, amely lengyelül vagy perzsa nyelven is megmelengette volna a szívünket. A négy vetélytárs közül pont a kategória fő esélyesének kikiáltott francia Ennemis intérieurs-t láttuk, és ha levetkőzzük a nyilvánvaló elfogultságunkat, akkor is őszintén ki tudjuk jelenteni, hogy tartalmilag és formailag is izgalmasabb filmnek tartjuk a Mindenki-t.

Miért jók a magyar film esélyei az Oscaron?

Zsinórban másodszor nyerhet magyar film az Oscaron. Bemutatjuk a Mindenki négy vetélytársát – van köztük az Amélie csodálatos élete által inspirált fura románc, a migránsválságra reflektáló szerelmi történet, és még spanyol biztonsági őrök is táncra perdülnek a szoborért. A legnagyobb esélyesnek a francia jelöltet tartják, de Deák Kristóf alkotásának is biztató a fogadtatása, számos tekintélyes szaklap a Mindenkit favorizálja. Tudjon meg mindent a magyar film Oscar-esélyeiről!