Vágólapra másolva!
Színészek és színésznők kedvenc filmjeiből állított össze százas toplistát az amerikai Time Out magazin. Szokatlan válogatás lett az eredmény, egy komédia szerezte meg az első helyet, de bekerült az Igazából szerelem és a Kincsvadászok is, és kiderült, hogy nagy a respektje Tarr Béla és Danny DeVito rendezői tevékenységének.
Vágólapra másolva!

A Time Out magazin csinált egy minden idők száz legjobb filmjét összesítő listát, de a változatosság kedvért most nem a savanyabéla kritikusok véleményét kérték ki, hanem színészeket és színésznőket kérdeztek (köztük Juliette Binoche-t, Michael Sheent, Andy Serkist, Cillian Murphyt és Sarah Polley-t).

Mindig is gondoltam, hogy érdekes lenne megtudni, milyen filmeket szeretnek a színészek, mert feltételeztem, hogy nekik mások a szempontjaik, mint a többi embernek. A lista nagyon különleges lett, ezt már az is mutatja, hogy az első helyezett nem az ilyen listákon szokásos Aranypolgár (az csak a 39.) vagy a Hitchcock-féle Szédülés (be sem fért a száz közé) lett, hanem egy vérbeli színészfilm, az Aranyoskám című komédia.

Bill Murray és Dustin Hoffman az Aranyoskámban Forrás: Mokép

Béla ott van

A listán egyetlen magyar film található, A torinói ló című Tarr Béla-opusz, amellyel annyira mélyre sikerült mennie a mesternek, hogy utána nem is látta értelmét több filmet rendezni. Két színésznő szavazta be a berlini Ezüst Medve-nyertes magyar filmet: Juliette Binoche és A nimfomániás-ban a főhősnő fiatalkori verzióját játszó Stacy Martin.

Binoche-ról eddig is tudtuk, hogy nagy tisztelője a magyar rendező művészetének (nemrég tartott workshopot Tarr szarajevói filmes iskolájában), a 24 éves Martin esetében némileg meglepőbb, hogy ennyire szereti (csak Von Trier Hullámtörés-ét értékelte többre) ezt a két és fél órás, büntetően lassú, fekete-fehér filmet, amiben legalább negyven percen keresztül mutatják, ahogy Derzsi János és Bók Erika kézzel eszi a főtt krumplit. Persze, miért ne szerethetné, Brad Pittnek is bejön az ilyesmi, Martin listájából pedig egyértelműen látszik, hogy egy hardcore filmőrülttel van dolgunk.

Juliette Binoche és Stacy Martin Forrás: © Gerhard Kassner / Berlinale

Nem könnyű a rivaldafényben

Az összesített listán az első tízbe került még a Keresztapa első két része, az Egy hatás alatt álló nő Cassavetestől, a mozizást istenítő Cinema Paradiso, a pornófilmek hőskoráról szóló Boogie Nights, illetve Woody Allen Annie Hall-ja, amiben az is elhangzott, hogy Fellininél nincs elnézőbb filmrendező a világon.

A két munkanélküli színész hányattatásait nagyon vicces módon bemutató Withnail and I a tizenharmadik helyet csípte meg, a showbiznisz világában játszódó filmek közül ott van még az Ének az esőben (40.), a Mindent Éváról (33.), a Mindhalálig zene (59.), a Csillag születik (45.), a Piros cipellők (9.) és a Piaf (31.)

Sylvie Testud és Marion Cotillard a Piafban Forrás: Budapest Film

Az Igazából szerelem lenyomta Bergmant

Feltűnően sok a De Niro-, Pacino- és Jack Nicholson-film, és mivel nagy számban szerepeltek brit színészek a megkérdezettek között, jó pár obskúrus angol filmet is találhatunk a listán. Például nem tudom, ki merné komolyan állítani, hogy Shane Meadows Hol alszik Romeo?-ja jobb film, mint Jelenetek a házasságból vagy A szarvasvadász, pedig itt mindkettőt megelőzi.

Egy csomó olyan film is itt van, amit tényleg soha nem látunk hasonló listákon, például az Igazából szerelem (94.), a Kincsvadászok (81.), A herceg menyasszonya (52.), a Leon, a profi (44.) vagy a Gladiátor (20.).

Natalie Portman és Jean Reno a Leon, a profiban Forrás: Mokép

Az egyes színészek tízes listáiról eszembe jutott még pár dolog

  • Lili Taylor listája a legeklektikusabb, rárakott egy Richard Pryor-koncertfilmet, az Apokalipszis most forgatásáról szóló doksit, illetve a Girlfriends című 1978-es filmet, amit csak azért ismer bárki, mert Kubricknak nagy kedvence volt.
  • Öröm volt látni Hannah Murray (Skins, Trónok harca) listáján a Semmi ágán...-t, mert szegény Hal Hartleyt már senki sem emlegeti mostanában (kivéve engem).
  • Lesley Manville (Mike Leigh állandó színésznője) listája különösen menő, mert uncsi klasszikusok helyett az utóbbi évek legkirályabb filmjeivel pakolta meg, olyanokkal, mint a Sráckor, A nő, a Rozsda és csont és az Akvárium.
Michael Fassbender az Akváriumban Forrás: Cirko Film

  • Érthetetlen, hogy az összes Tarkovszkij-film közül miért az Áldozathozatal-t szeretik a legtöbben.

  • Én is imádom a Nem adok kosarat! című filmet, mégis elég furcsa Sanaa Lathan listáján látni, tekintve, hogy ő volt benne az egyik főszereplő.

  • Cillian Murphy egyik kedvenc filmje az Arizonai álmodozók.

  • Brie Larson eddig is iszonyat jó fejnek tűnt, de a listája miatt most még jobban megszerettem. Aki az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag mellé odarakja a Te, aki élsz-t is Roy Anderssontól, az csakis egy csodálatos ember lehet.

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag Forrás: InterCom
  • John Gallagher Jr. (Átmeneti állomás) meg azzal lopta be magát a szívembe, hogy megemlítette a Lapzártá-t, a világ legszórakoztatóbb újságírós filmjét, amiben Michael Keaton élete legjobb alakítását nyújtja (bizony, a Birdman csak a második!).
  • Juliette Binoche pedig azért is király arc, mert Bergman, Welles, Leone, Haneke, Tarkovszkij és Visconti után dobott egy pacsit Danny DeVitónak is. A rózsák háborúja a kilencedik nála!

A tíz legnagyszerűbb film a színészek/színésznők szerint

  1. Aranyoskám (Tootsie)
  2. Keresztapa (The Godfather)
  3. Egy hatás alatt álló nő (A Woman Under the Influence)
  4. Cinema Paradiso
  5. Ne bántsátok a feketerigót! (To Kill a Mockingbird)
  6. Keresztapa 2 (The Godfather Part II)
  7. Annie Hall
  8. Boogie Nights
  9. Piros cipellők (The Red Shoes)
  10. Taxisofőr (Taxi Driver)

Az összesített százas listát itt lehet megnézni, az egyes színészek tízes listáit pedig itt.