Tíz film, amit látni kell a nyáron

Southpaw, Tíz film, amit látni kell a nyáron
Vágólapra másolva!
Vasárnap összeszedtük azokat a nyári látványosságokat, amikre amúgy is mindenki beül. Most tíz olyan, szupernek ígérkező filmet mutatunk be, amelyekre nem vetül akkora rivaldafény, pedig szerintünk kihagyhatatlanok. Carey Mulligan három férfi fejét csavarja el egyszerre a vidéki angol tájban, Channing Tatum mindenkit meg fog őrjíteni a vetkőzős táncával, Melissa McCarthy pedig Budapest utcáit szántja fel cuki robogójával. Ezekről a filmekről se feledkezzünk el, jól fog jönni a tudás, amikor majd menedéket keresünk a kánikula elől. 
Vágólapra másolva!

Éden (Eden)
Magyarországi bemutató: május 21.

Nagy rajongói vagyunk Mia Hansen-Løve az idővel, hangulatokkal és az emberi érzésekkel mesterien bánó filmjeinek. A Viszlát, első szerelem! ott volt 2012 legjobb alkotásai között, és most végre a rendező legújabb filmje, a francia elektronikus tánczenei színtér két évtizedét feldolgozó Eden is megérkezik hazánkba. Egy, a Daft Punk igézetében élő fiatal srác is nekiáll társával a zenegyártásnak, akit később a sikerek egészen New Yorkig és Greta Gerwig karjaiba repítenek. Pörgős partijeleneteket, villogó neonfényeket és melléjük belassult, elmélkedős pillanatokat várunk arról, hogy mit is áldozott fel a srác a zene érdekében.

- - -

A kém (Spy)
Magyarországi bemutató: június 4.

Melissa McCarthy harsány humora ugyan sokaknak nem jön be, de A kém nekik is kihagyhatatlan, ugyanis ezt a filmet nem csupán Budapesten forgatták, de az a csoda történt meg, hogy ott is játszódik. McCarthy egy CIA-ügynököt alakít, aki életében először nem az irodából segédkezik, hanem terepen próbálja teljesíteni a küldetést. Közben futólag találkozik Árpa Attilával, és viccet csinál a kémfilmek kliséiből. Jason Statham ezúttal egy ostoba, macsó szuperkémet alakít, aki hiába kolléga, több bajt okoz, mint amennyit segít McCarthynak. A moziban arra a kínzó kérdésre is választ kapunk, hogy a Jude Law-val kavaró Zimány Linda benne lesz-e a filmben.

- - -

Saul fia
Magyarországi bemutató: június 11.

Nemes Jeles László Saul fia című alkotása negyvenhat év óta az első magyar első film, amit beválogattak a cannes-i fesztivál versenyprogramjába. Ez hatalmas szenzáció. A júniusi premier idején már azt is tudni fogjuk, hogy kapott-e díjat Nemes egy auschwitzi hullaégető egy napját feldolgozó filmje. Mielőtt sokan felszisszennének, tudják azért azt is, hogy ez nem egy tipikus holokausztfilm. Történelmi tabló helyett a rabtársaik holttesteit összegyűjtő és elhamvasztó Sonderkommando egy tagjára koncentrál, a kézikamera pedig szinte sosem távolodik el a főszereplőtől. Legfontosabb filmes előképnek a Jöjj és lásd! című zseniális szovjet háborús filmet nevezte meg a rendező.

Röhrig Géza a Saul fia című filmben Forrás: Mozinet

- - -

Távol a világ zajától (Far From the Madding Crowd)
Magyarországi bemutató: június 11.

Thomas Hardy regényének legújabb feldolgozását az elsöprő erejű, klasszikus szerelmi történetek és a mívesen elkészített kosztümös drámák rajongóinak éppúgy melegen ajánlom, mint azoknak, akik az Egy lányról, vagy legkésőbb A szégyentelen idején belehabarodtak Carey Mulliganbe. Egy önfejű és független nőt alakít, aki gazdálkodni kezd a 19. századi vidéki Anglia egyik távoli szegletében, és aki képtelen választani a három, eltérő személyiségű udvarlója közül. Egy birkapásztor (Matthias Schoenarts), egy gazdag földesúr (Michael Sheen) és egy nyalka katonatiszt (Tom Sturridge) epekedik érte.

- - -

Harcosok klubja (Fight Club)
Magyarországi bemutató: június 18.

A mozikba alapból az újdonságok miatt járunk, de az elmúlt egy év bebizonyította, hogy régi klasszikusokra (A bolygó neve: Halál, Drágán add az életed!) is hajlandóak vagyunk jegyet venni. A Harcosok klubja a 21. század egyik első nagy remekműve, aminek filmnyelvi bravúrjai és metsző humorral, cinikusan tálalt mondanivalója a mai napig elevennek és korszerűnek hat. Semmivel sem lesz gyengébb attól a Harcosok klubja, hogy most már mindenki ismeri a filmvégi csattanót, az odáig tartó út az igazán fontos.

- - -

Magic Mike XXL
Magyarországi bemutató: július 2.

A Magic Mike folytatásáról eddig kevés információ szivárgott ki, de aki látta az első részt, az úgyis tudja, mire számíthat. Tökéletes hasizmú, bronzbarna férfiak a színpadon táncolnak, és ezzel megőrjítik a közönséget. Az első részhez képest könnyedebb lesz a hangvétel, ezt bizonyítja az előzetes is, amiben Tatum még a garázsban, hegesztőmaszkot viselve sem bírja ki, hogy ki ne törjön belőle pár táncmozdulat. A folytatás egy road movie lesz, amibe Matthew McConaughey nem tért vissza, feltűnik viszont Amber Heard, aki egy kis józanságot vitt az előzetesbe azzal, hogy kinevette a végén Tatumot.

- - -

Southpaw
Magyarországi bemutató: július 30.

Ha szereti a sportfilmeket, és elámul azon, ha egy szerep kedvéért brutális átváltozáson megy át a színész, nagy az esély arra, hogy imádni fogja a Southpaw-t. Jake Gyllenhaal egy középsúlyú bokszbajnokot alakít, akinek az egyik pillanatról a másikra összeomlik az élete. Kőkemény, izzadtságban fürdő és érzelmes drámát várunk az önpusztításról, az újrakezdés nehézségeiről és az apai szeretetről. A főszereplő egy ócska, koszos bokszklubban kénytelen újraindítani a karrierjét az őt barátságtalanul fogadó Forest Whitaker vezetésével.

- - -

Lány macskával (Incompresa)
Magyarországi bemutató: június 25.

Asia Argento legújabb filmjével már nem botrányt akar kelteni, inkább a nagyobb közönség számára is befogadható módon mesél a felnövésről, egy kilencéves lány érzelmi életéről. Szülei zaklatott művészlelkek, akik képtelenek arra, hogy nyugodt családi légkört teremtsenek a lányuk számára. Az önéletrajzi jelleg teszi különösen izgalmassá a filmet, hiszen Asia a neves olasz giallo- és horrorrendező, Dario Argento lánya. Charlotte Gainsbourg (A nimfomániás) és Gianni Garko (számos spagettiwestern és olasz horror főszereplője) játssza az egymással veszekedő és nagy karrierálmokat dédelgető házaspárt.

- - -

Az U.N.C.L.E. embere (The Man from U.N.C.L.E.)
Magyarországi bemutató: augusztus 20.

Guy Ritchie (Blöff, Sherlock Holmes) egy vidám stílusorgiával repít minket vissza a kémfilmek legszínesebb időszakába, a hatvanas évekbe - legalábbis ez volt az érzésem az első, tökéletesen megkomponált előzetest látva. Még trabantos üldözés is van benne a kettészakított Berlin utcáin! Henry Cavill és Arnie Hammer alakítja benne az amerikai és a szovjet szuperkémet, akiknek még James Bondnál is tökéletesebb a megjelenésük és nagyobb az egójuk, és akik most kénytelenek együtt dolgozni. Ez a film tűnik az idei nyár kihagyhatatlan időutazásának, amiben ráadásul még az Ex Machina gyönyörű robotlánya, Alicia Vikander is szerepel.

- - -

Kész katasztrófa (Trainwreck)
Magyarországi bemutató: augusztus 27.

Az elmúlt tíz év bombasikert aratott vígjátékaiból többet is Judd Apatow-nak köszönhetünk (A 40 éves szűz, Felkoppintva), aki most a sokkoló humorú stand upjaival már nagy feltűnést keltett Amy Schumerrel forgatta le a következő filmjét. A szőke és nagyszájú komika nem csupán a főszerepet játszotta el, a forgatókönyvet is ő írta. Egy sikeres újságírót alakít, aki irtózik a hosszú távú kapcsolatokról, de egy szimpatikus orvossal (Bill Hader) való találkozás elbizonytalanítja abbéli meggyőződését, hogy csak az egyéjszakás kalandoknak van értelme.

Szavazzon!

Ön melyik filmet nézné meg a legszívesebben?