Ez a mocskos dúvad mindjárt szupersztár lesz

Tom Hardy
Vágólapra másolva!
Brutális, irányíthatatlan őserő. A saját hányásában ébredő drogfüggő. Szexszimbólum. Szerepeiben sokszor a motyogó Marlon Brando örököse. Ezt mind el lehet mondani Tom Hardyról, aki 2015-ben végérvényesen világsztárrá fog válni. A múlt héten mozikba került A 44. gyermekben egy gyerekgyilkosságok után nyomozó szovjet katonatisztet alakít - ennek kapcsán átvettük a színész kacskaringós és eseménydús karrierjét. 
Vágólapra másolva!

Minden szerepével önmagát akarja elpusztítani

Ahogy az életben, úgy a filmekben is a határait feszegeti, és ennek érdekében néha egészen kockázatos és önpusztító dolgokra vetemedik. A Sólyom végveszélyben forgatásán rábeszélte Ridley Scottot, hogy ne egy kaszkadőrt gyújtsanak fel, hanem rajta lobbanjanak fel a lángok.

Tom Hardy A Sólyom végveszélyben című filmben Forrás: InterCom

A film idején így mesélt róla: "Amikor meggyulladtam, nagyszerűen éreztem magam, mintha újjászülettem volna. De többet akarok ennél. Azt akarom, hogy ennél is nagyobb dolgokban legyen részem." 2007-ben így nyilatkozott a mutatványról: "Meg akartam tudni, hogy milyen érzés életben lenni. Talán csak akkor érezheti ezt az ember, amikor a halál közelébe kerül."

Szégyellte, hogy középosztálybeli családból származik

Hardy nem tudta elfogadni, hogy kiváltságos helyzetben van sok más gyerekhez képest, ezért kamaszként mindent kipróbált, és minden lehetséges balhéban benne volt. "Kertvárosban laktam. Az élet annyira jómódú, békés és rémesen unalmas arrafelé, hogy ösztönösen arra vágyik az ember, hogy mindent elbasszon."

Tom Hardy a kétezres évek elején Fotó: Greg Williams

Lopásért kirúgták az iskolából, mert tizenöt évesen a barátaival elkötött egy Mercedest, a rendőrök elkapták őket, és lőfegyvert találtak a hátsó ülésen. Nem kellett sok idő, és rászokott az alkoholra és különböző drogokra.

A kétezres évek elején már majdnem befutott

2001-ben szerepelt Az elit alakulat című második világháborús HBO-sorozatban. Ugyanebben az évben ő volt az egyik katona, aki nehéz helyzetbe került a Szomáliában játszódó A Sólyom végveszélyben című filmben. Karrierje meredeken ívelt felfelé, a 2002-es Star Trek: Nemezis című sci-fiben már nem csupán egy mellékszerepet kapott, ő játszotta Picard kapitány klónját, a főgonoszt.

Tom Hardy és Patrick Stewart a Star Trek: Nemezis című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A hatvanmillió dollárból készült film azonban csúfosan megbukott. Minden idők legkevesebbet hozó Star Trek-része lett, mindössze 43 milliót tudott összekuporgatni Amerikában, a világ többi részében pedig további 24 milliót. Hét évig nem is készült újabb Star Trek-mozifilm, aztán J. J. Abrams az alapoktól kezdte újjáépíteni az univerzumot.

A kudarc nem Hardyn múlt: évekkel később kikerült ez a fenti összehasonlító videó, amelyben a színész tesztfelvételeit és a kész film részleteit vetik össze. Hardy odatette magát a próbán, a filmben viszont alig maradt valami a játékából a smink és a maszk miatt.

Volt azért más oka is a felszívódásának

Rászokott a crackre, gyakorta fordult elő vele, hogy a város másik végén ébredt, nem tudta, hogyan került oda, vagy ki alszik mellette. 2003-ban, egy átmulatott éjszaka után összeesett a londoni Soho egyik utcáján. A saját vérében és hányásában feküdve tért magához. Rájött, hogy nemcsak a karrierje, hanem az élete is rámehet, ha nem változtat az életvitelén, ezért bevonult egy elvonókúrára.

Azóta józan, saját bevallása szerint sem alkoholhoz, sem drogokhoz nem nyúl, és most már képes kezelni a sötét oldalát: "Olyan ez, mintha egy négyszáz kilós orángutánnal élnék együtt, aki meg akar ölni. Sokkal erősebb, mint én, nem ugyanazt a nyelvet beszéljük, és ott futkározik a lelkem legsötétebb bugyraiban. Az anyámat is megöltem volna egy adag crackért."

Majdnem ő lett Mr. Darcy

Hardyt keménykötésű harcosokkal és dühödt bűnözőkkel azonosítja a legtöbb ember, de mehetett volna teljesen más irányba is a színész karrierje. Elmondása szerint csak kevésen múlott, hogy nem ő lett Mr. Darcy a Büszkeség és balítélet 2005-ös feldolgozásában. A szavakkal nehezen bánó férfit végül Matthew Macfadyen játszotta el, akinek azóta is ez a legismertebb szerepe.

Matthew Macfadyen a Büszkeség és balítélet című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A film nagy hatalmú producere, Stacey Snider törte össze Hardy álmait: "Aranyom, a világ összes nőjének van egy elképzelése arról, ki ez a Darcy, és te nem illesz bele ebbe a képbe". Hardy összeomlott az elutasítás hallatán. Mindent megtett a szerepért, elmondása szerint pazar Hugh Grant-imitációt mutatott be.

Tom Hardy, az átváltozóművész

Hardy nem egyszer és nem kétszer gyúrta szénné magát, hogy a fizikai megjelenése is tökéletesen passzoljon a szerephez. Kevésbé ismert tény, hogy Christian Bale-hez hasonlóan nemcsak izmokat épített fel, hanem drámaian le is soványodott, ha a film azt kívánta meg. A 2007-es Stuart: Visszapörgetett élet című dráma kedvéért tizenhárom kilót adott le egy hónap alatt.

Benedict Cumberbatch és Tom Hardy a Stuart: Visszapörgetett élet című filmben Forrás: BBC

Egy hajléktalan alkoholistát alakított, aki gyerekként nemi erőszak áldozatává vált. A másik főszerepet, a Stuart történetét lejegyző írót Benedict Cumberbatch játszotta, kettejük valószínűtlen barátságát meséli el a film. Stuart eljátszásáért 2008-ban a legjobb tévés főszereplő díjára jelölte a színészt a brit akadémia.

A meleg szexet is kipróbálta

Nagy port kavart egy 2008-as interjú Hardyval, amiben arról kérdezték a színészt, hogy szexelt-e már férfiakkal. "Fiatalabb koromban? Persze. Színész vagyok, az isten szerelmére! Művészként mindennel és mindenkivel eljátszottam." Hardy kíváncsiságból próbálta ki a meleg szexet, hozzátette, hogy nem izgatta fel, és már régen felhagyott a kísérletezgetéssel.

Tom Hardy a Spíler című filmben Forrás: InterCom

A kérdés Guy Ritchie Spíler című filmje kapcsán merült fel, amiben Handsome Bobot alakította. Bob rendszeresen egy régi éjszaka emlékével hozza a frászt Gerard Butler karakterére, amikor túlságosan is összegabalyodtak. Hardyt nemsokára ismét meleg gengszterként láthatjuk, a Legend című filmben játssza a londoni alvilág legendás alakját, Ronald Krayt.

A tetoválásai elmesélik a színész életét

Hardy naplónak használja a saját testét, ha valami örömteli esemény történik vele, magára tetováltat róla egy emlékeztetőt.

Tom Hardy tetkói Forrás: Esquire

Lássunk néhány példát, mik díszítik a testét:

  • Egy ír manó (leprikón) emlékezteti a származására.
  • Exfelesége, Sarah Ward monogramját is felvarratta magára a következő szöveggel: "Amíg meg nem halok SW".
  • Szűz Mária és egy csillag akkor került fel a testére, amikor megtudta, hogy az akkori barátnője, Rachael Speed várandós.
  • A fia megszületését egy olasz kifejezéssel ünnepelte: Figlio mio bellissimo, ami magyarul annyit jelent, hogy az én gyönyörű fiam.
  • Megígérte a menedzserének, ha bekerül a hollywoodi körforgásba, akkor viselni fogja a nevét. Hardy megtartotta a szavát, ott díszeleg a testén Lindy King neve.
  • Legutóbb egy Kalasnyikovot tartó Buddhát varratott a mellkasára.

Michael Fassbender helyett ugrott be

Amikor színésziskolába járt, Ralph Fiennes és Gary Oldman keveréke akart lenni, egy csipetnyi Frank Sinatrával megbolondítva. Évekkel később Michael Fassbender szoros menetrendjének köszönhette, hogy először játszhatott együtt példaképével, Oldmannel. Fassbendernek mennie kellett az X-Men: Az elsők forgatására, így megnyílt az út Hardy előtt, és eljátszhatta a Suszter, szabó, baka, kém-ben a szovjet nőbe belezúgó angol kémet.

Gary Oldman és Tom Hardy a Suszter, szabó, baka, kém premierjén Forrás: AFP

A színész nem spórolt a bókokkal, amikor Oldmanről kérdezték: A "legtökéletesebb hősé"-nek, "kibaszott férfi"-nak és "elképesztő fickó"-nak nevezte. Egyik vágya, hogy ő is azt jelentse a generációjának, mint amit Oldman képvisel. Az amúgy zseniális kémfilm után A sötét lovag: Felemelkedés-ben, a Fékezhetetlen-ben és a múlt héten mozikba került A 44. gyermek-ben is együtt játszott a két színész.

Mad Maxnek hívták a kutyáját

A sors előre jelezte Tom Hardynak, hogy egyszer majd ő is eljátszhatja Mel Gibson ikonikus szerepét. Tizenhét éves volt, amikor kapott egy kutyát, akit Mad Maxnek hívtak. A későbbi színésznek azonban nem tetszett a név, és Maximoose-nak kezdte hívni a pitbull-labrador keveréket. Szerinte nem szép dolog őrültnek nevezni egy kutyát, ezért keresztelte át az ajándékba kapott háziállatot. Maximoose tizenhét évvel később halt meg, abban az évben, amikor gazdája megkapta Mad Max főszerepét.

Tom Hardy a Mad Max - A harag útja című filmben Forrás: InterCom

Pedig Mad Max eljátszása nem szerepelhetett Hardy gyermekkori vágyálmai között, például csak harmincéves korában tanult meg vezetni. Végül azért szerezte meg a jogosítványt, hogy a szülési fájások elindulásakor kocsival vihesse be a kórházba akkori barátnőjét, Rachael Speedet.

+ + +

Öt Tom Hardy-alakítás, amit muszáj látni

Hasadjunk le egy kicsit az anekdotákról, és koncentráljunk most arra, ami a legfontosabb egy színésznél: a szerepei minőségére. A harmincnyolc éves Hardyt csak az utóbbi néhány évben kezdték el megtalálni a mozis főszerepek, de már így is nehéz volt öt filmnél meghúzni a határt. Ha ezeket megnézi, többé-kevésbé átfogó képet kaphat Hardy színészi talentumáról.

Bronson (2009)

Hardy először a Bronson címszerepe kedvéért gyúrta ki magát brutálisan. Nicholas Winding Refn meghökkentő életrajzi drámájában egy közveszélyes izomkolosszust játszik, aki élete jelentős részét a külvilág elől elzárva, különböző börtönökben töltötte. A színész játékának köszönhetően a képernyőn keresztül is a bőrünkön érezzük a félelmet - bárhol szívesebben lennénk, mint ennek a bűnözőnek a közelében. Bronson egy igazi irányíthatatlan vadember, aki bármikor bekattanhat, és brutális pusztításba kezdhet maga körül.

Warrior - A végső menet (2011)

Hardy iszonyatos önfegyelemről és elhivatottságról tett tanúbizonyságot, amikor a Warrior ketrecharcosának szerepére készült fel. Tizenhárom kiló tiszta izmot épített magára, az edzésprogramja többek között bokszból, thai bokszból, dzsúdzsucuból és a koreográfia betanulásából állt. A harcok hiteles bemutatása mellett a film érzelmi töltete is hihetetlenül erős. A két testvér vetélkedését nehéz úgy végignézni, hogy ne sírja el magát az ember.

A sötét lovag: Felemelkedés (The Dark Knight Rises, 2012)

Bane-ként nézett ki a legbrutálisabban Hardy. Olyan csuklyás izmai voltak, hogy azon téglákat lehetett törni. A maszk és az eltorzított hang miatt itt le kellett mondania színészi eszköztárának jelentős részéről, de legtöbbször rémisztő jelenléte is elég volt ahhoz, hogy biztosan tudjuk, ez a szörnyeteg komolyan gondolja a pusztítást.

Locke (2013)

Hardyt a látványos szerepei tették ismertté, de egy pillanatig se higgyük, hogy elvérzik, ha visszafogott, emberközeli alakítást kíván meg a film. A Locke-ban nem csinál mást, mint másfél órán keresztül vezet egy kocsit, és telefonál. És így is képes arra, hogy érzékletesen bemutassa egy ember életének széthullását.

Piszkos pénz (The Drop, 2014)

A James Gandolfini utolsó filmjeként elhíresült Piszkos pénz is arra tökéletes példa, hogy Hardy egy hétköznapi fickó szerepében is kivételes alakításra képes. Egyszerű bárpultosként az utolsó pillanatig próbálja elkerülni a nyílt konfrontációt, de közben érezni, hogy hihetetlen nagy feszültség forr benne. Ez a kettőség viszi előre a filmet, mivel nem lehet tudni, mikor önti el a vörös köd Hardy fejét, és kezd brutális pusztításba.

+ + +

Még Tom Hardy is hibázhat

Ha csak meg nem gondolja magát, többé nem láthatjuk romantikus komédiában szerepelni. A Kémes hármas egyik főszerepét azért vállalta el, mert "szeret olyan dolgokat csinálni, amiket még nem próbált ki előtte". A filmben egy CIA-s kémet alakít, aki Chris Pine-nal hadakozik Reese Witherspoon kegyeiért. A forgatás annyira traumatikus élmény volt számára, hogy elhatározta, egyhamar nem tér vissza ehhez a műfajhoz.

Amikor rábólintott a szerepre, jobban is odafigyelhetett volna. A projekt 2001 óta körözött Hollywoodban, először Martin Lawrence és Chris Rock főszereplésével képzelték el, később Seth Rogen, Bradley Cooper és Sam Worthington is visszadobta a szerepet.

Most már tényleg világsztár lesz belőle

Idén mutatják be tőle a Mad Max: A harag útjá-t, karrierjének első olyan látványfilmjét, amiben övé a főszerep. Jön még a Legend című gengszterfilm, amelyben egyenesen a két legfontosabb szerep az övé - egy ikerpárt alakít ugyanis, a londoni alvilágot a hatvanas években irányító Kray fivéreket. Amerikában az év végén kezdik vetíteni a Birdman-ért Oscart nyert Alejandro González Iñárritu legújabb rendezését, a The Revenant című westernt. Hardy egy prémvadászt alakít, aki társaival egyetértésben sorsára hagyja a súlyosan sebesült Leonardo DiCapriót a vadonban.

Tom Hardy és Tom Hardy a Legend című filmben Forrás: Working Title Films

Már most népes és fanatikus rajongótábort tudhat magáénak Hardy. Az ismeretségi körömben is van egy Zsófi nevű lány, aki mindent megnéz és elolvas, amihez kicsit is köze van a színésznek: "Azon felül, hogy szerelmes vagyok belé, azt szeretem benne, hogy minden apró részlet stimmel a karaktereinél: a stílus, a hanghordozás, a gesztusok." Mire vége lesz 2015-nek, rajongói száma megsokszorozódik majd, és Zsófi mellett további milliók fogják ugyanezt gondolni Tom Hardyról.