Vágólapra másolva!
Bejelentették a cannes-i filmfesztivál hivatalos programját; új filmmel érkezik a Riviérára Cate Blanchett, Natalie Portman, Woody Allen, valamint A nagy szépség és a Rozsda és csont rendezője. Számunkra azonban a legédesebb meglepetés, hogy magyar film is lesz a versenyprogramban, ráadásul Nemes Jeles László rögtön első nagyjátékfilmjével, a Saul fiával érdemelte ki, hogy a világ legnagyobb rendezőivel kerüljön egy szekcióba. 
Vágólapra másolva!

A cannes-i versenyprogramba bekerülni óriási bravúr, főleg, hogy az éves szinten tizenkilenc-húsz versenyfilmnek általában legalább a fele angolszász és francia alkotás szokott lenni, és közöttük jó pár élő legendának bérelt helye van - sokszor újdonságaik minőségétől függetlenül. Az utóbbi évtizedben mindössze két magyar rendezőnek sikerült ebbe az elitklubba bekerülni: Tarr Bélának és Mundruczó Kornélnak. Most viszont bővült a lista, Nemes Jeles László harmincnyolc évesen, első nagyjátékfilmjével rögtön bejutott a versenyprogramba.

Ami nem változott, hogy a magyaroktól elsősorban nyomasztást várnak a Riviérán, az auschwitzi hullaégetőről szóló Saul fia pedig maradéktalanul eleget tesz ennek; kézikamera követ szorosan egy férfit a koncentrációs táborban 1944 őszén, amikor az auschwitzi lágerben fellázadtak a Sonderkommando tagjai, azok a foglyok, akiknek a gázkamrák és krematóriumok működtetése volt a feladatuk.

Egy kocka a Saul fia című filmből Forrás: Laokoon

A kamera mögött az az Erdély Mátyás állt, akinek ez már az ötödik jelenése a fesztiválon három Mundruczó-film (Johanna, Delta, Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv) és a mexikói Miss Bala után. Nemes Jeles sem ismeretlen Cannes-ban, a Saul fia forgatókönyvét a fesztivál által létrehozott Résidence program keretében fejlesztette. A Saul fia főhősét Röhrig Géza New Yorkban élő amatőr színész és költő alakítja, a további szerepekben Molnár Levente, Zsótér Sándor és Urs Rechn tűnnek fel.

Mit kell tudni Nemes Jeles Lászlóról?

1977-ben született.

Édesapja Jeles András, A kis Valentino és az Álombrigád Kossuth-díjas rendezője.
1989 és 2003 között Párizsban élt, egyetemi tanulmányai során történelmet, irodalmat és forgatókönyvírást tanult.

Tizenhárom évesen Párizsban horrorfilmeket forgatott a pincében.

Kedvenc rendezői Antonioni, Tarkovszkij, Kubrick, Bergman és Terrence Malick.

Másodasszisztensként dolgozott Tarr Béla A londoni férfi című filmjében.

Türelem című első rövidfilmje megnyerte a 2007-es Filmszemlét, majd bekerült a velencei filmfesztivál versenyprogramjába, illetve jelölték az Európai Filmakadémia rövidfilmdíjára.

Számos fesztiválon bemutatták a The Counterpart című 2008-as rövidfilmjét, díjat nyert többek között Bukarestben, Bergamóban és Valenciában.

2013 augusztusában a Magyar Nemzeti Filmalap 205 millió forinttal támogatta a Saul fiát.

Kritikánk a Türelemről

Kritikánk a The Counterpartról

Interjúnk Nemes Jeles Lászlóval

Cannes-ban egyébként, ha egy rendező elsőfilmesként bekerül a versenyprogramba, akkor kitüntetett figyelmet élvez, hiszen sokkal gyakoribb, hogy először egy-egy mellékszekcióban, a hivatalos program részét képező Un Certain Regard-ban vagy a párhuzamos külön szekciókban, a Rendezők kéthetében vagy a Kritikusok hetében mutatkozzanak be az elsőfilmesek. Magyar elsőfilmesek utoljára a hatvanas évek végén kerültek egyből versenybe (1968 - Feldobott kő, Sára Sándor; 1967 - Tízezer nap, Kósa Ferenc), bár akkor még nem voltak mellékszekciók.

Nemes Jeles László Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

1968 egyébként is különleges év volt a magyarok számára, hiszen a Feldobott kő-n kívül két másik magyar film (Fényes szelek, Csillagosok, katonák) is versenyben volt, ráadásul mindkettőt Jancsó Miklós rendezte, ám pechjükre a 68-as zavargások miatt öt nappal a vége előtt lefújták a fesztivált, és nem osztottak díjakat. Nem lepődnénk meg, ha Jancsó Miklós emlékének adózva idén vetítenének tőle valamit a Cannes Classics szekcióban, ahol utoljára 2012-ben adtak magyar filmet, Pálfi Györgytől a Final Cut-ot.

A Final Cut csapata a cannes-i díszbemutatón Forrás: Final Cut

A versenyprogram egyébként idén is hemzseg a visszatérő nevektől, a Coen testvérek zsűrijének (Thierry Frémaux fesztiváligazgató már korábban tisztázta, hogy a két zsűrielnöknek két külön szavazata van) szokás szerint nem árt majd diplomatikusan azt is figyelembe vennie, hogy Paolo Sorrentino (A nagy szépség, Il divo), Matteo Garrone (Gomorra, Reality) vagy Jacques Audiard (Rozsda és csont, A próféta) már nem egyszer került közel az Arany Pálmához, de hoppon maradt. Sorrentinótól az Ifjúság (Youth), Garronétől a The Tale of Tales és Audiardtól a Dheepan ezért látatlanban a legnagyobb díjesélyesek.

Nagyon erős az idei olasz jelenlét, hiszen Garrone és Sorrentino mellett Nanni Moretti is újra versenyben van a Mia madré-val, viszont a három cannes-i olasz kedvenc közül ő az egyetlen, aki megmaradt anyanyelvénél és az olasz színészeknél. Általános tendencia egyébként idén az angolul forgató nemzetközi rendezők bekerülése a hivatalos programba, hiszen korábbi cannes-i sikereik után most hollywoodi sztárokkal felvértezve érkeznek a görög Yorgos Lanthimos (The Lobster) és a norvég Joachim Trier (Louder than Bombs) is.

Emma Stone és Joaquin Phoenix az Irrational Man című filmben Forrás: Cannes Film Festival

Sztárparádéról elsősorban a versenyen kívüli vetítések gondoskodnak majd, például a Mad Max - A harag útja és Woody Allen Irrational Man-je, előbbi Charlize Theront és Tom Hardyt, utóbbi pedig Emma Stone-t és Joaquin Phoenixet hozza el a vörös szőnyegre.Cannes mindig szívesen helyet ad színészek rendezői próbálkozásainak, bár az utóbbi években Ryan Gosling és James Franco filmjeit kiutálta a közönség az Un certain regard szekcióból, így jó ötlet, hogy Natalie Portman A Tale of Love and Darkness című rendezése versenyen kívüli, külön premiert kap.

A versenyfilmek között Todd Haynes várva-várt Carol-ja vonzza majd a legtöbb fotóst a premierre, hiszen a leszbikus szerelmespárt alakító glamúr-királynőket, Cate Blanchettet és Rooney Marát vonultatja fel. A film alapjául szolgáló Patricia Highsmith regény remekmű, Haynes pedig a tévedhetetlen rendezők közé tartozik, így nagyon magasak az elvárásaink.

Cate Blanchett a Carol című filmben Forrás: Film4

Csakúgy, mint A Snowtown-i gyilkosságok-kal négy éve Cannes-ban berobbant Justin Kurzel Macbeth-jével kapcsolatban. Ennek a Shakespeare-adaptációnak már a két főszereplő bejelentésekor nyert ügye volt: Marion Cotillard és Michael Fassbender - a jelenleg alkotó sztárszínészek között a legigényesebbnek és legsokoldalúbbnak számít mindkettőjük.

Marion Cotillard és Michael Fassbender a Macbeth című filmben Forrás: StudioCanal

Hollywoodot egy kanadai rendező képviseli még, Denis Villeneuve, aki a Fogságban és az Enemy után egy kőkemény mexikói drogkartel-leszámolásról forgatott filmet Emily Blunt, Josh Brolin és Benicio del Toro főszereplésével Sicario címmel.

Matthew McConaughey és Ken Vatanabe a The Sea of Trees című filmben Forrás: Bloom

Gus Van Santot pedig milliószor leírtuk már, de Cannes-ban istenként tisztelik és legutóbbi idelátogatásaikor szinte sosem távozott üres kézzel, 2003-ban az Elefánt rendhagyó módon Arany Pálmát és legjobb rendezői díjat is nyert (ilyet most már nem csinálhat a zsűri), 2007-ben pedig csak az ő kedvéért kitaláltak egy jubileumi különdíjat, amivel megdobták az egyébként elég gyenge Paranoid Park-ot. Most újra itt van a versenyben, ráadásul a karrierje csúcsán lévő Matthew McCounaghey-vel, aki a The Sea of Trees-ben egy japán erdőben elmélkedik majd az öngyilkosságról.

A 2015-ös cannes-i filmfesztivál programja:

Nyitófilm: La tête haute (Emmanuelle Bercot)

Versenyprogram:

Dheepan (Jacques Audiard)
La Loi du marché (Stéphane Brizé)
Marguerite et Julien (Valérie Donzelli)
The Tale of Tales (Matteo Garrone)
Carol (Todd Haynes)
The Assasins (Hou Hsiao Hsien)
Mountains May Depart (Jia Zhang-Ke)
Our Little Sister (Hirokazu Kore-eda)
Macbeth (Justin Kurzel)
The Lobster (Yorgos Lanthimos)
Mon roi (Maiwenn)
Mia madre (Nanni Moretti)
Saul fia (Nemes Jeles László)
Ifjúság (Paolo Sorrentino)
Louder Than Bombs (Joachim Trier)
The Sea of Trees (Gus Van Sant)
Sicario (Denis Villeneuve)

Un Certain Regard:

Fly Away Solo (Neeraj Ghaywan)
Rams (Grímur Hákonarson)
Journey to the Shore (Kurosawa Kiyoshi)
Je suis un soldat (Laurent Lariviere)
The High Sun (Dalibor Matanic)
The Other Side (Roberto Minervini)
One Floor Below (Radu Muntean)
Shameless (Oh Seung-Uk)
The Chosen Ones (David Pablos)
Nahid (Ida Panahandeh)
The Treasure (Corneliu Porumboiu)
Madonna (Shin Suwon)
The Fourth Direction (Gurvinder Singh)
Maryland (Alice Winocour)

Speciális vetítések:

Asphalte (Samuel Benchetrit)
Amnesia (Barbet Schroeder)
Panama (Pavle Vuckovic)
A Tale of Love and Darkness (Natalie Portman)
Oka (Souleymane Cisse)
Hayored Lema'ala (Elad Keidan)

Éjféli vetítések:

Office (Hong Won-Chan)
Amy (Asif Kapadia)

Versenyen kívül:

Mad Max - A harag útja (George Miller)
Irrational Man (Woody Allen)
Agymanók (Pete Docter)
Le Petit Prince (Mark Osborne)

A cannes-i filmfesztivál május 13-án kezdődik, az Origo újságírói élőben tudósítanak a helyszínről.