Van valami jó film a moziban?

Van valami jó film a moziban?
Vágólapra másolva!
Hétvégi sorozatunk újra jelentkezik: a mozik aktuális kínálatából soroljuk fel azokat a filmeket, amelyekre bátran vehetnek jegyet, nem fognak csalódni. 
Vágólapra másolva!

Sráckor (Boyhood)

Ha idén már csak egy filmet néz meg moziban, ez legyen az. Richard Linklater rendező húzása, hogy tizenkét éven át ugyanazokkal a szereplőkkel (Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke) forgatta le filmjét, egyszerű, de zseniális. Egyszerre megrázó szembesülni azzal, hogy milyen gyorsan telik az a rohadt idő, és felemelő a főszereplő sráccal együtt átélni a pillanatok újdonságát és szépségét. A Sráckor-ra különösen ajánlott haveri társasággal beülni, mozi után ugyanis garantált az éjszakába nyúló, nagy közös világmegváltás.

+ + +

Ida

Egy zsidó apáca belekóstol az élet szépségeibe: egy cseppet hatásvadász módon így egyszerűsíthetnénk le ezt a csodálatos filmet, hogy még az is kedvet kapjon hozzá, akinek egyébként eszébe sem jutna beülni egy fekete-fehérben forgatott, súlyos drámára. A szűk nyolcvan perces játékidő olyan tömény esztétikai és érzelmi élményt nyújt, hogy napokkal később is belezsong az ember.

+ + +

Utóélet

Nem kell berezelni attól, hogy magyar film! Az Utóélet klasszul sikerült, és már csak azért üdítő élmény megnézni, mert ritkán látni ezt a fajta groteszk, finom humort filmben. Magyar filmben pláne. A főszereplő srác szorongós típus, de lassanként feloldódik és magára talál, miközben elhunyt édesapja visszajáró szellemét is helyreteszi.

+ + +

Az üldözött (A Most Wanted Man)

Kortól, nemtől függetlenül ajánlható mindazoknak, akik szeretik az okos, higgadt kémfilmeket. Ráadásul ebben a nemrég elhunyt, fantasztikus Philip Seymour Hoffmann játssza a főszerepet. John Le Carré regényéből készült pár éve a remek Suszter, szabó, baka, kém is. Ezt most Anton Corbijn rendezte, aki előtte rengeteg Depeche Mode-klipet is, egy Joy Division-filmet, meg Az amerikai-t George Clooneyval.

+ + +

Szerelemre hangszerelve (Begin Again)

Ez a jó választás a csajos mozizáshoz. Cseppet sem szirupos, viszont sok jó zene van benne. Keira Knightley játszik benne egy bájos dalszerző-énekest, aki miközben első lemezén ügyködik, belehabarodik a lecsúszott producerbe (Mark Ruffalo). Vigyázat, nehogy a hasonló című Diane Keaton-filmre vegyenek jegyet (kivéve a nyugdíjasok)!

+ + +

Térkép a csillagokhoz (Maps to the Stars)

Hollywoodban mindenki pszichopata, vagy legjobb esetben iparkodik, hogy az legyen - ezt állítja David Cronenberg a filmjében. Halott gyerekek lubickolnak a medencében, a tizenhárom éves most jött a rehabról, piromániás nővére kattant munkaadója szellemeket lát - nyomasztó film fantasztikus színészekkel. Julianne Moore Cannes-ban a legjobb színésznő díját kapta az öregedő színésznő megformálásáért.

+ + +

22 Jump Street - A túlkoros osztag

Blődli, de ha éppen röhögni akar az ember másfél óráig a moziban, inkább ezt válassza, mint a meglévő agysejteket is elpusztító Kamuzsaruk-at. Két ütődött fickó (Channing Tatum és Jonah Hill) beépül az egyetemre, hogy drog után nyomozzanak a kampuszon.

+ + +

Lucy

Ha akciófilm, akkor Luc Besson Lucy-je, és véletlenül sem a Feláldozhatók. Scarlett Johansson hasában szétpukkad a tajvani drogos zacskó, ettől totál bepörög, alapos rendet tesz, és próbálja eközben az életét is menteni. Ha eltekintünk a monomániás agyikapacitás-számlálástól, ez egy energikus, remek akciófilm. Akinek meg van hozzá affinitása, merenghet a majmon.