Stallone és Schwarzenegger halálos ellenségekből országos cimborák lettek

Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone
Vágólapra másolva!
A The Expendables 3-mal sorozatban a negyedik közös filmjét forgatta le Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone. Huszonöt éve ez elképzelhetetlennek tűnt, a legnagyobb ellenségek voltak. Hogyan lett az ádáz gyűlöletből hajlott korukra legendás barátság? 
Vágólapra másolva!

Kié a nagyobb?

"Igen, a gyűlölet a jó szó rá" - mondta a múlt héten a The Tonight Show vendégeként Sylvester Stallone arról, hogy milyen kapcsolatban volt Arnold Schwarzeneggerrel a nyolcvanas években. Pedig viszonyuk indulása akár egy gyönyörű barátság kezdete is lehetett volna. A két sztár 1977 januárjában találkozott a Golden Globe-gálán, ahol egy asztalhoz ültették a feltörekvő, Hollywoodban még újoncnak számító izompacsirtákat.

A ceremóniáról ráadásul mindketten díjjal távoztak: Schwarzenegger a Maradj éhen!-ben nyújtott alakításával az év felfedezettjének járó elismerést zsebelte be, míg Stallone a Rocky győzelmének örvendhetett. Utóbbi annyira megörült a diadalnak, hogy győzelmi mámorában a levegőbe dobálta a közös asztalon található virágokat. Nem tudni, hogy a kéretlen tulipáneső miatt-e, de a két színész a nyolcvanas évekre egymás legnagyobb ellenségévé vált.

Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone a nyolcvanas években Forrás: AFP

A rivalizálás adta magát, hiszen a két, közel egyidős sztár körülbelül ugyanakkor kezdte a pályáját, ugyanakkor aratták első sikereiket, és mindketten a nyolcvanas évek második felére értek a csúcsra. Schwarzenegger akkoriban csinálta a Terminátor-t, a Kommandó-t, a Ragadozó-t és a Vörös zsaru-t, míg Stallone olyan filmekkel aratott, mint a Kobra, a Túl a csúcson, a Tango és Cash vagy A bosszú börtönében, illetve a Rambo- és Rocky-sorozat folytatásaival.

Pedig a két akciósztár alapvetően nem tűnik egymással behelyettesíthetőnek. Az olasz-amerikai Stallonénak már pályafutása kezdete óta voltak forgatókönyvírói ambíciói is (a Rocky forgatókönyvét egyedül írta, Oscar-díjra jelölték érte), és nem sima akciófilmekre, hanem mívesebb munkákra utazott. Az első generációs osztrák bevándorló Schwarzenegger ezzel szemben tökéletesre formált testére építette színészi karrierjét.

A Kobra és a Kommandó plakátja Forrás: Warner Bros. / Twentieth Century Fox

A haragszomrád vélhetően 1985-ben indult be teljes gőzzel. Ebben az évben Stallone óriásit kaszált a Rambo 2-vel és a Rocky IV-gyel (a két filmet fél éven belül mutatták be), és egy csapásra bebetonozta magát élvonalbeli hollywoodi akciósztárként. Schwarzenegger pedig ekkor bukott hatalmasat a Vörös Szonjá-val, és a Kommandó bevétele is csak a negyede volt a Rambo 2-ének. Az első ütést Svarci vitte be, aki 1985 októberében, a Kommandó premierjén a következőt nyilatkozta ellenfeléről: "Elönt a méreg, amikor egy mondatban említenek vele. Stallone néha dublőrt használ a közeli felvételeken, én sosem tennék ilyet."

Az ellenségeskedés két hónappal később lángolt fel ismét, amikor Stallone feleségül vette Kobra-beli partnernőjét, Brigitte Nielsent, aki a Vörös Szonja forgatása alatt összeszűrte a levet Schwarzeneggerrel. Schwarzenegger epés megjegyzése szerint voltaképp ő hozta össze őket, hiszen neki nem kellett Nielsen. A nő mindenesetre nem jött be Stallonénak sem, házasságuk mindössze másfél évig tartott.

Stallone és Brigitte Nielsen egy 1985-ös magazin címlapján | Brigitte Nielsen és Schwarzenegger a Vörös Szonjá-ban Forrás: Vanity Fair / Mokép

Hiú férfiakról lévén szó, az ellentét egyik neuralgikus pontja mindig is a magasságkülönbség volt. Külön honlap foglalkozik például Schwarzenegger termetével, amelynek a két akciósztárt összehasonlító cikkéből az derül ki, hogy vagy Arnold roskadt össze az évek súlya alatt, vagy Stallone kezdett stikában magasított talpú cipőket hordani. A kezdeti tizenegy centi ugyanis, amellyel az osztrák színész a nyolcvanas évek közepén magasabb volt riválisánál, a kilencvenes évekre öt centire, 2006-ra pedig kettőre csökkent, sőt, készültek olyan fotók is, amiken Stallone tűnik magasabbnak.

Odamondogatnak

Az egymás elleni támadások zöme a filmvásznon zajlott, az üzengetést Stallone kezdte. Biztos sokan emlékeznek rá, hogy az 1985 novemberében bemutatott Rocky IV-ben a bokszoló főhős ellenfele egy vicces akcentussal beszélő, robotszerű óriás volt (Dolph Lundgren játszotta). Állítólag Stallone, aki a film forgatókönyvét is írta, Ivan Drago figurájával Schwarzeneggernek akart odaszúrni.

Sylvester Stallone és Dolph Lundgren a Rocky IV-ben Forrás: InterCom

A válaszra három évet kellett várni: az Ikrek című vígjáték egyik jelenetében a Schwarzenegger által játszott jóravaló karakter a nagyvárosba érkezve egy Rambo 3-poszterrel szembesül, de saját muszklijait megtapogatva csak legyint egyet a vietnami veteránra. A poénnak van egy, a valóságban is megtörtént előzménye: Stallone állítólag 1988 szeptemberében egy éjszakai szórakozóhelyen leszedetett a falról egy Schwarzenegger-fotót.

Stallone sem maradt adós a riposzttal. Az 1989-es Tango és Cash-nek abban a jelenetében, amikor a két címszereplő megérkezik a börtönbe, egy nagydarab, baltaarcú rab fenyegetni kezdi a Stallone által játszott Tangót, aki az "imádtalak a Conan, a barbár-ban!" felkiáltással rántja a pasas fejét a rácsok közé.

A kilencvenes évekre a rivalizálás enyhülésével a filmes üzengetések is vicces kikacsintássá szelídültek. Az 1992-es Állj, vagy lő a mamám!-ban a főhős anyukája a Terminátor-filmek legendás "visszajövök" fordulatával próbál megfélemlíteni egy gazfickót, mire Stallone az "ezt a terminátorok mondják, nem a rendőrök" sorral oktatja ki.

Ugyanehhez a filmhez kapcsolódik egy vicces anekdota is, amit Stallone nemrégiben tárt a nyilvánosság elé egy interjúban. Mint kiderült, ő maga csak azért vállalta el ezt a korábbi dolgaitól eltérő szerepet, mert azt hallotta, Schwarzenegger mindenképpen el akarná játszani – az utóbb hamisnak bizonyuló pletykát maga Arnie terjesztette el, hogy csőbe húzza Stallonét.

Az 1993-as Schwarzenegger-film, Az utolsó akcióhős párhuzamos valóságában Stallone virít a Terminátor 2 plakátján, Schwarzenegger figurája pedig a "fantasztikus, ez volt a legjobb alakítása!" szavakkal dicséri.

Ugyanebben az évben A pusztító-ban Schwarzeneggert emlegették, amikor a Stallone által játszott hős hitetlenkedve csóválja a fejét a hír hallatán, hogy 2032-ben létezik egy Schwarzenegger Elnöki Könyvtár (a vicces piszkálódással ugyanakkor nem lőttek olyan nagyon mellé, hiszen egy évtizeddel később a sztárt Kalifornia kormányzójának választották – egészen 2011-ig töltötte be ezt a posztot).

Végül a másik oldalról már-már dicséretnek számít, hogy az 1994-es Két tűz között-ben Schwarzenegger karakterének felesége "Rambóhoz mentem hozzá"-t motyogva hüledezik, miután a férje legyilkol egy csapat terroristát.

Összeborulnak, hamburgert árulnak

A nyolcvanas években tomboló harag után a kilencvenes évekre a felek előbb üzleti partnerekké, majd barátokká váltak. 1991 októberében a két színész Bruce Willisszel együtt megnyitotta az első Planet Hollywood éttermét. Ez a közös tulajdon olyan híreszteléseket gerjesztett, melyek szerint az egész addigi rivalizálás és gyűlölködés csak PR-fogás volt.

Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Demi Moore és Sylvester Stallone az első Planet Hollywood-éttermet bejelentő sajtótájékoztatón Forrás: AFP

2005 márciusára az üzletfelek közt barátság fejlődött, aminek ékes bizonyítéka, hogy Stallone 15 ezer dollárt adományozott Schwarzenegger újraválasztási bizottságának. A gesztusra a színész-kormányzó egy ügyes politikusi húzással úgy válaszolt, hogy fél évvel később meglátogatta Stallonét a Rocky Balboa Los Angeles-i forgatásán, és egy elismerő oklevelet adott neki, amiért a városban forgat azokban az időkben, amikor a legtöbb nagyszabású produkció már olcsóbb helyszíneken készült.

A szennyest kimosták

1988 augusztusában egy közös barátjuk, Harry Jay Katz szervezett egy találkozót az akkor még javában ellenségeskedő felek között, melynek keretében tisztázhatták ellentéteiket. A meeting után Stallone állítólag azt mondta Katznak, hogy "a szennyest kimosták", és akár egy közös projektet is el tudna képzelni Schwarzeneggerrel. Erre további 22 évig, egészen a The Expendables 2010-es premierjéig kellett várni.

Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger a The Expendables - A feláldozhatók Las Vegas-i díszbemutatóján Forrás: AFP

Pedig logikus lett volna már korábban összehozni a kor két legnagyobb akciósztárját egy közös filmre – tutira irdatlan mennyiségű pénzt hozott volna a kasszáknál. Fel is merült párszor az ötlet. Először 1991-ben cikkeztek arról, hogy a két színész egy olyan vígjátékot tervez együtt forgatni, amelyben nőnek öltözött rendőröket játszanának. Ebből nem lett semmi. 2000 januárjában ismét elterjedt, hogy tető alá akarnak hozni egy közös munkát. Sőt ezúttal olyan elszántnak tűntek, hogy még szokásos gázsijukról is lemondtak volna egy izgalmas projekt kedvéért (ez Stallone esetében akkor 20 millió, Schwarzeneggernél 25 millió dollárt jelentett).

2005 márciusában pedig nem más, mint Quentin Tarantino akart kettejükkel forgatni, Bruce Willisszel kiegészítve a párost. Ez egy nagyszabású második világháborús kalandfilm lett volna, amelyet négy évvel később a rendező meg is valósított Becstelen brigantyk címmel, de már egy másik szereposztással.

Stallone maga veszi kézbe az ügyet

A nagy áttörést végül a The Expendables hozta meg - és ezt is saját maguknak kellett intézniük, hiszen az akcióorgiát Sylvester Stallone írta és rendezte. A filmben Schwarzenegger csak egyetlen rövid jelenetben tűnt fel, de ezt követően bekerült mindkét folytatásba is.

2013 októberében pedig – nem kevesebb, mint 36 évvel az első találkozásuk után – a mozik végre egy olyan alkotást mutattak be, ami Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger közös főszereplésével készült. A Szupercella című akcióthrillerben ráadásul a két sztár olyan figurákat formál meg, akik először gyanakodva, ellenségekként viszonyulnak egymáshoz (még össze is bunyóznak), majd kényszerű szövetségesekből harcostársakká válnak.

Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger a Szupercella című filmben Forrás: Pro Video Film & Distribution Kft.

Egyelőre kérdéses, hogy a közös projektek sorának lesz-e folytatása, tekintve, hogy a Szupercella és a The Expendables 3 is csúnyán alulteljesített a mozipénztáraknál. Most mindketten a dicsőséges múltba kezdtek el tekintgetni: Stallone éppen a Rambo ötödik és a Rocky hetedik részét készíti elő, Schwarzenegger pedig már forgatja a Terminátor 5-öt, de az Ikrek, valamint a Conan, a barbár folytatását is bejelentették már.