Vágólapra másolva!
Jude Law után nemrég megérkezett Budapestre Jason Statham is, aki egy béna, de magabiztos titkosügynököt játszik az itt forgó Spy című kémvígjátékban. Szemben az augusztusban debütáló Expendables 3-mal, ez a korábbi szerepeinél kicsit színesebbnek tűnő figura akár ki is szabadíthatja az akcióskatulyából A szállító- és a Crank-filmek sztárját. Ha a vásznon gyakorlatilag mindig ugyanazt a figurát játssza is a színész, azért egy csomó érdekességet fel tud mutatni. Összeszedtünk egy tucatnyit.
Vágólapra másolva!

1. A szülei utcai árusként és zenészként keresték a kenyerüket, és Jason is hamar belecsöppent ebbe a világba: apjával és bátyjával utcazenéltek, az apja énekelt, a bátyja gitározott, ő pedig dobolt.

Jason Statham Forrás: AFP

2. Először gyerekkori barátja, Vinnie Jones hatására focizott, aztán műugró lett, amit egész komolyan művelt: bekerült a brit nemzeti műugrócsapatba, és még a '92-es világbajnokságra is kijutott. Hogy mi volt a legjobb a műugrásban, azt így foglalta össze velősen: "A brit csapattal bejártam a világot, és sorban döntöttem meg az orosz csajokat!".

Vinnie Jones és Jason Statham A halálraítélt című film vetítésén Forrás: AFP

3. Apja példáját követve egy ideig abból élt, hogy kamu parfümöket és ékszereket árult az utcán, de pont ennek köszönheti, hogy bekerült első filmjébe, A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső-be. Guy Ritchie autentikus utcai arcokat keresett a filmbe, először Vinnie Jonesra csapott le, aztán, rajta keresztül megismerkedett Stathammel is. A meghallgatás abból állt, hogy Stathamnek rá kellett beszélnie Ritchie-t, hogy vegyen meg tőle pár kacatot, ami nem esett nehezére.

Jason Flemyng és Jason Statham A ravasz, az agy és két füstölgő puskacsőben Forrás: AFP

4. Mielőtt színészi karrierje beindult volna, modellkedett, és szerepelt több videoklipben is. A Beautiful South 1995-ös Dream a Little Dream of Me-feldolgozásának klipjében 1:30-nál odébb ültet két lányt a moziban, aztán rágóval kínálja őket, a csúcs viszont az Erasure '94-es Run to the Sun-ja, ahol ezüstszínűre festett testtel, kisgatyában parádézik, és olyan mozdulatokkal villog, amelyeket feltehetően még műugróként sajátított el.

5. A 2002-es A szállító gőzerővel beindította a mozikarrierjét, de utána is vállalt reklámokat, ő volt például a Kit Kat 2003-as kampányának a főszereplője. Az egyik spotban arra figyelmezteti a nézőket, hogy nem lazacok, kár kikészíteniük magukat úgy, ahogy a szerencsétlen sorsú halak teszik.

6. Nehezen tagadhatná le, hogy a modellekre bukik: hét évig járt Kelly Brookkal, amíg a modellből lett színésznő 2004-ben el nem hagyta Billy Zane kedvéért, 2010 óta pedig a nála húsz évvel fiatalabb Rosie Huntington-Whiteley-vel jár, akiből azóta Michael Baynek köszönhetően szintén színésznő lett.

Jason Statham és Rosie Huntington-Whiteley Forrás: AFP

7. A Collateral-ban (2004) egészen pontosan két mondata van a film elején, amikor a reptéren átadja Tom Cruise-nak a táskát. Amikor Los Angelesbe utazott a meghallgatásra, a taxisofőr szerepére pályázott, amit végül Jamie Foxx kapott meg, de Michael Mann jó fej volt: azt mondta, hogy kellemetlenül érezte volna magát, ha Statham hiába tett volna meg ekkora utat, és megdobta ezzel a cameóval.

8. Nem véletlen, hogy Statham a Revolver-ben (2005) egy sakkozó bűnözőt alakít: ő és Guy Ritchie is nagyon szeret sakkozni, és közös filmjeik forgatásán sokat játszanak. Amikor megkérdezték Stathamet, hogy mi volt a legnehezebb a film forgatásában, azt felelte, hogy "kitaposni Guy Ritchie-ből a pénzt, amivel az elveszített sakkpartik miatt tartozott nekem". A színész azt állítja, Ritchie csapnivalóan sakkozik, veszíteni viszont nem nagyon szeret.

Jason Statham a Revolver című filmben Forrás: AFP

9. Sportolómúltja miatt sok filmjében megengedik neki, hogy saját maga csinálja végig az akciójeleneteit dublőr nélkül. Még a helikopteren verekedést is tényleg vele vették fel a Crank (2006) zárójelenetében. "Egy kis öv van rajtad, meg egy egészen vékony drót, ami megakadályozza, hogy lezuhanj, ha megcsúszol a helikopter talpán. A fejed felett pörög a propeller, de igazából lenézni parás" - mondta az élményről.

10. Nem nagyon csípi, ha dirigálnak neki: amikor a Playboy-villában fürdőköpenyben lazult egy bulin, és megkérték, hogy pózoljon a fotósok kedvéért a Playboy-nyuszikkal, nem volt hajlandó. Állítólag öt biztonsági ember kísérte ki őt a helyszínről.

11. Sylvester Stallone eredetileg azért adaptálta Chuck Logan Harcban élve című regényét, hogy ő maga játszhassa el a filmváltozat (2013) főszerepét. Mondogatta Stathamnek, hogy neki is valami ilyesmi szerepet kellene keresnie, amiben nemcsak akció van, hanem drámai szál is, de Stallonénak akkor még fogalma sem volt róla, hogy végül tényleg Statham játssza majd el a főhőst. De aztán közbejöttek az Expendables-filmek, meg egy csomó más, és Stallone úgy döntött, jobb lesz, ha a barátjára bízza a feladatot.

Jason Statham a Harcban élve című filmben Forrás: AFP

12. Az akcióskatulyából még nem igazán sikerült kitörnie, de már dolgozik az ügyön: alapított egy filmgyártó céget, mert "nem mindig elég, ha az ember ül a fenekén, és várja, hogy befusson valami klassz felkérés, néha utána kell menni". Már le is csapott a Daniel Craig főszereplésével megfilmesített Torta című regény folytatására, amely Viva La Madness névre hallgat, és ugyanarról a névtelen hősről szól, aki ezúttal nemzetközi drogügyletbe keveredik.