Ez melyik filmből van? - Józan László

Vágólapra másolva!
Sorozatunkban fiatal magyar színészek adnak elő részleteket ismert filmekből. Neked az a feladatod, hogy kitaláld, melyik filmről van szó. A helyes választ beküldők között nyereményeket sorsolunk ki, és nem utolsósorban bemutatunk egy sor figyelemre méltó ifjú tehetséget is. A negyedik részben a Vígszínház robbanékony színésze, Józan László elküldi a búsba a koldusokat, a fekákat, a melegeket, a haszidokat, a brókereket, az összes bevándorlót, és mindenki mást is, Jézussal bezárólag. Aki csak egyszer is látta ezt a jelenetet, biztosan megjegyezte.
Vágólapra másolva!

Tíz fiatal magyar színészt kértünk meg arra, hogy kameránk előtt adjon elő egy-egy monológot egy-egy filmből, mintha színivizsgán vagy szereplőválogatáson lenne. A megfejtést - vagyis hogy eredetileg melyik filmben volt hallható a cikkünkben szereplő monológ - a következő rész megjelenéséig várjuk (a játék részletei és a múlt heti feladvány megfejtése a cikk alján találhatók).


Célunk nemcsak az, hogy játékra hívjunk minden filmőrültet, hanem az is, hogy bemutassunk figyelemreméltó, már végzett vagy még tanonc színészeket, akiknek tömegével készülő magyar film híján nincs lehetőségük a széles plénum előtt való bemutatkozásra. Részben ezt szeretnénk pótolni sorozatunkkal, ezért minden cikkünkben tíz kérdést is felteszünk annak a színésznek, aki vállalkozott rá, hogy a játék feladványát eljátssza.

Miket csináltál eddig?

Kárpátalján születtem, ott jártam középiskolába, és a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház gyerekstúdiójának tagja lettem kábé 13-14 éves koromban. Érettségi után egy évig mindenesként dolgoztam a színházban. Ez kapóra is jött, mert akkor még túl fiatalnak éreztem magam a felvételihez. A következő évben felvettek, Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályába jártam. Hét éve élek Budapesten, negyedévre gyakorlatra a Vígszínházba mentem, és oda is szerződtem le, már három éve vagyok a társulat tagja. Szerepeltem Makk Károly Így, ahogy vagytok című filmjében még a főiskola alatt, illetve játszottam még piciket a Munkaügyek és a Társas játék című tévésorozatokban. Kevesebbet járok szinkronizálni, mint szeretnék, de például volt egy nagyobb szerepem a Ki vagy, Doki? legutóbbi évadában.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Reklámokat szoktál csinálni?

Mindenféle castingra elmegyek, amire hívnak, de általában a reklámok nem szoktak összejönni.

Mondj három magyar filmrendezőt, akivel szívesen dolgoznál együtt!

Makk Károly, Szabó István, Goda Krisztina.

Melyik filmet láttad a legtöbbször életedben?

Julia Roberts filmjeiért vagyok oda, neki majdnem az összes filmjét nagyon sokszor láttam. A Ghost-ot is rengetegszer, gyerekként az a film meghatározó élmény volt számomra. Nagy Family Guy-függő vagyok, az összes részt megnéztem legalább tízszer. Amúgy pedig meséket minden mennyiségben.

Melyik filmen sírtál utoljára?

Sok év után újranéztem a Ghost-ot, és azon. Pár napja láttam A szerelmünk lapjai-t a párommal, ugyan nem sírtam, de közel volt.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Nevezz meg egy jelenleg élő zsenit!

Almodóvar mindig meg tud lepni.

Kibe szerettél bele legutóbb a filmvásznon?

Julia Robertsbe, de ő már egy régóta fennálló szerelem.

Miben láttad utoljára?

A Tükröm, tükröm-ben.

Anyukád szerint mit kellene csinálnod ahelyett, amit csinálsz?

Anyukám örül ennek, apukám kevésbé. Ő úgy engedett el a színműre, amikor már felvettek, hogy "Fiam, ha cirkuszista akarsz lenni, akkor menj!" Ez a mondata nagyon beleégett a fülembe. Akkor picit megsértődtem, de most, hogy már jobban belelátok a dolgok mélyére, azt kell mondjam, hogy apámnak igaza volt.

Van B terved arra, ha a színészi karrier nem jönne össze?

Fix terv nincs, de vannak ötleteim. Nagyon szeretnék nyelvet tanulni, mondjuk úgy, hogy hosszabb ideig kint élnék valahol. Ha kőszínházhoz vagy leszerződve, ez kivitelezhetetlen.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Olyan terved van, amivel pénzt is lehet keresni?

Nagyon vonz London, és ott tulajdonképpen bármilyen munkát elvállalnék.

Mostanában mire vagy rákattanva?

Rajzfilmek bámulására. Sokat mozgok, futok, edzem, úszom, próbálok tudatosan élni, odafigyelni az étkezésre is.

Melyik filmre vagy most a leginkább kíváncsi, és miért?

A Madagaszkár 3 érdekel, mert az első kettőt nagyon csíptem. És a Die Hard 5, ami most itt forog.

- - -

Ha felismered, hogy melyik filmből származik a fenti jelenet, írd meg augusztus 22. éjfélig a film címét a [email protected] címre. A levél tárgya "Ez melyik filmből van? - Józan László" legyen.

A helyes megfejtést beküldők között megint egy Transformers 3-as webkamerát sorsolunk ki, amelyet a UIP Dunafilm ajánlott fel.

A játékban az [origo] Zrt. munkatársai nem vehetnek részt, a helyes választ és a nyertes nevét a sorozat következő részében olvashatod augusztus 23-án.

+ + +

Sorozatunk előző részében Petrik Andrea a Gyönyörű lányok című 1996-os alkotás egyik jelenetét adta elő. A filmben ezt a monológot Rosie O'Donnell mondta Matt Dillonnek és Timothy Huttonnak. A szerencse Vidám Róbert nevű kedves olvasónknak kedvezett, ő nyeri a Thor-os ébresztőórát. Gratulálunk!

Nézd meg az eredeti jelenetet Rosie O'Donnell előadásában: