Eltüntették Uma Thurman cigijét a magyarok

Uma Thurman
Uma Thurman
Vágólapra másolva!
Uma Thurman és a cigaretta már összenőtt a képzeletünkben, az újból mozikba küldött Ponyvaregény plakátjain azonban már egy fehér paca takarja, mit tart a színésznő a kezében. Utánajártunk a hiányzó cigaretta rejtélyének.
Vágólapra másolva!

Egy világ választ már el minket a láncdohányzó Humphrey Bogarttól. A dohányzást már régóta nem ábrázolják menő dolognak a filmekben, a mozihősök már szinte sohasem gyújtanak rá, a filmről szóló reklámanyagokból pedig egyre több országban száműzik a dohánytermékeket a tiltó szabályozások miatt. A dohányzás visszaszorítása üdvözlendő cél, most viszont az a bizarr helyzet állt elő, hogy Uma Thurman kezéből is eltüntették a cigarettát, amit a Ponyvaregény mára ikonikussá vált moziplakátján szívott.

2016-os magyar moziplakát a Ponyvaregény-hez Forrás: Pannonia Entertainment

Quentin Tarantino filmklasszikusát a héten mutatják be újból a magyar mozikban. Ebből az alkalomból egy új posztert is legyártottak, ami az eredeti nagyrészt hű másolata, most viszont már úgy néz kihívóan a szemünkbe az ágyon fekvő Thurman, hogy egy nagy fehér paca van ott, ahol régen egy cigi parázslott. A színésznő póza így még azoknak is furcsa lehet, akiknek nem ugrik be, hogy mit is takartak el a folttal.

Korabeli amerikai moziplakát a Ponyvaregényhez Forrás: Miramax

Felhívtuk a filmet újból bemutató Pannonia Entertainment vezetőjét, Zsarnai Gábort, aki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság néhány éve hatályban lévő rendeletével magyarázta a cigaretta eltüntetését. Tilos dohányterméket reklámozni, aki ezt megszegi az büntetésre számíthat. A pénzbírságot a plakátot kifüggesztő helynek kell kifizetnie, így a forgalmazó cég kénytelen volt módosítani az eredeti képen, különben azt egyetlen mozi sem rakta volna ki.

Moziplakát a Kolorádó Kid című filmhez Forrás: CameoFilm

A 2010-ben bemutatott Kolorádó Kid című ’56-os film rajzolt poszterén Nagy Zsolt cigizett. Akkoriban hozták meg a fentebb említett rendeletet, az Uránia mozi kirakta a plakátot, aminek az lett az eredménye, hogy pénzbírságot kellett fizetnie a helynek. Ez a szabályozás Franciaországban évtizedekkel korábban érvénybe lépett, ott már a Ponyvaregény 1994-es bemutatója idején eltüntették a moziplakáton szereplő cigarettát. A francia grafikus alaposabb volt a magyar kollégájánál, ő még a cigisdobozt is leradírozta az ágyról.

Korabeli francia moziplakát a Ponyvaregényhez Forrás: Miramax

A legnagyobb veszteséget a Kávé és cigaretta című Jim Jarmusch-film szenvedte el Franciaországban, a plakátja gyakorlatilag értelmezhetetlenné vált a dohánytermékek eltávolítása után.

Francia moziplakát a Kávé és cigaretta című filmhez Forrás: Bac Films

A Ponyvaregény-t augusztus 25-től a budapesti Corvin moziban, Jászberényben, Szolnokon, Szegeden, Cegléden, Nyíregyházán, Szombathelyen, Pécsett és Székesfehérvárott vetítik. Később további budapesti mozikba és vidéki városokba is eljut a film.