Küzdjön együtt Carey Mulligannel a nők egyenjogúságáért!

Carey Mulligan
Carey Mulligan
Vágólapra másolva!
Ha szeretné láti, hogyan lesz az elnyomott mosónőből harcos forradalmár, játsszon velünk, és jegyet nyerhet A szüfrazsett című kosztümös drámá premier előtti vetítésére. Carey Mulligan vezetésével betekintést nyerhet az angol törénelem egyik kevésbé ismert időszakába, és elgondolkozhat azon, vajon most hol is tartunk a női egyenjogúságért indított harcban.
Vágólapra másolva!

Most a moziban élheti át a londoni szüfrazsettek küzdelmét a női egyenjogúságért. Carey Mulligan egy munkásosztálybeli mosónőt játszik a filmben, aki nagy lelkesedéssel kezd el tüntetésekre járni, és az után sem hagy szakítja meg a kapcsolatot a mozgalommal, hogy a vele erőszakoskodó férje eltiltja őt a szüfrazsettektől.

Carey Mulligan A szüfrazsett című filmben Forrás: The Picture Desk/Steffan Hill

Sarah Gavron kosztümös drámája az angol történelem egy fontos, ám kevésbé ismert darabkáját eleveníti fel. Nők egy csoportja egyre radikálisabb módszerekkel küzdött azért, hogy beleszólhassanak az ország ügyeibe - vagyis szavazhassanak. De ez a film nem csupán a múltról szól - állította egy interjúban Carey Mulligan.

Azzal, hogy a film emléket állít a szüfrazsettmozgalomnak, és megmutatja, hogy mit tettek az egyenjogúságért, tisztában láthatjuk azt is, hogy most hol állunk a harcban. Mulligan szerint ez egy aktuális film, mivel még most is szexista társadalomban élünk.

A nagy Gatsby és a Távol a világ zajától sztárja alaposan felkészült a szerepre. Rengeteg időt töltött azzal, hogy szüfrazsettek naplóit és börtönből írt leveleit olvasta. A legfőbb inspirációt egy munkásosztálybeli szüfrazsett önéletrajzi könyve jelentette a számára.

Carey Mulligan és Meryl Streep A szüfrazsett londoni bemutatóján Forrás: NurPhoto/James Shaw

A filmben szerepel még Helena Bonham Carter, Romola Garai, Ben Whishaw és Brendan Gleeson, Meryl Streep egy parányi, ám annál fontosabb szerepben tűnik fel. A mozgalom vezetőjét, Emmeline Pankhurstot alakítja.

A rendező tíz éven át küzdött azért, hogy álmai projektje megvalósulhasson.„Ennek a filmnek nők a főszereplői, ráadásul még csak nem is viccesek vagy romantikusak. Ez nagy akadályt gördített elénk” - foglalta össze Abi Morgan forgatókönyvíró, miért volt nehéz tető alá hozni a filmet.

Ha szeretné megtekinteni A szüfrazsett című filmet az Origo Filmklub november 25-i vetítésén, nem kell mást tennie, mint megválaszolni az alábbi kérdést, s a helyes választ a lakcímével együtt elküldeni a [email protected] címre. A levél tárgya "A szüfrazsett" legyen, egy olvasó csak egy választ küldhet be.

Az Egy lányról című filmben hova viszi el születésnapi ajándék gyanánt a gimnazistát játszó Carey Mulligant idősebb hódolója?

A) Madridba
B) Rómába
C) Párizsba

A helyes megfejtést beküldők közül kb. 35 játékost sorsolunk ki, akiket mozipartnerükkel együtt meghívunk a Mammut mozi 5-ös termében november 25-én, szerdán 19 órakor kezdődő vetítésünkre. Az előadásra jegyet vásárolni nem lehet.

A játék egyfordulós, ideje: 2015. november 12. - november 23. A sorsolásra 2015. november 24-én kerül sor. A játékban az Origo Zrt. munkatársai nem vehetnek részt, a nyerteseket e-mailben értesítjük.

Amennyiben kérdés merült volna fel benned a játékkal kapcsolatban, azt itt felteheti.