Harrison Ford még hamburgerért is repülővel megy

Harrison Ford
Vágólapra másolva!
Csütörtök délután lezuhant a repülőgépével a Han Solóként, Indiana Jonesként és számos más sikerfilmből ismert, 72 éves színész, akinek szenvedélye a repülés. A mostanival együtt ez már a harmadik balesete, de őt nem lehet eltántorítani attól, hogy újból és újból felszálljon az egekbe. Mentőpilótaként is bizonyított, több eltévedt turistát talált már meg a vadonban. 
Vágólapra másolva!

Ebben a cikkben részletesen foglalkoztunk Ford balesetének körülményeivel. A színész kényszerleszállást hajtott végre egy kaliforniai golfpályán, miután az általa vezetett, a 2. világháborúban gyakorlásra használt Ryan PT-22 típusú repülőgépen motorhibát észlelt, és már nem tudott visszatérni a repülőtérre.

Egyetemi évei alatt vett pár órát, de hamar kifogyott a pénzből, és sokkal később, 52 évesen kezdett el megint oktatóhoz járni. Végül 54 évesen szerezte meg a pilótaengedélyét. „Már régóta nem sajátítottam el semmilyen új tudást, és látni akartam, hogy vajon képes vagyok-e valami újat megtanulni.” – Mesélt Ford az egyik okról, ami miatt elkötelezte magát a repülés mellett. Valamint zavarni kezdte, hogy őt kizárólag a színészettel azonosítják: „Amikor az emberek megkérdezték, hogy mit csinálok, azt mondtam, hogy színész vagyok. Nem akartam úgy ellovagolni a naplementébe, hogy előtte csak egy dolgot csináltam.”

Harrison Ford a helikopterét vezeti (2001. július 10.) Forrás: AFP

Ford a mai napig a kalandot látja a repülésben. Nyolc motoros légi járművet birtokol, és a színjátszásra munkaként tekint, amivel előteremti az új szenvedélye költségeit. Interjúiban csupa szép dolgot mond a repülésről: „Élvezem a repülés adta szabadságot és a három dimenzió szépségét. Két dimenziós világban élünk, amikor a lábunk a földet érinti, viszont ha felszállunk az égbe, akkor egy olyan ritka élményben lehet részünk, amely új nézőpontba helyezi a dolgokat.”

A repülést egyik interjújában jó zenéhez hasonlította: „zsong tőle a lelked és hihetetlen szabadságélményt ad. Nem csupán az adrenalinról szól, hanem a koncentrációról és a felelősségről is.” Gyakran megesik vele, hogy repülőbe szál azért, hogy a tengerparton bedobjon egy sajtburgert.

Harrison Ford repülőgépe a Los Angeles-i Penmar golfpályán Forrás: MTI/AP/Damian Dovarganes

Az életét megváltoztató hobbiról annak ellenére sem mond le, hogy a tegnapi golfpályás kényszerleszállás már a harmadik balesete volt. 1999-ben a helikopterével repült, amikor meghibásodott a motor, és egy kiszáradt tómederbe tette le a gépet. Ketten ültek a helikopterben, és egyikük sem sérült meg.

A következő évben szélnyírás (a szél sebességének és irányának drasztikus megváltozása) károsította meg a hatüléses Beech Bonanza típusú gépét, és kénytelen volt a Nebraska állambeli Lincolnban leszállni.

Harrison Ford a DHC-2 Beaver típusú repülőgépe előtt Forrás: AFP

Ford többször is a közösség szolgálatába állította repülő tudományát. 2001-ben részt vett egy tizenhárom éves cserkész keresésében, aki a Yellowstone Nemzeti Parkban tévedt el. A helikopterével repülő színész mentette ki az átázott és kimerült fiút, miután az átvészelt egy éjszakát a vadonban.

Máskor is segítségére sietett elveszett túrázóknak. A magassági betegséggel küzdő és kiszáradt Megan Freeman annyira rosszul volt, hogy először nem is tudatosult benne, hogy egy filmsztár mentette meg. Később állítólag azon sopánkodott, hogy miért is hányt Ford helikopterében.