Gryllus Dorka úgy izgat, hogy abba bele kell dögleni

Gryllus Dorka és Hegedűs D. Géza A hentes, a kurva és a félszemű című filmben
Vágólapra másolva!
Gryllus Dorka romlott prostituáltként csábít, Nagy Zsolt elcsúfított arccal gonoszkodik, Hegedűs D. Géza mindent felzabálna az új magyar thrillerben. A Filmalap 529 millió forintos támogatásával készült A hentes, a kurva és a félszemű brutálisan beszél vágyról, szexről, gonoszságról. Az első előzetese alapján roppant ígéretes A nagy füzet és az Ópium rendezőjének új filmje.
Vágólapra másolva!

A hentes, a kurva és a félszemű előzetese egy pillanatra sem titkolja, hogy egy brutális gyilkosság történetét meséli el. 1925-ben Léderer Gusztáv, a fehérterrorban is aktív szerepet vállaló katonatiszt és a korábban prostituáltként dolgozó felesége feldarabolták Kodelka Ferenc hentest, a holttestet pedig a Dunába dobták. Előtte persze hagyták, hogy udvaroljon Léderernének és ajándékokkal halmozza el a nőt, végül azért ölték meg, hogy minden pénzét elvegyék. Fojtogatás, kirántott pisztolyok és a vízen úszó bőröndök utalnak a gyilkosságra, úgyhogy már ennyiből is egyértelmű: itt nem a krimi izgalmai, hanem az emberi lélek rejtelmei szegeznek majd minket a székbe.

„Extra klasszis ez a nő” – álmélkodik Hegedűs D. Géza, amikor szemügyre veszi Gryllus Dorkát, mi pedig azon csodálkozhatunk, hogy ugyanolyan drasztikusan megváltoztatta külsejét A hentes, a kurva és a félszemű-höz, mint Rudolf Péter az 1945-ben.

Hegedűs D. Géza A hentes, a kurva és a félszemű című filmben Forrás: Gent Film Festival

Húsz kilót hízott a szerepért, tarkopasz fejével, vizslató tekintetével a kielégíthetetlen vágyat testesíti meg: azt a férfit, aki mindent be akar kebelezni. Gryllus Dorka exprostituáltja úgy igézi meg a hentest, hogy evés közben néz rá igézően, és kést tart a kezében csak úgy, mellékesen, hogy szépen egymásra rétegződjenek a zabálás, a kéjvágy, a gyilkosság metaforái ebben a világban, amiben minden húst – emberét, disznóét – kilóra mérnek.

A film történetét már a szinopszisból is sejtettük, de az előzetes mélyre merít A hentes, a kurva és a félszemű világában. Gryllus Dorka egyszerre tűnik slamposnak, kihívónak és vigasztalhatatlanul bánatosnak, még az is lehet, hogy a szerelmi háromszögben egy kicsit tényleg a hentes felé húz a szíve. A tükör előtt állva egy pillanatra összetörik, és elsírja magát, de egyébként büszkén viseli a csábító maszkját, akinek minden mozdulata izgató.

Gryllus Dorka, Nagy Zsolt és Hegedűs D. Géza A hentes, a kurva és a félszemű című filmben Forrás: Gent Film Festival

Nagy Zsolt arcát úgy szabták át, mint a nácikét Hollywoodban: műszem és visszataszító sebhely jelzi, hogy velejéig gonosz ember, erre még a nevetségesen fésült haj is rásegít. Ahogy pisztolyt szegez, a sertést csapja szét egy bárddal, vagy az ágyban fekve konspirál, azzal hidegrázást húz a hátunkra.

Gryllus Dorka és Nagy Zsolt A hentes, a kurva és a félszemű című filmben Forrás: Gent Film Festival

Szász János fekete-fehér filmet forgatott, csak a kerettörténetet láthatjuk színesben, de ez a lefojtott színpaletta jól passzol a történethez, mert több benne a rejtély, az indulat. Izgalmasnak tűnik a húszas évek Budapestje is, hordótűznél melegednek az emberek az utcán, az egyik ajtó fölött pedig a Sátán szája tátong. Az éjszakai ködben, a vasúti sínek mentén sétáló Gryllus Dorkától még film noiros hangulatunk is támadhat.

Utcakép A hentes, a kurva és a félszemű című filmben Forrás: Gent Film Festival

Nem úgy néz ki, mintha Szász megijedne bármitől, amikor „az emberi gonoszság valódi természetéről” beszél, ezért is furcsa, hogy az előzetes végén kicsillagozták a kurva szót a címben. Nemrég még mi is megjegyeztük, milyen bevállalós a film, hogy a magyar filmtörténetben elsőként rakja be a címébe ezt az erős szót, de ezek szerint a marketingesek egy kicsit szívbajosabbak a magyar filmeseknél.

A Filmalap 529 millió forintos támogatásával készült A hentes, a kurva és a félszemű világpremierjét október 18-án, a genti filmfesztiválon tartják Belgiumban, a magyar bemutatóra viszont 2018. január 25-ig kell várnunk. Szász filmjének már egy angol plakátja is van, amin egy véres bárd felületére zsúfolták össze a színészeket.

A hentes, a kurva és a félszemű című film plakátja Forrás: Gent Film Festival