Hollywood bibliája is az Oscar-esélyesek közé sorolja a Saul fiát

Saul fia
Vágólapra másolva!
Spielberg, Tarantino, Iñárritu és Ridley Scott új filmjeivel került egy listára Nemes Jeles László alkotása. A Variety összeszedte az Oscar-szezon legjobban várt filmjeit, még szép, hogy a Saul fia is köztük van.
Vágólapra másolva!

Az Oscar-szezon harminc legjobban várt filmjét gyűjtötte össze az amerikai Variety magazin két szerzője. A huszonkettedik helyen találjuk a Saul fia című cannes-i nagydíjas magyar filmet, amellyel kapcsolatban ez a cikk is megjegyzi, hogy az elemzők szerint a legjobb idegen nyelvű film kategória éllolvasa. A listán Nemes Jeles filmje pont annak a Steven Spielbergnek az új hidegháborús krimijének (Kémek hídja) a sarkában toporog, aki már bekérte megnézésre a Saul fiá-t.

Röhrig Géza a Saul fia című filmben Forrás: Mozinet

A legnevesebb hollywoodi szaklap összeállításában az első helyen a Birdman-ért idén három Oscart is begyűjtő Alejandro González Iñárritu új filmje, A visszatérő áll. A tizenkilencedik század elején játszódó, sok kínszenvedés árán leforgatott bosszúwesternben Leonardo DiCaprio játssza a prémvadászt, akit nem elég, hogy megtépázik egy medve, de még a társai is a sorsára hagyják a vadonban. A lélegzetelállító előzetes alapján A visszatérő szinte bármelyik kategóriában esélyesnek tűnik, de persze

a nagy kérdés az, hogy négy sikertelen színészi jelölés után DiCaprio megkapja-e végre az Oscart az alakításáért.

Az élbolyba került még Tarantino második westernje, a The Hateful Eight, a Johnny Depp színészi visszatéréseként várt Fekete mise, a Cate Blanchett és Rooney Mara leszbikus románcát elmesélő, csodálatos Carol, illetve Jennifer Lawrence és David O. Russell harmadik közös munkája, a Joy.

Jennifer Lawrence és Edgar Ramirez a Joy című filmben Forrás: InterCom

Van pár meglepő választás is. A szerzők maguk is elismerik, hogy fogalmuk sincs, hogy Oscar-játékos lesz a Star Wars: Az ébredő Erő, de a biztonság kedvéért azért a tizedik helyre rakták. Ridley Scott részben Magyarországon forgatott marsi sci-fije, a Mentőexpedíció sem tűnik feltétlenül Oscar-filmnek, illetve amikor kijött Angelina Jolie A tengernél című Brad Pitt-tel közös párkapcsolati drámájának röhejesen modoros előzetese, kevesen kiáltottak Oscarért - itt mégis a 16. helyen csücsül a film.

A Variety teljes listáját itt lehet végigkattingatni, a Saul fia Oscar-esélyeiről az alábbi cikkben írtam részletesen. Közben folytatódik Nemes Jeles filmjének diadalmas fesztiválkörútja, pont ma derült ki, hogy Toronto és New York után az október 7-én kezdődő londoni filmfesztiválon is is vetíteni fogják a Saul fiá-t. Közben az amerikai forgalmazó, a Sony Pictures Classics bejelentette az ottani premier nagyon Oscar-barát időpontját: a magyar filmet az új Star Wars-szal egy napon, december 18-án küldik a mozikba.

A Saul fia oda juthat, ahova magyar film még soha

Nagyravágyóbbak lehetünk, mint gondoltuk eddig. Külföldi újságírók már nemcsak a legjobb idegen nyelvű film Oscarjára tartják esélyesnek a Saul fiát, hanem egyenesen a legjobb filmére. Ha a jóslatok igaznak bizonyulnak, a film 38 éves rendezője hirtelen oda kerülhet, ahova csak Ingmar Bergman és Michael Haneke. Nemes Jeles László történelmet írhat.