Sylvester Stallone ütéseibe beleremegett Amerika

Sylvester Stallone, Creed
Vágólapra másolva!
A hálaadási hétvége legnagyobb győztese a Rockyt hetedszerre is eljátszó Sylvester Stallone. A Creed – Apollo fia már most több pénzt hozott, mint a Szupercella vagy a The Expendables harmadik része egész amerikai pályafutása alatt. Daniel Radcliffe és James McAvoy viszont szomorkodhat, szörnyfilmjük irgalmatlanul nagyot bukott a tengerentúlon.
Vágólapra másolva!

Sylvester Stallone visszanyerte az amerikai nézők bizalmát. Az akciósztár filmjei az utóbbi években egyre gyengébb számokat produkáltak a tengerentúli mozikban, még az Arnold Schwarzeneggerrel közösen készített Szupercella is csak 9,9 milliót hozott az első hétvégén. Most viszont a Rocky hetedik részeként is felfogható Creed – Apollo fia három nap alatt 30,1 millió dollárt gyűjtött.

Michael B. Jordan és Sylvester Stallone a Creed - Apollo fia című filmben Forrás: Fórum Hungary

A Creed az inflációt beleszámítva is a legjobban kezdő Rocky-film, majdnem háromszor annyi pénzt hozott, mint a 12,1 millióval elrajtoló 2006-os Rocky Balboa. Az öt évvel ezelőtt debütáló The Expendables – A feláldozhatók volt az utolsó Stallone-film, amely jobban nyitott, 34,2 milliót szedett össze a nyitóhétvégén.

Hálaadás ünnepe miatt most szerdán kerültek a mozikba a premierek, így összesen már 42,6 milliónál jár a bokszdráma. A film összbevétele már most, öt nap után magasabb, mint a The Expendables harmadik részének, amely csupán 39,2 millióig jutott el. A Creed a toplista harmadik helyét szerezte meg, de a fentiek fényében elmondható, hogy a hétvége legnagyobb győztese Stallone.

A Creed dicsérő kritikák tömkelegét kapta, még az is megtörténhet, hogy az akciósztár nevével találkozni fogunk a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díj jelöltjei között. Az amerikai fogadtatást látva még inkább bánkódhatunk azon, hogy a magyar mozikba nem fog eljutni a film.

A Dínó tesó két főhőse: Spot és Arlo Forrás: Fórum Hungary

A toplista második helyén debütált a Pixar legújabb rajzfilmje, a Dínó tesó. A stúdió elképesztő sikerszériája miatt a mostani 39,2 millió dolláros nyitóbevétel kisebbfajta csalódásként értékelhető: az 1995-os Toy Story óta nem startolt el ilyen gyengén Pixar-film, az idén nyáron mozikba küldött Agymanók 90,4 milliót gyűjtött három nap alatt.

Az éhezők viadala befejező része a második hetében is megőrizte az elsőségét. Két Oscar-esélyes film is ott van a legjobb tíz között, annak ellenére, hogy ezernél kevesebb moziban vetítik őket. A négy hete debütált Spotlight című újságíródráma Michael Keatonnal, Rachel McAdamsszel és Mark Ruffalóval 12,4 milliónál jár és 897 helyen játsszák, a bevándorlás nehézségeiről szóló, eddig 7,3 milliót gyűjtő Brooklyn annak köszönhetően ugrott fel a tizenkettedikről a kilencedik helyre, hogy 111 mozi helyett már 845-ben vetítik. A kedvező fogadtatás és az erősödő Oscar-pletykák ellenére ennél a két filmnél sem tudunk beszámolni magyarországi premierdátumról.

Saoirse Ronan a Brooklyn című filmben Forrás: Fox Searchlight Pictures

A Daniel Radcliffe-vel és James McAvoy-jal felálló Victor Frankenstein-t hiába játszották 2797 moziban, a legjobb tízbe sem tudott bekerülni. 2,4 milliót hozott péntektől vasárnapig, ez a bevétel a toplista tizenkettedik helyére volt csak elég.

A tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

1. Az Éhezők viadala: A kiválasztott (2. rész) ($51,6 / $198,3)
2. Dínó tesó ($39,2 / $55,6)
3. Creed – Apolló fia ($30,1 / $42,6)
4. SPECTRE ($12,8 / $176,1)
5. Snoopy és Charlie Brown - A Peanuts-film ($9,7 / $116,8)
6. The Night Before ($8,2 / $24,1)
7. Szemekbe zárt titkok ($4,5 / $14)
8. Spotlight ($4,5 / $12,3)
9. Brooklyn ($3,8 / $7,3)
10. Mentőexpedíció ($3,7 / $218,6)