Így néznek ki most a 90 év körüli, egykori nagy hollywoodi sztárok - fotók, videók

FRENCH CONNECTION - THE FRENCH CONNECTION (1971) tire d'une histoire vraie based on a true story Horizontal panoramic
FRENCH CONNECTION THE FRENCH CONNECTION 1971 de William Friedkin Gene Hackman. tire d'une histoire vraie; based on a true story d'apres le roman de Robin Moore based on the novel by Robin Moore COLLECTION CHRISTOPHEL NZ © 20th Century Fox - Philip D'Antoni Productions (Photo by 20th Century Fox - Philip D'Anto / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)
Vágólapra másolva!
Clint Eastwood, Sophia Loren, Gene Hackman: hatalmas, Oscar-díjas sztárok, akik - mint mindenki - természetesen megöregdtek. A nagy művészek ma így néznek ki.
Vágólapra másolva!

Ann-Margret – 82 éves

A Stockholmban 1941. április 28.-án született Emmy- és többszörös Golden Globe-díjas amerikai-svéd színésznő, énekesnő, táncművész az 1960-as évek egyik szexbombája volt, első filmje az Egy maroknyi csoda volt 1961-ben, amelyben Bette Davis mellett szerepelt, 1965-ben pedig főszerepet játszott A Cincinnati kölyök című filmben Steve McQueen mellett, de talán legikonikusabb jelenléte a filmvásznon Elvis Presley mellett volt a Viva Las Vegas-ban (1964), amikor fekete harisnyában táncolt:

1972-ben majdnem szó szerint derékba tört a karrierje: 1972. szeptember 10-én, egy vasárnapi színpadi előadás közben 22 láb (6,7 m) magasról leesett a színpadról, eltört a bal karja, arccsontja és állkapcsa. Archelyreállító műtéten esett át, és 10 hétig nem dolgozhatott. Három évvel később, 1975-ben Oscar-díjra jelölték a Tommy című filmben nyújtott alakításáért. Ma is kirobbanó formában van, amit egy idei, áprilisi beszélgetés is bizonyít, amelyben a sztár olyan férfipartnereiről is beszélt, mint Presley, Alain Delon és Jack Palance:

Warren Beatty – 86 éves

Az 1937. március 30-án született Beatty az egyetlen ember, akit Oscar-díjra jelöltek ugyanabban a filmben való szereplésért, rendezésért, írásért és produceri munkáért, ráadásul nem csak egyszer, hanem kétszer is: először az Ép testben épp, hogy élek (1978) című filmjéért , majd a Vörösökért (1981), amelyért rendezőként meg is kapta az amerikai filmakadémia elismerését .

S persze miatta is lettek emlékezetesek az olyan filmek, mint a Bonnie és Clyde, a McCabe és Mrs. Miller vagy a Sampon. És (részben) hozzá (illetve a Bonnie és Clyde másik sztárjához, Faye Dunaway-hez) kötődik az Oscar-gálák egyik legnagyobb botránya, amikor 2017-ben nem annak a filmnek a címét mondta a legjobb film győzteseként, amelyik valóban elnyerte a legjobb film díját.

A manapság olyan divatos szexuális zaklatási botrány a hatvanas évek Hollywoodjának egyik legszebb férfijaként és megrögzött nőcsábászként emlegetett Beatty-t sem kerülhette el. 2022 végén Kristina Charlotte Hirsch szexuális zaklatással vádolta meg, és kijelentette, hogy 1973-ban Beatty (pontosabban a keresetben név szerint nem említett, helyette a Clyde szerepéért Oscar-jelölt sztárként hivatkozott férfi) manipulálta és lelki zsarolással szexre kényszerítette, amikor a nő még csak 14 éves volt. Beatty 35 éves volt a vád szerinti cselekmény idején.

Robert Redford – 87

Az 1936. augusztus 18-án született Oscar-díjas amerikai színész, filmrendező és filmproducer már az 1960-as évek elején jó filmekben szerepelt (például Ez a ház bontásra vár, Üldözők, Mezítláb a parkban), de csak az évtized végén, 1969-ben futott be Paul Newman oldalán a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című westernben. Sundance kölyök figurája nem csupán hollywoodi szupersztárrá tette, de később a Utah állambeli Park Cityben így nevezte el azt a nemzeti parkot is, melyen 1981-ben hasonló néven alapítványt jegyeztetett be, intézetet építtetett, aminek keretében évi rendszerességgel kerül megrendezésre a legismertebb amerikai független filmes seregszemle, a Sundance Filmfesztivál is.

Butch Cassidy és a Sundance kölyök (Robert Redford és Paul Newman) Forrás: AFP

Rendezőként 1980-ban mutatkozott be: Átlagemberek című családi drámája három Oscar-díjat is kiérdemelt: legjobb film, legjobb rendezés, valamint a legjobb mellékszereplő. Karrierjére jellemző, hogy bár óriási klasszikusokban játszott (Ilyenek voltunk, A Keselyű három napja, Az elnök emberei, A híd túl messze van, Távol Afrikától), színészként csak egyszer jelölték Oscarra (A nagy balhé), míg az Átlagemberek rendezői díja mellett még a Kvíz-show-ért is két jelölést kapott, rendezőként és producerként.

Shirley MacLaine – 89 éves

Warren Beatty három évvel öregebb nővére 1934. április 24-én született. olyan klasszikusok fűződnek a nevéhez, mint a Bajok Harryvel (1955), a Legénylakás (1960), A gyerekek órája (1961), az Irma, te édes (1963) vagy A nő hétszer (1966), illetve a Becéző szavak (1983), amelyért elnyerte a legjobb női főszereplő Oscar-díját (de nyert BAFTA-, Golden Globe- és Emmy-díjat is).

Shirley MacLaine és Jack Nicholson a Becéző szavak című filmben Forrás: UIP Dunafilm

Íróként is aktív, 1994-ben pedig, 60 évesen végigjárta a 800 kilométeres Szent Jakab zarándokutat, amelyről könyvet is írt, és ami magyarul Camino címmel jelent meg. Közel a 90-hez is aktívan színészkedik, legutóbb a Gyilkos a házban című 2022-es sorozat két epizódjában is szerepelt.

Sophia Loren – 89 éves

Az olasz filmdíva az egyetemes filmtörténet egyik legnépszerűbb sztárja, aki ráadásul hazájában a tökéletes feleség (a neves producer, Carlo Ponti volt a férje), családanya és háziasszony mintaképének számít – annak ellenére, hogy fiatalon meztelen képek is készültek róla, illetve a Cary Granttel való 1962-es, mindkettejük számára házasságtörő viszony dacára.

Az Oscar- és BAFTA-díjas, 1934. szeptember 20-án született Loren a 21-ik az amerikai filmintézet által összeállított, a klasszikus hollywoodi női sztárokat "rangsoroló" listáján, és az egyetlen, aki a beválasztott 25 színésznő közül még él.

Marlon Brando és Sophia Loren A hongkongi grófnő c. filmben Forrás: COLL PELE/STILLS/

Első főszerepét kereken hetven évvel ezelőtt, 1953-ban indult az olasz Aida című filmben kapta (1950-től kezdve forgatott), és onnantól fogva sorra jöttek a sikerek: Egy nap a bíróságon, Nápoly aranya, Kenyér, szerelem, és..., majd 1960-ban Vittorio De Sica rendezte az Alberto Moravia regényéből készült dráma, az Egy asszony meg a lánya főszerepében, amelyért Loren elnyerte a legjobb női alakítás Oscar-díját (és még számos rangos díjat, a cannes-i filmfesztiváltól kezdve a BAFTA-díjon át a David di Donatello-díjig), és onnantól kezdve nemzetközi sztárnak számított, olyan hollywoodi filmekben is megcsillogtatva képességeit, mint az El Cid, A Római Birodalom bukása, A Cassandra-átjáró vagy A hongkongi grófnő.

Legutóbb, 2020-ban állt a kamerák elé, a saját fia, Edoardo Ponti rendezte a Romain Gary regényéből készült Előttem az élet főszerepében, amelyért elnyerte a rangos olasz filmdíjat a David di Donatellót (nyolcadjára).

Lapozzon, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!