Álompárok helyett aljas emberek

Kim Basinger, Alec Baldwin
Actress Kim Basinger (R) arrives with her husband actor Alec Baldwin (L) for the 55th Annual Golden Globe Awards at the Beverly Hilton 18 January in Beverly Hills, CA. Basinger won Best Supporting Actress in the drama category for her role in "L.A. Confidential". AFP PHOTO Hal GARB/mn (Photo by HAL GARB / AFP)
Vágólapra másolva!
A hollywoodi sztárpárok válását legalább akkora figyelemmel kíséri a közvélemény, mint az esküvőjüket, főleg, ha a házasság felbontása cseppet sem békés megegyezés eredménye. Természetesen több sztárpárnának feltehetően maga a boldog házasság is hazugság, de ameddig még megérte, tartották magukat a reklámboldogsághoz. Összegyűjtöttük az elmúlt két évtized öt leggusztustalanabb hollywoodi válóperét.
Vágólapra másolva!

Kim Basinger és Alec Baldwin

Az Oscar-díjas (Szigorúan bizalmas) Kim Basinger és az Oscar-jelölt (A szerencseforgató) Alec Baldwin 1990-ben ismerkedtek meg a Fogd a nőt, és fuss! forgatásán, majd három év múlva össze is házasodtak, 1995-ben pedig közös gyerekük született.

Az elkövetkező hat évben viszont Basinger depressziója és Baldwin állítólagos alkoholizmusa miatt annyira megromlott a viszonyuk, hogy 2001-ben szétköltöztek, majd 2002 februárjában hivatalosan is elváltak. Nem is a válóperük, hanem a közös gyerek, Ireland Baldwin elhelyezési perének során vágtak egymás fejéhez válogatott vádakat, Basinger szerint Baldwin valódi zsarnok volt a házasságuk idején, aki annyira meggyötörte lelkileg, hogy végül a színésznő a férje haláláról fantáziált.

A négy évig tartó felügyeleti jog gyakorlása iránti perben végül a bíróság Basinger javára döntött – egy évvel később, 2007-ben pedig kiszivárgott az a hangfelvétel, amelyben az indulatkezelő terápiára is kötelezett, tavaly a saját filmje forgatásán a családanya operatőr Halyna Hutchinst egy kellékfegyverrel megölő Baldwin "neveletlen és felelőtlen kis disznónak" nevezte a saját lányát.

Denise Richards és Charlie Sheen

A Bond-lány Richards (A világ nem elég) és a kiváló karakterszínész Martin Sheen nem éppen finom modoráról és visszafogott életviteléről híres, botrányhős fia négy év házasság után, 2006-ban váltak el, miután viszonyuk (köszönhetően Charlie Sheen szerencsejáték-, drog- és szexfüggésének) véglegesen megromlott.

Olyannyira, hogy Richards még távoltartási végzést is kért Sheen ellen, miután a férfi azt üzente neki, legyen rákos és rohadjon meg a pokolban.

Katie Holmes és Tom Cruise

Valójában nem csak Katie Holmes, de Nicole Kidman és Mimi Rogers is amiatt vált el a háromszoros Oscar-jelölt akciósztártól, mert úgy érezték a szcientológia túl nagy szerepet játszik a házasságukban.

Igaz, Cruise első felesége, Mimi Rogers ismertette meg a színészt a szcientológia egyházával, de 1990-ben, három évi házasságuk végén már úgy nyilatkozott, hogy szinte a teljes életük a szcientológia káros kontrollja alá került. Persze, válásukban az is szerepet játszott, hogy Cruise ekkor már viszonyt folytatott Nicole Kidmannel (Oscar-díj: Az órák), akivel néhány hónappal Cruise válása után, 1990 karácsonyán össze is házasodott.

Katie Holmes és Tom Cruise a Világok harca premierjén Londonban, 2005. június 19-én Forrás: AFP/John D Mchugh

Két gyereket is örökbe fogadtak, nem csupán a rajongók, de Kidman számára is úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben a házasságukkal, ám Cruise váratlanul, 2001-ben benyújtotta a válókeresetet, arra hivatkozva, hogy a felesége pontosan tudja az okát.

Négy évvel később a színész már Katie Holmestól várt gyereket, egy évvel később a szcientológia "szertartása" szerint egybe is keltek, majd 2012-ben Holmes beadta a válókeresetet. Közös megegyezéssel megszületett válásuk részletei nem nyilvánosak, ugyanakkor maga Cruise nyilatkozott úgy, hogy harmadik felesége azért vált el tőle, hogy így tartsa távol közös gyereküket a szcientológia tanaitól.

Angelina Jolie és Brad Pitt

A kétszeres Oscar-jelölt (Észvesztő, Elcserélt életek) Angelina Jolie és a producerként (12 év rabszolgaság) és színészként is Oscar-díjas (Volt egyszer egy Hollywood) Brad Pitt sokáig a kétezres évek első számú hollywoodi álompárjának számított, igaz, csak két évig éltek házasságban.

A Mr. és Mrs. Smith forgatásán szerettek egymásba, 2005-ben, amikor Pitt még a Jóbarátok című sorozat sztárja, Jennifer Aniston férje volt, vagyis Pitt Jolie-val csalta a feleségét (akitől 2005-ben, nem túl kedves nyilatkozatok kíséretében vált el).

Jolie és Smith három, harmadik világbeli gyereket is örökbefogadtak, majd 2006-ban megszületett első közös gyermekük, 2008-ban pedig a színésznő ikreknek adott életet, ennek ellenére Pitt csak 2012-ben kérte meg Jolie kezét, újabb két évet vártak az esküvővel, majd 2016-ban Jolie válókeresetet adott be a színész ellen.

Brad Pitt és Angelina Jolie Az élet fája cannes-i díszbemutatóján, 2011. május 16-án Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Ráadásul nem is akármilyen okokra hivatkozva: Jolie azzal vádolta meg a férjét, hogy 2016-ban egy repülőút során bántalmazta őt és a gyerekeiket. Pittet a gyermekvédelmi és az FBI-vizsgálat is tisztázta a gyanú alól, s bár 2016-ban a válást is kimondta a bíróság, ennek ellenére a gyerekeik felügyelete iránt indított per még mindig nem zárult le. Legutóbb idén októberben állította Jolie azt, hogy azon a bizonyos repülőúton Pitt az anyjuk védelmére siető gyerekek közül egyet arcon ütött, a másikat pedig fojtogatni kezdte.

A vádakat tagadó Pitt szintén idén indított keresetet volt felesége ellen, miután az a színész tudta és beleegyezése nélkül eladta a közös borászat, a Château Miraval felét. Jolie ügyvédei az ellenkeresetben most arra hivatkoznak, hogy megszakadtak a tárgyalások a borászat ügyében Pitt jogászaival, miután a színész alá akart íratni Jolie-val egy titoktartási szerződést, melynek értelmében a színésznő nem nyilatkozhatott volna sem a repülőgépes incidensről, sem Pitt és gyermekei kapcsolatáról.

Amber Heard és Johnny Depp

Ez a legfrissebb és egyben az egyik legbotrányosabb hollywoodi sztárválás, amely ráadásul úgy temette maga alá a háromszoros Oscar-jelölt (A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka, Én, Pán Péter, Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya) Depp karrierjét, hogy végül idén a bíróság megállapította, egykori felesége (akivel a 2011-es Rumnapló forgatásán szerettek egymásba) tudatosan és szándékosan hazudott, amikor azt állította, mindössze 15 hónapnyi házasságuk idején a nála 23 évvel idősebb színész bántalmazta.

Amber Heard és Johnny Depp a 2016-os Palm Springs filmfesztiválon Forrás: Getty Images/2016 Barry King/Barry King

Depp és Heard 2015 és 2017 között voltak házasok, a színésznő már a 2016-ban megindított válóperben azt állította, férje többször is megverte. Aztán Heard a válóperben visszavonta a vádakat, és a felek közös megegyezéssel váltak el (Depp 7 millió dollárt fizetett Heardnek), csakhogy 2018-ban Heard a Washington Postban véleménycikket írt a családon belüli erőszakról, amelyben ugyan nem említette név szerint Deppet, de sejthető volt, hogy valójában róla szól a cikk. A válóper visszavont vádjai ellenére Depp valójában 2016 óta alig kap kiemelkedő szerepet Hollywoodban, így végül épp e cikk miatt érezte úgy, érdemes rágalmazási pert indítania volt felesége ellen – amit meg is nyert, Hollywood egyik legocsmányabb bontóperének utójátékaként.