Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szétvágott arc, törött csontok és borzalmas fájdalmak: súlyos sérülések filmforgatásokon

Vágólapra másolva!
Hollywoodi filmet forgatni sosem volt veszélytelen: a kaszkadőrök súlyos sérülései mindennaposak, de haltak meg már színészek, sőt gyerekszínészek is filmek forgatásán, elég Brandon Lee-re, a Homályzóna forgatásán meghalt Vic Morrowra, valamint az utóbbival együtt szörnyethalt 6 és 7 éves gyerekszínészekre gondolni. Az évek múlásával Hollywoodban egyre jobban odafigyeltek arra, hogy még kisebb sérülések miatt se álljon a forgatás és csússzon a bemutató (amivel a stúdió dollármilliókat dob ki az ablakon), de máig nem sikerült teljesen bizonságossá tenni a forgatásokat. Sztárok emlékezetes, de (szerencsére) nem halálos forgatási sérüléseiből válogattunk össze tízet.
Vágólapra másolva!

Ellen Burstyn (Az ördögűző)

A legendás 1973-as horrorfilm forgatása nem volt éppen vidám élmény az Oscar-díjas színésznő számára: a jelenetben, amikor Regan (Linda Blair) a démoni megszállottság egy pillanatában ad egy hatalmas pofont az anyjának, a színésznőt a derekánál rögzítve rántották a földre. A színésznő az első felvétel után szólt a rendezőnek, William Friedkinnek, hogy túl erősen rántják a földre, és meg fog sérülni. A következő rántás ugyanolyan erős volt, Ellen Burstyn pedig bevallása szerint a mai napig fájlalja a farokcsontját. A rendező később azzal védekezett, hogy minél gyorsabban akart egy valódinak tűnő jelenetet, hogy ne kelljen többször felvenni ugyanazt, további fájdalmat okozva. Nem is kellett több felvétel, Ellen Burstyn fájdalma bekerült a filmbe.

Michelle Yeoh (Tigris és sárkány)

Ang Lee harcművészeti alkotása az ezredforduló nagy sikerfilmje volt: 4 Oscar-díjat kapott, és a női főszerepben Michelle Yeoh is eljutott egy BAFTA-jelölésig. A színésznő előtte épp A holnap markában című Bond-filmben szerepelt, azaz pályája csúcsán volt, viszont a forgatáson nem kímélték: elmondása szerint már majdnem végeztek a film első (háztetőkön ugrálós) akciójelenetének forgatásával, amikor elszakította a keresztszalagot a térdében. Műteni kellett, ami után csak beszélgetős jeleneteket forgatott (szerinte látszik is olykor a filmben, hogy lassan közlekedik), három hónap múlva viszont már készen állt az utolsó akciójelenet leforgatására.

Uma Thurman (Kill Bill)

A MeToo-kampány idején járta be a világsajtót, hogy Uma Thurman elmesélte, hogy megsérült a Kill Bill forgatásán: amikor a karaktere elindul megölni Billt, maga vezetett egy fákkal szegélyezett, homokos és kanyargós úton (olyan sebességgel, hogy lobogjon a haja). Balesetet szenvedett, ami után kórházba került. A nyaka és a térdei sérültek meg, agyrázkódást is szenvedett, a balesetnek bevallása szerint a mai napig érzi a hatását. Tarantino utóbb elismerte, hogy hibázott a színésznő veszélyeztetésével (karrierje legnagyobb hibájának tartja), és mivel Harvey Weinstein a forgatás idején eltussolta az ügyet, a kapcsolatuk is megromlott a színésznővel.

Jim Caviezel (A passió)

Nem túl hihető, hogy Mel Gibson nagy port kavart 2004-es, korszakos filmjének forgatásán villám csapjon a Jézus Krisztust alakító Jim Caviezelbe, mégis ezt történt, bár szerencsére komolyabb sérülés nem lett a furcsa balesetből. Nagyon ritka, hogy valakibe villám csapjon, de ennek a filmnek a forgatásán nem volt az: Jan Michelini rendezőasszisztensbe kétszer is belecsapott. "Úgy fénylettem, mint egy karácsonyfa" - mondta Jim Caviezel az esetről, ami ráadásul majdnem belekerült a filmbe, de sajnos a kamerák még nem svenkeltek a színészre, amikor megtörtént a villámcsapás.

Brad Pitt (Trója)

Szintén igencsak ironikus baleset történt az ugyancsak 2004-ben bemutatott Trója sztárjával a film forgatásán: bár a sztár igyekezett kiváló formában megérkezni a forgatásra, a felvételek során megsérült az Achilles-ínszalagja, ami miatt heteket állt a forgatás (mivel egy szakadás után jóval hosszabb a rehabilitáció, csak húzódásról lehetett szó). A történet azért ironikus, mert a szóban forgó ínszalag Akhilleuszról kapta a nevét, akit Pitt alakított a filmben, és akinek a sarkát eltaláló nyílvessző lett a veszte a mítosz szerint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről