A nomádok földje lett a BAFTA nagy győztese

A nomádok földje
Vágólapra másolva!
74. alkalommal osztotta ki díjait a Brit Film- és Televíziós Akadémia a londoni Royal Albert Hallban. Az Egyesült Királyságban 2020-ban bemutatott és az akadémia tagjai által legjobbnak tartott film A nomádok földje lett – emellett elnyerte a legjobb rendezés, a legjobb színésznő és a legjobb operatőr díját is.
Vágólapra másolva!

A sokak által Oscar-előrejelzőnek vélt brit filmakadémiai gálán a legfontosabb kategóriákban nyert Chloé Zhao A nomádok földje című amerikai roadmovie-ja: ez lett a legjobb film, Zhao a legjobb rendező, Frances McDormand a legjobb női főszereplőJoshua James Richards pedig a legjobb operatőr.

A 7 jelölésből 4 díjat elnyerő alkotás az idei díjszezonban már számos fontos trófeát begyűjtött, köztük a legjobb dráma és legjobb rendezés Golden Globe-díját, az Amerikai Producerek Céhének fődíját, valamint a londoni, torontói és amerikai kritikusok elismerését is.

A legjobb brit filmnek az akadémia tagjai az Ígéretes fiatal nő-t választották, amelynek Emerald Fennell által írt forgatókönyvét ugyancsak a kategória legjobbjaként díjazták.

A legjobb nem angol nyelvű film Thomas Vinterberg négy Európai Filmdíjat nyert alkotása, a Még egy kört mindenkinek lett.

Sisse Graum Jorgensen filmproducer, Thomas Vinterberg filmrendező és Kasper Dissing producer egyikük otthonából köszönik meg a legjobb idegen nyelvű filmnek odaítélt BAFTA-díjat. Forrás: MTI/EPA/BAFTA/-

A legjobb férfi főszereplő Anthony Hopkins lett a The Father című filmben nyújtott alakításáért – a film emellett elnyerte a legjobb adaptált forgatókönyv díját is: Christopher Hampton és Florian Zeller utóbbi színdarabját dolgozta át (a filmet Zeller rendezte is).

A legjobb férfi mellékszereplő a Golden Globe-gálán is díjazott Daniel Kaluuya lett (Judas and the Black Messiah), legjobb női mellékszereplőnek pedig a dél-koreai Youn Yuh-jungot (Minari) választották a brit filmakadémia tagjai (alakításukért idén mindketten elnyerték az amerikai színészcéh elismerését is, és szerepelnek az idei Oscar-esélyesek között is).

A BAFTA által közreadott, videofelvételről készült képen Youn Yuh-jung dél-koreai színésznő otthonában köszöni meg a legjobb női mellékszereplőnek odaítélt BAFTA-díjat. Forrás: MTI/EPA/BAFTA/-

A legjobb dokumentumfilm a Tanítóm, a polip, a legjobb animációs film pedig a Lelki ismeretek lett, utóbbi komponistái (Jon Batiste, Trent Reznor és Atticus Ross) nyerték a legjobb eredeti filmzene díját is.

A 74. – a koronavírus-világjárvány miatt korlátozott résztvétellel megtartott – BAFTA-gála díjairól itt olvashat bővebben.