A Fehér Tigris: élősködő gettómilliomos

A Fehér Tigris
Vágólapra másolva!
Bollywood egyre nagyobb teret követel magának, az indiai filmipar fokozatosan tör előre, de Hollywoodnak egyelőre nincs mitől tartania. Továbbra is csak egy szűkebb réteg vevő az ázsiai ország sajátos stílusú műveire, ám A Fehér Tigris képében valami olyannal rukkoltak elő, ami a nagyközönség számára is vonzó lehet.
Vágólapra másolva!

Balram (Adarsh Gourav) egy kis faluból származik, jó eszű fiatalember, ám a szegénység miatt tanulás helyett dolgoznia kell. Ambícióit mégsem adja fel, kitörési lehetőségként megtanul vezetni, hogy egy "földesúr" sofőrje lehessen, megismerje kicsit a világot és a saját lábára állhasson.

A Fehér Tigris Forrás: Netflix

Noha szinte a teljes stáb indiai, A Fehér Tigris részben amerikai film, a nyugati piacra szabva. Ramin Bahrani rendezőnek pedig sikerült tökéletesen megtalálnia a kontrasztot a két ország világszemlélete, kultúrája és felfogása közt. Remekül vegyülnek a merev vallási és családi szokások, a liberálisabb nézeteket valló szempontokkal, megalkotva egy igen változatos konfliktushelyzetet.

Mindezt a folyamatosan narráló főhős szemén keresztül ábrázolják, aki szintén megér egy misét. Barlam szolgának született és szereti a „gazdáit". Folyamatosan bárgyú mosoly ül a képén, nem kérdez, csak teszi, amit kell. Elvisel mindent, tisztelettudó, nincsenek igényei, de lassacskán ráeszmél, hogy a személyiségének, vágyainak több rétege van. Figyel, tanul és szeretné a kezébe venni az irányítást.

A Fehér Tigris Forrás: Netflix

A film tele van egyszerű, állat-szimbólumokkal, maga a főhős például egy ketrecből szökni próbáló csirkéhez hasonlítja magát (majd nemzedékenként egyszer születő fehér tigrishez), kedves gazdáját bárányhoz, míg annak agresszív bátyját mongúzként írja le. Nem kell agysebésznek lenni az összefüggések észrevételéhez, de kellemes húzásnak bizonyultak. A cselekményvezetés szintén változatos, az első óra a könnyedebb, finom humorral operáló dráma, ahol a vidéki fiú ismerkedik új életével, majd egy komorabb, krimisebb szálra váltunk, melyben akad bőven rendszer és társadalomkritika is.

Kicsit olyan, mintha a Gettómilliomos világa találkozna az Élősködők-ével, az ebből született hibrid pedig kapna egy enyhe bűnügyi élt.

A tempó kezdetben igen feszes, az utolsó harmadra azonban kicsit felborulnak az arányok és elfárad a sztori. Hiába nem ezen van a hangsúly, Balram kis birodalmának felépítését néhány percbe belesűrítik, holott indokoltabb lett volna egy fokkal jobban kibontani ezt a szálat.

A hibák ellenére A Fehér Tigris remek film, s bár túl sok újdonsággal nem szolgál, a kultúrákból fakadó különbség és a stílus, kellően különlegessé teszik. Szórakoztató, változatos darab, érdekes gondolatokkal, egy másféle kisemberről. Klasszikus felemelkedéstörténet, nem klasszikus kivitelezéssel.