Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tíz híres filmes, akik karácsonykor születtek

Casablanca (Humphrey Bogart és Ingrid Bergman)
Vágólapra másolva!
Magyar származású rendezőlegenda, emblematikus hollywoodi filmsztár és díva, pionír avantgárd filmes, európai filmikon, klasszikusok zeneszerzője, Oscar-díjas színészek és színésznők – közös bennük, hogy karácsony idején, december 24-26. között születtek. 
Vágólapra másolva!

Kertész Mihály

A későbbi Michael Curtiz 1886. december 25-én született Budapesten Kaminer Manó néven, majd Hollywoodban olyan filmeket rendezett, mint Oscar-díjat nyert rendezése, a Casablanca. Pályájáról nemrég magyar életrajzi film is készült, amiről itt írtunk.

Michael Curtiz Forrás: AFP/Photo 12

Humphrey Bogart

A Casablanca férfi főszereplője, egyben minden idők egyik leghíresebb hollywoodi sztárja 1899. december 25-én látta meg a napvilágot. Leghíresebb filmje mellett olyan sikerekben szerepelt még, mint a Magas-Sierra, A máltai sólyom, A Sierra Madre kincse, a Zendülés a Caine hadihajón és az Afrika királynője.

Humphrey Bogart és Ingrid Bergman a Casablancában Forrás: AFP

Franz Waxman

A kétszeres Oscar-díjas német zeneszerző 1906. december 24-én született Chorzówban. Hollywoodban ő szerezte a Frankenstein menyasszonya, A Manderley-ház asszonya, a Dr. Jekyll és Mr. Hyde, az Alkony sugárút és a Tarasz Bulba című klasszikusok zenéjét.

Franz Waxman Forrás: BBC

Richard Widmark

1914. december 26-án született Richard Widmark amerikai színész, aki rögtön az 1947-es A halál csókja című debütálása alkalmával Oscar-jelölést kapott legjobb férfi mellékszereplőként. Később olyan filmekben játszott még fontos szerepeket, mint a Cowboyháború, az Alamo, az Ítélet Nürnbergben és a Kóma.

Richard Widmark A halál csókja című debütálása alkalmával Forrás: Collection Christophel via AFP

Ava Gardner

A legendás hollywoodi színésznő 1922. december 24-én született. Nagy áttörése A gyilkosok volt 1946-ban, amit követően négy évtizedes karrierje során olyan filmekben szerepelt még, mint A Kilimandzsáró hava, a számára Oscar-jelölést hozó Mogambo, Az iguána éjszakája, a Földrengés és A Cassandra-átjáró.

Ava Gardner (A gyilkosok) Forrás: Collection Christophel via AFP

Ismail Merchant

A négyszeres Oscar-jelölt indiai producer 1936. december 25-én látta meg a napvilágot, és James Ivory olyan rendezéseinek volt producere, mint az egyaránt három-három Oscar-díjas Szoba kilátással és a Szellem a házban, valamint a nyolcszoros Oscar-jelölt Napok romjai. 2005-ben halt meg.

Ismail Merchant Forrás: AFP/Arko Datta

Hanna Schygulla

December 25-én lett 77 éves a német színésznő, aki Rainer Werner Fassbinder olyan filmjeiben szerepelt többek között, mint A zöldségkereskedő, a Petra von Kant keserű könnyei és a Maria Braun házassága. Magyar rendezőkkel is dolgozott: Sándor Pállal a Miss Arizona alkalmával, Tarr Bélával pedig a Werckmeister harmóniák készítésekor.

Hanna Schygulla a Berlini Filmfesztiválon Forrás: PHILIPP GUELLAND/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Sissy Spacek

Az 1949-ben született amerikai színésznő ugyancsak 25-én lett 71 éves. Az Oscar-díjas Sissy Spaceket olyan filmekben láthattuk, mint a Sivár vidék Terrence Malick rendezőtől, Brian De Palma Stephen King-adaptációja, a Carrie, A szénbányász lánya, az Eltűntnek nyilvánítva és a JFK – A nyitott dosszié.

Sissy Spacek mint Carrie Forrás: Collection Christophel/Red Bank Films

Jonas Mekas

Az amerikai avantgárd művészfilm litván születésű úttörője 1922. december 24-én született, és tavaly halt meg január 23-án, 96 évesen. A legendás filmkészítő több mint ötven kísérleti filmet rendezett félévszázados munkássága során.

Jonas Mekas Forrás: AFP/2017 Getty Images/Nicholas Hunt

Jared Leto

Az 1971-es születésű amerikai színész december 26-án lett 49 éves. Oscar-díjat kapott a Mielőtt meghaltam-ért, és olyan hollywoodi sikerfilmekben is láthattuk, mint Az őrület határán, a Harcosok klubja, az Amerikai pszichó, a Rekviem egy álomért, a Pánikszoba, és a Szárnyas fejvadász 2049.

Jared Leto mint Joker Forrás: Collection Christophel via AFP
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről