Felújították Oroszország legrégebbi moziját

Still from film "Battleship Potemkin" drama riot HORIZONTAL
Still from film "Battleship Potemkin", 1925. Director Sergei Eisenstein. Sovkino film studio production.
Vágólapra másolva!
Befejeződött Oroszország legrégebbi állandó filmszínháza, a moszkvai Hudozsesztvennij (Művész) mozi több mint egy fél évtizeden át tartó felújítása - közölte a munkálatokat finanszírozó bank.
Vágólapra másolva!

Az épület falai között megfordult hajdanán Lev Tolsztoj, Szergej Jeszenyin, valamint az orosz és a szovjet kultúra számos más nagyja is. 1926-ban itt volt a bemutatója Szergej Eisenstein Patyomkin páncélos című alkotásának, az 1930-as években pedig itt vetítették első szovjet hangos- és színes filmeket.

Az eredetileg kétszintes, Nyikolaj Blagovescsenszkij építész által kifejezetten filmvetítéshez tervezett, eklektikus stílusú épületet 1909-ben adták át a közönségnek.

A mozit 1912-1913-ban Fjodor Sehtel elképzeléseinek megfelelően átalakították, a nyolcvanas években elvégezett általános felújítás idején jelentősen megváltoztatták a belső elrendezést.

Patyomkin páncélos Forrás: Sputnik via AFP/RIA Novosti/Sputnik


A közlemény szerint a 2014-ben elkezdődött, a műemléképület megőrzését és a legkorszerűbb műszaki megoldásokat ötvöző átépítés folyamán az egyik legnehezebb feladat az eredeti külső helyreállítása, a 60-as években eltávolított dekorációs elemek rekonstrukciója volt. Az eredeti magasság megmaradt, ám az épületszárnyak kibővítése és átkonstruálása révén háromszintessé vált.

Az épület Héliosz nap- és Szeléné holdistenség domborműjével ékesítette homlokzatát Sehtel eredeti tervrajzai és archív felvételek alapján alkották újra. A be- és kijárat táblái a forradalom előtti helyesírás szerint készültek el, és a főbejárat fölé kitették az eredeti "elektroszínház" feliratot.


Helyükre kerültek a történelmi lámpások, az új belső térben a modern és történelmi elemek a kivitelezők szándékai szerint organikusan alkalmazkodnak az épület általános stílusához. Az Arbatszkaja téren, a védelmi minisztérium tőszomszédságában felújított filmszínházban négy nézőtermet alakítottak ki: egy 359 férőhelyeset, egy 120 fős erkélyest, két 47 férőhelyeset és egy 21 férőhelyes VIP-termet. Az utóbbi kivételével mindegyikben külön helyek állnak rendelkezésre a mozgáskorlátozottak részére.

A közönség, amely a várakozások szerint még az év vége előtt birtokba veheti a mozit, a filmek mellett egy étterem és a fő előtérben berendezett bár kínálatából is válogathat. A mozi belső kialakítása lehetővé teszi koncertek, közönségtalálkozók és kiállítások megrendezését is.