Andy Vajna, a nagy hollywoodi producer - az amerikai sikerek

Rambo: Első vér (Sylvester Stallone)
Vágólapra másolva!
Andy Vajna 1976-ban alapította meg első amerikai filmgyártó cégét, 6 évvel később a legnagyobb producerek között tartották számon. Olyan sikerfilmeket köszönhetünk neki, mint a Rambo, a Vörös zsaru, az Emlékmás, a Die Hard – Az élet mindig drága vagy a Terminátor 2 és 3. A film művészetként is izgatta, ott állt az Angyalszív és az Evita mögött, producere volt a Jákob lajtorjája, a Nixon és A Hold hegyei című filmeknek. Első nagy dobásával, a Rambó-val úgy lett egy csapásra az amerikai filmgyártás igazi sztárproducere, hogy tulajdonképpen megkerülte a hollywoodi stúdiórendszert, idegen szóval: igazi self man volt.
Vágólapra másolva!

Andy Vajna amerikai karrierje - ahogy korábban írtuk - maga az amerikai álom volt. 1956-ban, 12 évesen hagyta el Magyarországot a Vöröskereszt segítségével. Egyedül, a szülei és barátok nélkül, érkezett Kanadába úgy, hogy akkor még angolul sem tudott. Csak később találkozhatott családjával Los Angelesben, ahol a Kaliforniai Egyetemen, a UCLA-n operatőr szakon folytatott filmes tanulmányokat, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni, ahol számos projektben vett részt.

Sylvester Stallone és Andy Vajna a Rambo 3. forgatásán Forrás: Andy Vajna magángyűjteménye

A függetlenséget pártoló Vajna végül ott hagyta a UCLA-t, és először saját fotóstúdióban próbált szerencsét, majd gyerekkori barátjával, az akkor hollywoodi produkciók számára minőségi póthajakat szállító Koltai Gáborral társulva alapított vállalkozást. Ezt továbbgondolva érkezett Hongkongba, ahol a Gilda Fashion nevű cégével ért el távol-keleti sikereket: amikor póthaj-gyártó cégét 1973-ban eladta, több mint háromezer embert foglalkoztatott.

Hongkongban alapította első filmforgalmazó cégét, a Panasia Films-t is. A délkelet-ázsiai piac számára vásárolt Cannes-ban filmeket, amikor 1975-ben megismerte a hasonló profilú, közel-keleti piacra szakosodott cég vezetőjét, Mario Kassart, akivel egy évvel később megalapították a Carolco Picturest.

A Carolco a nyolcvanas évekre a hollywoodi stúdiórendszeren kívül működő legsikeresebb filmgyártó és –forgalmazó vállalattá nőtte ki magát.


Első filmjüket, a Roger Moore főszereplésével készült Szicíliai kereszt-et még nem finanszírozták, csak megvették a jogokat. Lépésről lépésre, de rohamtempóban mélyítették produceri tevékenységüket olyan filmekben, mint Az elcserélt gyermek (1980), Az amatőr (1981) vagy a John Huston rendezte Menekülés a győzelembe (1981).

A sokban Fábri Zoltán Két félidő a pokolban (1961) című filmjére emlékeztető második világháborús futballfilm egyes jeleneteit Budapesten, az egykori Népstadionban vették fel, s ez volt az első film, amikor Andy Vajna együtt dolgozott Sylvester Stallonéval.

A Rocky (1976) sztárja lett a főszereplője a Carolco első saját, önálló fejlesztésű és finanszírozású produkciójának, a Rambo: Első vér-nek (1982). A legnagyobb független filmnek, ami valaha készült. Úgy, hogy Vajnán és Kassaron, valamint a rendező Ted Kotcheffen kívül senki sem hitt benne igazán. A David Morrell regényéből készült, Andrew Laszlo által fotografált poszt-Vietnam akciófilm 15 millió dollárból készült és több mint 125 millió dolláros kasszasiker lett, a Carolco és Vajna hirtelen a legfontosabb hollywoodi cégek, producerek közé került.


Olyannyira, hogy a következő film, a Rambo 2. finanszírozása sokáig példaértékűnek számított a szakmában: a film 30 millió dollárba került, de Vajnáék már előre eladták a forgalmazási jogokat 40-50 millió dollár értéken, vagyis a film már azelőtt nyereséges volt, hogy egyáltalán elkezdték volna forgatni. Végül az 1985-ben bemutatott folytatás több mint 300 millió dolláros bevételt hozott.

Rambo: Első vér (Sylvester Stallone) Forrás: AFP

Ilyen óriási nyereség után nem csoda, hogy a filmre művészetként is tekintő Vajna olyan filmeket is felkarolt, mint az Alan Parker rendezte nagyszerű Angyalszív (1987), amelyben az akkor még angyalarcú Mickey Rourke kiégett magánnyomozót, Robert De Niro pedig magát a sátánt alakítja. Ugyancsak Parkerrel forgatta Magyarországon az Oscar-díjas (legjobb betétdal: Andrew Lloyd Webber és Tim Rice), öt akadémiai és öt Golden Globe-díjra jelölt, Madonna Arany Glóbuszát kiérdemlő Evita (1996) című filmet. Rögtön azután, hogy leforgatta a négy Oscarra nominált, kedvenc munkái között emlegetett Nixon-t (1995), Oliver Stone megrendítő életrajzi filmjét, Anthony Hopkins félelmetes átalakulásával.

De olyan csodálatos filmalkotásokat is Vajnának köszönhetünk, mint az új-hollywoodi művész, Bob Rafelson (Öt könnyű darab, A postás mindig kétszer csenget) rendezte A Hold hegyei (1990), Adrian Lyne hátborzongató misztikus thrillere, a Jákob lajtorjája (1990) vagy a berlini filmfesztivál fődíjával, az Arany Medvével kitüntetett Music Box (1989) Costa-Gavras rendezésében, Joe Eszterhas forgatókönyvéből. A filmet részben Magyarországon forgatták, Jessica Lange-ot Oscar-díjra jelölték, rajta kívül egyébként Armin Mueller-Stahl és Törőcsik Mari is fontos szerepet játszott a filmben.

Mindeközben okosan tartotta meg az első átütő sikert hozó akciófilmes profilt, olyan filmekkel, mint a Magyarországon forgatott Vörös zsaru (Walter Hill 1988-as filmjében Schwarzenegger hozza a nyers erőt, James Belushi a poénokat), a Total Recall - Az emlékmás (a legismertebb holland rendező, Paul Verhoeven Philip K. Dick novellájából 1990-ben rendezett effekt-Oscarral kitüntetett látványos sci-fi akciót Schwarzenegger főszereplésével), az Air America (1990 - Mel Gibsonnal), a Dredd bíró (1995 - ismét Stallonéval) vagy A 13. harcos (1999 . Banderas-szal).

Vajna a Rambo mellett a nyolcvanas-kilencvenes évek legsikeresebb akciófilmes franchise-aiban is aktívan tevékenykedett. Az akkor épp nélküle működő Carolco gyártotta a Terminátor 2-t, így nem szerepel a stáblistán, de Arnold Schwarzenegger szerint Vajna így is komoly tanácsokkal segítette a film sorsát, később pedig producerként jegyezte a Terminátor 3. - A gépek lázadása (2003) és a Terminátor - Megváltás (2009) című filmeket. Illetve producere volt az akciófilmes szempontból szintén megkerülhetetlen Die Hard-széria harmadik részének, az óriási sikerű Die Hard - Az élet mindig drágá-nak (1995).

Szülőhazájáról amerikai producerként sem feledkezett meg. és nem csak az általa Magyarországra hozott forgatásokkal. Lucy Liu és Quentin Tarantino mellett producere volt például az 1956-os melbournei olimpiai játékok híres magyar-szovjet vizilabda meccsének emléket állító A szabadság vihara (2006) című dokumentumfilmnek, majd az ugyancsak a rangadó és az 56-os események köré szőtt Szabadság, szerelem című filmnek. Ötven évvel azután, hogy elment Magyarországról, egyre inkább szükségét érezte annak, hogy még aktívabban vegyen részt a nagyszerű múltú magyar filmművészet talpra állításában, de erről már írtunk részletesen. Utolsó nagyszabású hollywoodi filmje a Terminátor - Megváltás volt, két évvel később már a magyar film megújításával megbízott kormánybiztosként dolgozott, Oscar-díjjal és sok más, nagy eredménnyel.