A magyar filmszakma is gyászolja Andy Vajnát

Vágólapra másolva!
A magyar filmes szakma képviselői is gyászolják a 74 éves korában elhunyt Andy Vajna filmproducert, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost.
Vágólapra másolva!

Az M5 kulturális csatorna vasárnap esti híradójában elhangzott, hogy a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos 2010 óta látta el pozícióját. Irányítása alatt óriási közönségsikereket és kiemelkedő nemzetközi eredményeket hozott a magyar film. A Magyar Nemzeti Filmalap által támogatott filmek több mint 130 nemzetközi díjat nyertek el.

- így beszélt Andy Vajna 2018 áprilisában a magyar film napján az M5 kulturális csatornának adott interjújában.

A híradóban elhangzott, hogy a legnagyobb sikert talán Nemes Jeles László Saul fia című filmje aratta, hiszen a legjobb idegen nyelvű film kategóriában elnyerte az Oscar-díjat, akárcsak a Mindenki című film, mely a legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díjat zsebelhette be, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét pedig Arany Medvével jutalmazták Berlinben. A híradóban felidézték, hogy Andy Vajna nevéhez fűződik minden idők egyik legsikeresebb magyar filmje is, A miniszter félrelép, amely 750 ezres mozis és többmilliós televíziós nézettségével minden létező magyar rekordot megdöntött.

Goda Kriszta rendező Andy Vajnára emlékezve úgy fogalmazott, hogy


Fenyő Iván színművész az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készült a Szabadság, szerelem című film kapcsán azt mondta a műsorban, hogy az egyik legprofibb magyar produkció volt, amiben valaha dolgozott, Hozzátette: az egész munkát Andyt Vajna profizmusa, maximalizmusa jellemezte.

- emlékezett vissza az M5 kulturális csatornán Fenyő Iván.

Muhi András producer felidézte, hogy egy producernek nem feltétlenül azt a filmet kell megcsinálnia, ami neki személyesen tetszik, viszont mindent a maga értékein kell tudni kezelni