Vágólapra másolva!
Láng Orsolya diplomafilmje, a Szezon után kapta a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) nagydíját. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült diplomamunka egy kis halászfalu lakosainak szezonvégi mindennapjait mutatja be lírai módon, fekete-fehér színvilággal. A június 19. és 23. között zajló fesztivál legjobb egész estés magyar animációja Milorad Krstić akcióthrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő lett, amiről itt írtunk, a rendezővel pedig itt beszélgettünk. 
Vágólapra másolva!

A legjobb rövidfilm díját Tóth Roland némafilmes stílusban feldolgozott Bela című animációja nyerte, mely a legendás Lugosi Béla életét rajzfilmesíti meg.

Andrasev Nadja Szimbiózis című legújabb kisfilmjének hazai premierje az idei KAFF-on volt, ahol három díjat is nyert: a legjobb első filmnek járó elismerést, az Országos diákzsűri díját, valamint a Magyar Filmkritikusok díját.

A kritikusok zsűrije emellett dicsérő oklevéllel jutalmazta Láng Orsolya a fesztivál nagydíját is elnyerő Szezon után című kisfilmjét. Horesnyi Máté fekete-fehér animációja, a Budapesti Metropolitan Egyetemen készült Jacques ámokfutása nyerte a legjobb diákfilm díját. A legszínvonalasabb képi formanyelvért és a legjobb animációs munkáért Klingl Béla 3D animációját, a Remake-et tüntették ki. A legjobb technikai kivitelezésért díjazták Bucsi Réka Solar Walk című animációját, a legjobb 3D elismerést Molnár Csaba Martian Logistics-szpotja kapta.

Ruben Brandt, a gyűjtő Forrás: Filmalap

A zsűri dicsérő oklevélben részesítette Csont Zsombor ApApArA, Rofusz Kinga Irjám és Jonibe kisfilmjét, valamint Molnár Luca Anna és Verhóczki Ádám Orange Nights című videóklipjét, melyet a Platon Karatalev számára készített. A Gyermekzsűri díját Traub Viktória szürreális családtörténetet bemutató Sellők és rinocéroszok című animációja kapta, a közönségdíjat pedig A kenyérkereső című ír alkotás nyerte.

A záróünnepség befejezéseként Mikulás Ferenc életműdíjjal tüntette ki A légy című rövidfilm Oscar-díjas rendezőjét, Rófusz Ferencet a magyar animációért végzett évtizedes munkájáért.

A tizennegyedik alkalommal megrendezett a legnagyobb és legrégebbi hazai animációs seregszemlén, a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon nyolc helyszínen több mint 300 film volt látható. Emellett számos kiállítás, mesterkurzus, könyvbemutató és egyéb szakmai program várta az érdeklődőket. A KAFF idei díszvendége Afrika volt, de kiemelt szerepet kapott a 150 éves múltra visszatekintő japán-magyar kapcsolat is. A több mint 200 beérkezett magyar nevezésből összesen 2 egész estés alkotás, 14 diákfilm, 22 rövidfilm, 23 televíziós sorozatepizód és 28 alkalmazott animáció került a versenyprogramba, emellett közel 30 film az információs programban mutatkozott be. Az európai versenyben 6 egész estés alkotás, 28 sorozatepizód és 6 speciál volt látható, valamint 12 animációt vetítettek versenyen kívül.

A KAFF-fal párhuzamosan futott a 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivál, ahol egész estés filmek, sorozatok és TV-speciálok versenyeztek.

Itt Kecskemét városának különdíjával tüntették ki a Medvevilág Szicíliában című olasz egész estés animációt, mely részben a Kecskemétfilm stúdiójában készült.