Vágólapra másolva!
Az 1945 amerikai jegybevétele egy év után majdnem 1 millió dollárnál tart, az összesített kritikák 97 százalékra értékelik a magyar alkotást. Tíz, a nemzeti filmdigitalizálási és felújítási program keretében megújult magyar filmklasszikust vásárolt meg a Kino Lorber amerikai forgalmazó cég. Az Oscar verseny élvonalbeli játékosa, a Sony Pictures Classics a közelmúltban két magyar alkotás, a Napszállta és a Ruben Brandt, a gyűjtő forgalmazási jogait is megvásárolta.
Vágólapra másolva!

Csúcsokat dönt Amerikában az 1945 - Kiemelkedő sikereket ér el az Amerikai Egyesült Államokban Török Ferenc történelmi filmje. A jegybevétel majdnem 1 millió dollárnál tart, a filmkritikákat összesítő Rotten Tomatoes nevű weboldalon az 1945 értékelése 97 százalékon áll. Az elmúlt 18 hónapban Amerikában bemutatott filmek közül Török Ferenc alkotása az 5 legjobbra értékelt film között van. A bostoni West Newton Cinemá-ban a magyar alkotás már 42 hete műsoron van, ami szintén kiemelkedő eredmény.

A Filmalap értékesítési részlege, a HNFF World Sales az 1945 című filmet világszerte már több mint 40 területen értéskesítette helyi forgalmazóknak, nemrég az argentin mozikban mutatták be, és október 12-től az Egyesült Királyságban is műsoron van a film.

A Filmalap tíz újonnan restaurált magyar filmklasszikus forgalmazási jogait értékesítette Észak-Amerikára, a filmeket a Kino Lorber vásárolta meg.

A megállapodásnak köszönhetően Enyedi Ildikó, Jancsó Miklós és Szabó István felejthetetlen alkotásai teljeskörűen felújítva térhetnek vissza az amerikai mozivásznakra és képernyőkre.

A HNFF World Sales a Ruben Brandt, a gyűjtő című új magyar film észak-amerikai és latin-amerikai forgalmazási jogait a Sony Pictures Classics (SPC) amerikai forgalmazónak értékesítette. Az eladásnak köszönhetően most már biztos, hogy az amerikai nézők is láthatják a Filmalap támogatással készült egészestés animációs akció-thrillert.

A vezető amerikai forgalmazó a legnevesebb rendezők filmjeit juttatja el az amerikai nézőkhöz, köztük Woody Allen, Robert Altman, Jacques Audiard, Francis Ford Coppola, Asghar Farhadi, Michael Haneke, Richard Linklater, Zhang Yimou, Wim Wenders, Paul Verhoeven, Wong Kar Wai alkotásait.

Az Oscar- és Golden Globe díjakért folyó verseny élvonalbeli játékosaként számon tartott SPC forgalmazta a Saul fiá-t, és hamarosan a Napszállta című filmet is ők mutatják be Amerikában.

Napszállta (Jakab Juli) Forrás: Filmalap

Nemes Jeles László második filmjét, a Napszálltá-t a napokban vetítik az Egyesült-Királyság legfontosabb filmfesztiválján Londonban, mind a négy vetítés teltházzal megy. A Curzon Soho moziban 35 mm-es filmről vetítik a nagyszabású filmet, amely Budapest fénykorát idézi fel. A Napszálltá-t már a velencei világpremier előtt több mint 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte.