Meghalt Françoise Bonnot

Francoise Bonnot
Francoise Bonnot
Vágólapra másolva!
Meghalt Françoise Bonnot, aki Oscar-díjat kapott a Costa-Gavras rendezte, 1969-es Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája vágásáért. Bonnot hét filmjét vágta Costa-Gavrasnak, és olyan rendezőkkel is dolgozott, mint Jean-Jacques Annaud, Roman Polanski, Michael Cimino és Jean-Pierre Melville. 78 évet élt.
Vágólapra másolva!

Françoise Bonnot az Oscar mellett nyert BAFTA-díjat is az Eltűntnek nyilvánítva (Missing) című 1982-es filmért, amit szintén Costa-Gavras rendezett, akinek Bonnot hét filmjét vágta zsinórban az 1969-es Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiájá-tól az 1983-as Hanna K-ig.

Francoise Bonnot Forrás: Wm. Stetz/© 2010 Wm. Stetz/Wm. Stetz

Jean-Jacques Annauddal a Fekete-fehér színesben című, 1976-ban bemutatott filmen dolgozott, Roman Polanskival A lakó-n ugyanebből az évből, Michael Ciminóval pedig A sárkány éve (1985) és A szicíliai (1978) című filmeken. Első vágói munkája Jean-Pierre Melville 1959-es Két férfi Manhattanben című filmjén volt.

Vágott olyan hollywoodi sikerfilmeket is, mint a Top Secret című klasszikus kémparódia Val Kilmerrel.

Bonnot 1939. augusztus 17-én született a franciaországi Bois-Colombes-ben. Anyja, Monique Bonnot is vágó volt. Fia, Patrick Malakian filmrendező.