Kulka Jánost két alakításáért is díjazták

Kulka János, Félvilág
Vágólapra másolva!
A tavalyi év legjobb hazai filmes teljesítményeit ismerték el pénteken a magyar filmkritikusok. Az Ernelláék Farkaséknál három, A martfűi rém két díjat kapott, a színészek között Stefanovics Angéla, Thuróczy Szabolcs, Szamosi Zsófia és Kulka János játékát emelték ki.
Vágólapra másolva!

Pénteken délután 55. alkalommal osztották ki a Magyar Filmkritikusok Díját. Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje három fontos díjat is elvitt: az év legjobb filmjének járó fődíj mellett a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járó elismerést kapta meg.

Török Illyés Orsolya az Ernelláék Farkaséknál című filmben Forrás: Big Bang Média

Szabó Gábor operatőri munkáját ismerték el A martfűi rém fényképezéséért, Szamosi Zsófia pedig a legjobb női epizódalakítás díját érdemelte ki szintén A martfűi rém-ért, illetve az Oscar-jelölt Mindenki című kisfilmért.

Szamosi Zsófia a Mindenki című kisfilmben Forrás: Meteor Film

A legjobb női főszereplő Stefanovics Angéla lett a Liliom ösvény-ért, míg a legjobb férfi főszereplő Thuróczy Szabolcs lett a Tiszta szívvel című film gengszterszerepéért.

A legjobb férfi epizódalakításért Kulka Jánost vehette át a kritikusok díját a Félvilág és a Halj már meg! című filmekben nyújtott játékáért.

Kulka János a Félvilág forgatásán Forrás: Szupermodern

A kisjátékfilmek kategóriájában Bernáth Szilárd rendezése, a Fizetős nap nyert, amit tavaly novemberben pár napig az Origo olvasói is megnézhettek. Az animációs alkotások között Bucsi Réka LOVE című munkáját találták a legjobbnak. Különdíjat kapott Igor és Ivan Buharov Az itt élő lelkek nagy része című filmje.

Farkas Franciska a Fizetős nap forgatásán Forrás: Katapult Film

A magyar filmkritikusok életműdíját sok évtizedes kimagasló művészi munkájáért idén Tóth Jánosnak, a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőrnek, filmrendezőnek, dramaturgnak ítélték oda. A 86 éves Tóth számos alkalommal dolgozott együtt Makk Károllyal, ő fényképezte például a Cannes-ban díjazott Szerelem és az Oscar-jelölésig jutó Macskajáték című filmeket.

A Simó Sándor Alapítvány díját minden évben egyetemisták kapják, idén Szilágyi Fanni, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzett mesterszakos hallgatója érdemelte ki a Minden vonal és A csatárnő bal lába életveszélyes című kisfilmjeiért.

Stork Natasa A csatárnő bal lába életveszélyes című filmben Forrás: SZFE

Az elismerés átadásakor Miklauzic Bence rendező megemlékezett Angelusz Iván producerről, aki tragikus hirtelenséggel halt meg tavaly októberben. Angelusz Iván mély elkötelezettséggel vitte tovább a Simó Sándor-féle hagyományt és ennek jegyében az elmúlt bő egy évtizedben jelentős mértékben járult hozzá a mai magyar filmkultúra gyarapításához - hangsúlyozta Miklauzic, hozzátéve, hogy az idei díjat a producer emlékének ajánlják.

Báron György, a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályának elnöke a díjátdón megemlékezett a januárban elhunyt Bernáth László filmkritikusról is, aki az első díjátadó óta részt vett az alkotások elbírálásában, illetve Kamondi Zoltán rendezőről, aki tavaly márciusban halt el.