Magyar méhek lepik el Karlovy Varyt

Zero, Karlovy Vary
Vágólapra másolva!
Idén három magyar filmet is vetítenek Karlovy Varyban. Közép-Európa egyetlen A kategóriás filmfesztiválján debütál Horváth Lili A szerdai gyerek, Nemes Gyula Zero, illetve Szabó Mátyás Határ című alkotása.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozták a július 3-án kezdődő Karlovy Vary filmfesztivál programját. Két magyar film került be az East of the West elnevezésű versenyprogramba: Horváth Lili első nagyjátékfilmje, A szerdai gyerek, illetve az Egyetleneim-et jegyző Nemes Gyula Zero című alkotása. Ebben a szekcióban elsősorban kelet-európai, első- és másodikfilmesek alkotásai versenyeznek, tavaly ugyanitt mutatták be a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan-t és az Utóélet-et is. A Future Frames elnevezésű új rövidfilm-válogatásban Szabó Mátyás Határ című diplomafilmjét fogják vetíteni.

A szerdai gyerek

Horváth Lili A szerdai gyerek-ben is a felnőtté válás témájával foglalkozik, akárcsak korábbi rövidfilmjeiben (Napszúrás, Uszodai tolvaj). Filmjének hőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja: felelőtlen kamaszlány, ugyanakkor egy négyéves kisfiú anyja. Maja önsorsrontásra való hajlama ellenére azért harcol, hogy fia felügyeleti jogát megszerezze - nem akarja, hogy a gyerek sorsában a sajátja ismétlődjön meg. Önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan új szerelemhez vezetik.

Vecsei Kinga (baloldalt) A szerdai gyerek című filmben Forrás: Filmunió

A szerdai gyerek főszereplője a MOME hallgatója, Vecsei Kinga és számos további amatőrszínész kapott jelentős szerepet a filmben. Az amatőrök mellett olyan ismert színészek is feltűnnek, mint Thuróczy Szabolcs, Börcsök Enikő, Lukáts Andor, Nagy Ervin és Dér Denisa. A film zeneszerzője Presser Gábor.

Világos dolgokat kell letenni

A Filmszemle rövidfilmes felhozatala idén különösen erős volt, nekünk azonban mind közül Horváth Lili Uszodai tolvaj című munkája tetszett a legjobban. Pár héttel később megnéztük a 26 éves rendezőnő Vakáció című korábbi filmjét, és az is iszonyatosan jó volt.

2008-as interjúnk Horváth Lilivel

Zero

Nemes Gyula magyar-cseh-német koprodukcióban készült Zero című filmje egy méhész története, aki "anarchista terrort indít a rendszer ellen, hogy megmentse a méheket". A Magyarországon és Burkina Fasóban forgatott 83 perces film operatőre Dobóczi Balázs, a forgatókönyvet a rendező Beregi Tamással közösen írta.

Martina Kratka a Zero című filmben Forrás: Filmunió

A főszerepeket Kovács Krisztián, Udo Kier és Martina Kratka játsszák. Nemes Gyula 2008-ban a Letűnt világ című alkotásávalelnyerte a legjobb dokumentumfilmért járó Kristály Glóbuszt Karlovy Varyban.

Remélem, drámai halált halok

Bűn az élet, igyunk bort! - kezdi az interjút tökéletes magyar kiejtéssel Udo Kier, a delejes tekintetű, még mindig világítóan zöld szemű német színész. Az Armageddonban, a Pengében és egy Madonna-klipben is feltűnő művész Nemes Gyula Zero című filmjének forgatására érkezett Budapestre. A régóta Amerikában élő 68 éves színész, aki a hetvenes-nyolcvanas években több magyar filmben is szerepelt, mesélt nekünk arról, hogy mit tanult a magyar rendezőktől, miért viccesek a nagy hollywoodi forgatások, és hogy miért szerepelne szívesen egy Lady Gaga-klipben.

Interjúnk Udo Kierrel