Van valami jó film a moziban?

Van valami jó film a moziban?
Vágólapra másolva!
Az volt az újévi fogadalma, hogy minden hétvégén moziba megy? Pompás ötlet, amit még most sem késő megfogadni. Csak aztán tartson ki a lendület. Mi abban segítünk, hogy minden egyes hétvégén összegyűjtjük azokat a filmeket, amelyekre szerintünk érdemes beülni. 
Vágólapra másolva!

Hős6os (Big Hero 6)

Legújabb animációs filmjével a kiskamaszok képzeletét célozta meg a Disney. Akinél ilyen korú fiú van a családban, az tegyen meg neki egy szívességet, és vigye el a Hős6os-ra. Ez a mese ugyanis a mostanság őrülten divatos szuperhősfilmeknek a gyerekváltozata.

Van egy 13 éves zseni fiú, négy tudós haverja és egy fehér duci robot. Ők válnak szuperhőssé, és szállnak szembe a Joker-álarcos főgonosszal. Nem sikerült olyan jól, mint a Jégvarázs, ahhoz nincs benne elég egyediség, de így is simán élvezhető, a Tokió és San Francisco jellegzetességeit ötvöző, elképzelt helyszínt nagyon elkapták.

---

Vadregény (Into the Woods)

Az éneklős filmektől sokan falra másznak, de ettől eltekintve kellemes, kockázatmentes választásnak tűnik a különböző Grimm-meséket összekutyuló Vadregény. Csupa nagy név személyesíti meg a mesehősöket, szerepel a filmben Johnny Depp, Anna Kendrick, Chris Pine, Emily Blunt, Meryl Streep pedig csúf boszorkányként keseríti meg az életüket. Ebben a mesében nem egészen úgy alakulnak a dolgok, ahogy gyerekkori olvasmányainkból emlékezünk rájuk, és ugyan az egész családot szórakoztathatja, de azért felnőttesebb témák is előkerülnek.

---

Büszkeség és bányászélet (Pride)

Már meg is van az újév első meglepetésfilmje. A Büszkeség és bányászélet Nagy-Britanniából jött, felemelő és szórakoztató módon mesél az elfogadásról és egy történelmi helyzetről, melyben bányászok és melegek jöttek össze, hogy segítsék egymást. Kritikusunk két órán keresztül vigyorgott és nyelte a könnyeit. Imádta a vicces korrajzot és meghatódott az előítéletek lerombolásának könnyed hangon elmesélt, igaz történetétől.

---

Sils Maria felhői (Clouds of Sils Maria)

A Sils Maria felhői minden moziőrültnek kötelező és tökéletesen beleillik a Térkép a csillagokhoz, Birdman és A futurológiai kongresszus sorába. Ezek a filmek mind más szemszögből, de mind parádésan mutatják be, milyen érzés idősödő színészként partvonalra kerülni.

Olivier Assayas választotta a legjózanabb megközelítést, hiszen az ő ötvenes színésznője (Juliette Binoche-nak ő írta harminc éve az első jelentős filmszerepét, a Rendez-vous-t, amelyre számos helyen utal a film) nem kattan be, nem válik hiú, önző szörnyeteggé és nem próbálja eladni a lelkét pár jobb filmszerep reményében, de a normalitás keretébe beékelődik egy titokzatos, álomszerű középső felvonás, amikor a színésznő elvonul a svájci Alpokba az asszisztensével. Ez a felvonás a film csúcspontja minden szempontból és azt a meglepő felfedezést is tartogatja, hogy Kristen Stewart, ha egy színészistennő mellett játszik, képes maga is azzá válni.

---

Eszeveszett mesék (Relatos salvajes)

Ne vegye el a kedvét senkinek, hogy ez egy hat epizódból álló szkeccsfilm. Akinek kicsit is bejön a vérben megforgatott humor, az hitetlenkedve fogja végignevetni az Eszeveszett mesék-et. Ahogy haladunk előre, úgy válnak mind örültebbé a helyzetek, és tör ki mind erősebben az állat a megalázott, elnyomott, de most visszacsapó szereplőkből. Hagyjuk a most futó hollywoodi és a finomabb európai vígjátékokat, ez az argentin film most a legjobb komédia a mozikban.

- - -

A hobbit - Az öt sereg csatája (The Hobbit: The Battle of the Five Armies)

Nem ez a legtökéletesebb rész Peter Jackson monumentális Tolkien-sorozatából (A Gyűrűk Ura, A hobbit), de ha már megnéztünk ötöt, nyilván az utolsót sem hagyjuk ki. A finálé gigantikus, csak a csatajelenet másfél órás, és harcol benne minden állat a malactól a jávorszarvasig. Az öt sereg csatája pazar mitikus háborús film, jó sok erkölcsi példázattal és lélegzetelállítóan látványos harcjelenetekkel.

- - -

Paddington

Lehet akárhány éves, a film főszerepében látható mackó az ujja köré fogja csavarni, annyira elbűvölő jelenség a legsötétebb Peruból Londonba költöző szőrmés állat. A poénok sokrétűek, a fürdőszoba tönkrételétől kezdve az angolok csökött gyarmatosító logikáján át a dacos kamaszlétig mindenből kedves viccet csinál, és még a Mission: Impossible-t is frappánsan megidézi. Garantált a hosszan tartó, sugárzó jókedv utána. Együtt láttam az első osztályos unokahúgommal, azóta már a könyvet bújjuk közösen.

- - -

Swing

Ez egy balatoni haknis, különböző életkorú nők érvényesüléséről szóló zenés-érzelmes vígjáték, azonban az is nyugodtan üljön be rá, akit ez a leírás hidegen hagy, ugyanis ezt a közönségfilmet annyira jól eltalálták, hogy bárkit képes elszórakoztatni. Ezt bizonyítja a hatvanezret meghaladó nézőszám, amellyel 2014 második legnézettebb filmjévé vált a Swing. A sok színésznő közül, ha egyet lehet, akkor a letűnt dívát alakító Törőcsik Marit kell kiemelni - minden egyes szava és mozdulata mágikus erővel bír.

- - -

Parador Hungaro

A Művészben és az Urániában több időpontban vetítik a magyarságtudatról és az emigránslétről szóló Parador Hungaro című dokumentumfilmet, amely a miskolci Cinefest filmfesztiválon megkapta a közönség díját. Két, egymástól több ezer kilométerre játszódó, mégis hasonló problémákkal küzdő életutat mutat be párhuzamosan: az egyikben egy Kolumbiában letelepedő magyar sorsa tárul fel előttünk, a másikban egyik amerikai katonacsaládból származó férfi lel otthont és új identitást Magyarországon.

---

Délidő

Érdektelennek tartja a premierfilmeket? Vagy csak egy örökzöld klasszikusra fáj a foga? Van egy jó hírünk! Kedd este a Vigadóban vetítik a Délidő című, műfaji alapvetésnek számító westernt. A belépés ingyenes, a szervezők annyit kérnek, hogy előzetesen jelezzük részvételi szándékunkat. A film állandó résztvevője a westernes toplistáknak, mi sem vagyunk kivételek, nálunk is szerepel minden idők legjobb amerikai westernjei között.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Hobbit - Az öt sereg csatájáról szóló részt Dömötör Ági, a Sils Maria felhőiről szóló részt pedig Onozó Róbert írta. A Hős6os-ról és a Büszkeség és Bányászélet-ről szóló részeket Dömötör Ági és Mesterházy Lili kritikái inspirálták.