Ők a világ legtökéletesebb selejtjei

Tiszta szívvel
Vágólapra másolva!
Till Attila kerekesszékes gengszterfilmet forgat, amelyben Thuróczy Szabolcs fogja mozgássérült bérgyilkosként helyre rakni a marcona maffiózókat. Éppen kést kapott a combjába, amikor a forgatáson jártunk, állítólag lesz ennél még keményebb akció is a sztoriban. A Tiszta szívvel című film egy év múlva kerülhet a mozikba. 
Vágólapra másolva!

A kerekesszékesek és a gengszterek világa két külön halmaz, amelynek még közös metszete sincs. Legalábbis ezt gondolja az a marcona, kopasz maffiózó, aki durva szavakkal hessegeti el a találkahelyről a három mozgássérült embert. A Tiszta szívvel forgatásán egy leszámolásjelenet felvételébe csöppenünk bele, amelyben a konkurens bandavezér által küldött bérgyilkost - Thuróczy Szabolcs játssza - nem veszik emberszámba, mivel kerekesszékben ül. Annál nagyobb a megrökönyödés a kivarrt fickók körében, mikor kiderül, a "nyomorékkal" kell egyezkedniük.

A Thuróczy által életre keltett bérgyilkost közben észrevétlenül követte két intézetis ismerőse, a Fenyvesi Zoltán és Fekete Ádám által játszott két kerekesszékes srác, akiknek most esik le a tantusz, mivel is foglalkozik a haverjuk. A forgatáson még nem derül ki, később viszont megtudtuk, a sztori úgy folytatódik, hogy Thuróczy nem nyírja ki a két havert, hanem inkább beveszi őket is a buliba, és ettől fogva ők lesznek a segítői a gyilkosságok elkövetésében.

Till Attila (középen, késsel) a Tiszta szívvel forgatásán Forrás: Laokoon Filmgroup

A Közvágóhídtól negyedórányi vagyunk gyalog, a Ráckevei Duna-ágtól pár lépésre. Egy hatalmas, gyomokkal benőtt, repedezett betonplaccon veszik fel a késelős jelenetet. A bokrok közt kis híján rálépünk egy horrorfilmbe illő, piszkos játékbabára, az elmúlás mementójaként pedig egy malévos repülőtéri lépcső rozsdásodik a tér szélén. Ha itt nincs forgatás, csak a közelben pecázó bácsikkal lehet szóba elegyedni.

Till Atilla pont úgy rendez, ahogy műsort is vezet. Magyaráz, ficánkol, nevetgél, közben energikus és vigyorog. "Lazán, lazábban" - mondogatja a gengsztereknek, majd egy ponton: inkább vegyenek vissza a lazaságból. Thuróczy Szabolcs közben kapott egy kést a combjába az egyik gengsztertől. Ő játszotta Till Attila előző nagyjátékfilmjében, a Pánik-ban a vonakodó meleg rendőrt, az ő jelenetei voltak a legjobbak akkor. Most Till Attila gyakorlatilag az egész filmjét rábízta. Teheti: Thuróczy simán a három legjobb férfiszínészünk között van, a Társas játék című sorozatban is szuper, de Pintér Béla előadásaiban lehet őt leginkább látni brillírozni a Szkéné Színházban.

Thuróczy Szabolcs a Tiszta szívvel forgatásán Forrás: Laokoon Filmgroup

Gengsztert alakít a filmben, bár nem szereti, ha így nevezik a karakterét, szerinte ő inkább "végrehajtó". Az általa eljátszott fickó hosszú, gondozatlan hajával úgy néz ki, mint egy nekibúsult rocker. Rupaszovnak hívják, eredeti foglalkozása tűzoltó volt, munkájában azt szerette, hogy mindig megélhette a "pillanat katarzisát", feltöltődhetett adrenalinnal, de egy munkahelyi baleset következtében lebénult. A tespedésből a meló rántja ki.

Thuróczy komolyan vette a szerepet, a forgatás előtti utolsó hónapokban mozgásterapeuta segítségével tanulta a kerekesszékes-létet, például az átülést ágyból székbe, a közlekedést. Nagyon bízik abban, hogy az alakítása annyira meggyőző lesz, hogy "fel sem merül a hitelesség kérdése". Megpróbált Budapesten közlekedni kerekesszékkel, és tapasztalatait egy szóval foglalta össze: "brutális". Már érti, hogy miért van ennyire kevés mozgássérült az utcákon. Szerinte emiatt a láthatatlanság miatt is lehet az, hogy sokan még mindig úgy gondolnak rájuk, mint akik csak "vannak, mint a növények".

Thuróczy Szabolcs hónapokig tanulta a kerekesszékes-létet Forrás: Laokoon Filmgroup

Furcsán hangzik, hogy "kerekesszékes gengszterfilm", pont azt jelenti, amire az ember elsőre gondol. Tényleg azzal a valószerűtlen ötlettel akarnak valami újat kihozni a műfajból, hogy olyan emberek tanítják móresre az alvilág pöffeszkedő figuráit, akiktől ezt senki sem várná.

Később kiderül, a gengszterszál csupán egy része a teljes filmnek. Tilláéknak feltett szándékuk, hogy hiteles módon beavassák a nagyközönséget a mozgáskorlátozattak világába. Komoly előtanulmányokat végeztek, sokat jártak a Marczibányi téri Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjába, forgattak is ott, illetve kikérték az ottani szakemberek tanácsát. Tilla az elejétől fogva úgy tervezte, hogy a három főszerepből kettőt mozgáskorlátozott ember játszik el, hiszen nekik legtöbbször színészkedni sem kell, elég ha önmagukat adják, és ez a természetesség a valóság és a fikció hatásos keveredését fogja eredményezni.

Forog a leszámolásjelenet Forrás: Laokoon Filmgroup

"Eladta a lelkét az ördögnek" - magyarázza egy párperces forgatási szünetben Thuróczy figurájáról Till Attila. Hozzáteszi: "amikor meghúzza a ravaszt, nem fog zavart kelteni a moziban, mindenki örülni fog, úgy kell elképzelni, mint Clint Eastwoodot." Mint egy igazi, összetett antihőst, aki bűnös dolgokat művel ugyan, de közben a lehető legjobbat teszi a két sráccal, "kimozdítja őket a komfortzónájukból", megmutatja nekik az életet. "Két szabólegényke, aki nagy kardot kap a kezébe" - így jellemezte a belelkesült Tilla a két bérgyilkosinasnak szegődő srác karakterét, Zolikát és Barbapapát.

Till Atilla "heroikus küzdelmek és bonyolult identitásharcok" filmjének nevezi a Tiszta szívvel-t, amelynek a főszereplői a társadalom szélén léteznek, és fő feladatuk, hogy ezt feldolgozzák. Az egyik főhősnek szól a film egy mondata: "Képzeld el azt, hogy te vagy a világ legtökéletesebb selejtje, és tíz másodpercig boldog leszel."

Thuróczy Szabolcs és Till Attila a Tiszta szívvel forgatásán Forrás: Laokoon Filmgroup

A Zolikát játszó Fenyvesi Zoltánnak már most nagy rajongótábora van az Instagramon, ahol wheelchairguy, azaz kerekesszékes srác néven posztol. Stylistnak készül, kerekesszékkel és handbike-kal maratonokon indul és végez előkelő helyeken, illetve ugye főszerepet játszik egy filmben. Most is volt egy olyan hét, hogy hétfőtől szombatig forgatott, aztán vasárnap teljesített egy maratont. Élő cáfolata annak a sztereotíp elképzelésnek, amely szerint reggeltől estig tolószékbe zárva, egy szobában ücsörögnek a mozgáskorlátozottak.

Amit egy színésznek - például Thuróczy Szabolcsnak - hosszú hónapok munkájával kellett megtanulnia, az neki a napi rutin része, képes a legnagyobb természetességgel mozogni kerekesszékével a kamerák előtt. Pontosan tudja, hogy milyen érzések kavarognak a karaktere fejében, hiszen ő is átélte ezeket - a forgatókönyv olvasása közben és később is, egyes jelenetek alatt volt úgy, hogy meghatódott. Viszont a film vicces is, kíváncsian várja, hogy mernek-e majd rajtuk nevetni az emberek.

Balsai Móni és Fenyvesi Zoltán a Tiszta szívvel forgatásán Forrás: Laokoon Filmgroup

Fekete Ádám oxigénhiánnyal született, ez maradandó változást okozott a mozgásában. Jelenleg végzős dramaturg-hallgató a Színművészetin, eddig színházban dolgozott, ez az első filmje. Barbapapát nagy mellékszerepnek értékeli, Thuróczy szerint pedig ő a stáb jolly jokere. Roppant érdekesnek tartja, hogy filmen rögzítik a sajátos mozgáskultúrájukat.

A Tiszta szívvel-ben lesznek a látottnál nagyobb szabású akciójelenetek is. Lesz sok rohanás, esés-kelés. Fenyvesi nem akart róla részleteket elárulni, de volt a forgatókönyvben egy meredek rész, amelynél már olvasáskor fennakadt a szeme, hogy ezt miképpen fogják megoldani. Fekete is mesélt fizikailag megterhelő forgatásokról. Az egy dolog, hogy tud esni, tud tompítani a kezével, de ami "egy dulakodás a filmben, az tizenhat dulakodás a forgatáson". Mindenre azért ő sem képes, az autóban például dublőr van helyette, mivel: "Esni tudok, de vezetni nem."

Fekete Ádám a Tiszta szívvel forgatásán Forrás: Laokoon Film

Stalter Judit producer nem akart a történetről továbbiakat mesélni, de magabiztosan mosolygott, mikor azt kérdeztem, össze lehet-e egyeztetni a gengszterekkel feldúsított pörgős bűnfilmet a kerekesszékesek drámájával. Till Atilla is elismerte, hogy eltérő erők dolgoznak a filmben, de ez azért mégsem dokumentumfilm, hanem fikció, és egy műalkotásnak elsősorban önmagában kell koherensnek lennie. Azon vannak, hogy ez sikerüljön. Hogy tényleg egy egyszerre szórakoztató, megható és hiteles filmmé áll-e össze a Tiszta szívvel, az előreláthatólag 2015 őszén derül ki, akkor tervezik bemutatni a mozikban.