Vágólapra másolva!
A fárasztó Sherlock Holmes 2 eszünkbe juttatta, hogy mennyi szuper Robert Downey Jr.-film van, amit érdemesebb megnézni. Összeszedtük a világ egyik legmenőbb színészének eddigi tíz legjobb alakítását a részeges iparmágnástól kezdve a magát rendőrnek tettető betörőig.
Vágólapra másolva!

10. Tony Stark/Vasember A Vasember-ben (Iron Man, 2008)

Forrás: UIP Dunafilm

Fémszerkóban szuperhősködni ugyan nem jelenti a színészi kihívások netovábbját, mégis beválasztottukVasembert is a kedvenceink közé, mert Tony Stark annyira jól áll Robert Downey Jr.-nak. A kissé arrogáns, de roppant stílusos nőcsábász, whisky-kedvelő iparmágnás figuráját mintha rá szabták volna, és a filmet rendező Jon Favreau hangsúlyozta is, hogy részben a zűrös múltja miatt választotta őt a szerepre, no meg azért, mert úgy érezte, Downey Jr. remekül alkalmas arra, hogy Starkot "szerethető seggfejként" ábrázolja. Kicsit tényleg olyan az alakítása, mintha a - már 2003 óta tiszta - színész utalgatna a függőségére a nézőkre kikacsintva.

* * *

9. Kirk Lazarus a Trópusi vihar-ban (Tropic Thunder, 2008)

Downey Jr. egy Kirk Lazarus nevű, ötszörös Oscar-díjas ausztrál színészt alakít, aki szakmai odaadásból feketévé operáltatja magát egy filmhez, amiben afroamerikai katonát játszik. A filmbeli kamuelőzetesben Lazarus meleg ír szerzetesként jelenik meg, és az eredeti forgatókönyv szerint Lazarus figurája is ír lett volna, de Downey Jr. úgy gondolta, viccesebb, ha még egyet csavarnak a dolgon, és ausztrált csinálnak belőle. Állítása szerint részben Colin Farrellről, Russell Crowe-ról és Daniel Day-Lewisról mintázta Lazarust, a hivatását és saját magát túl komolyan vevő színészt, aki képes kijelenteni, hogy "egészen a DVD-kommentár felvételéig benne maradok a szerepben", és a forgatás alatt végig úgy beszél, mint egy fekete.

* * *

8. Bill Bush a Rövidre vágvá-ban (Short Cuts, 1993)

Robert Altman rengetegszereplős filmjében Downey Jr. egy nem túlságosan szimpatikus sminkest alakít, aki szereti szabadidejében véresre vertre sminkelni a feleségét (Lili Taylor) és fotókat készíteni róla, de túlfűtött szexuális vágyait néha csajozással próbálja kielégíteni, amibe bevonja nyugtalanító személyiségű haverját (Chris Penn) is. A figura szánalmasságát csak aláhúzza, hogy szinte végig idétlen rövidnadrágokban feszít.

* * *

7. Paul Avery A Zodiákus-ban (Zodiac, 2007)

Forrás: InterCom

Ez a figura azért szerepel viszonylag hátul a listánkon, mert David Fincher remek filmje nem annyira Downey Jr. show-ja, mintsem egy pompás összjáték, amiben Jake Gyllenhaal viszi a prímet, de fontos szerep jut Mark Ruffalónak is. Downey Jr. annak ellenére hiteles a San Francisco Chronicle bűnügyi tudósítójaként, hogy 70-es évekbeli szakálla és szemüvege mesterkélten fest. Az erős, nyomott hangulatú film középpontjában az áll, hogyan őrli fel a Zodiákus nevű sorozatgyilkos utáni reménytelen nyomozás a főhősök idegeit. Persze Downey Jr. sem maradhat ki: alkoholista lesz belőle, amit, mint mindig, most is nagy átéléssel ad elő, de ezúttal humoros felhangok nélkül.

* * *

6. Blake Allen az Egy fiú, két lány-ban (Two Girls and a Guy, 1997)

Downey Jr. első filmfőszerepét James Tobacknek köszönhette az 1987-es A nővadász-ban, aztán még kétszer dolgoztak együtt, az Egy fiú, két lány-ban és a '99-es Fekete-fehér-ben. A kamaradráma legelején kiderül, hogy Downey Jr. figurája, Blake tíz hónapja egyszerre két nővel jár (Heather Graham és Natasha Gregson Wagner), akik egészen eddig a pillanatig nem tudtak egymásról. Egy menő New York-i lakásban, nagyjából valós időben zajlik a fickó kihallgatása. Downey Jr. ijesztően meggyőző a narcisztikus, személyiségzavarosnak tűnő színész szerepében, aki nem igazán tudja felfogni az igazság és a hazugság közti határ jelentőségét, és azt sem, hogy mennyire megbántott két embert. De persze még így is van benne valami vonzó, mint az intelligens pszichopatákban általában.

* * *

5. Wayne Gale a Született gyilkosok-ban (Natural Born Killers, 1994)

Forrás: UIP Dunafilm

A tévériporter Wayne Gale szerepe ideális alkalom volt arra, hogy Downey Jr. megmutassa a benne rejtőző férget. Ápolt kis szakállával, egzaltált interjústílusával zseniálisan nyomja a szenzációhajhász tévés figuráját, aki szupersztárt csinál a sorozatgyilkos Mickeyből (Woody Harrelson) és Malloryból (Juliette Lewis). Downey Jr.-nak a bulvártelevíziózás egyik úttörője, a provokatív stílusú ausztrál tévés, Steve Dunleavy segített felkészülni a szerepre. Rá is ragadt Dunleavy ausztrál akcentusa, ami megtetszett Oliver Stone-nak, így a figura végül ausztrál lett.

* * *

4. Peter Wright a Csak veled-ben (Only You, 1994)

Forrás: UIP Dunafilm

Igaz, hogy a film lényegében csak ürügy arra, hogy Olaszország hangulatosabbnál hangulatosabb helyszíneit nézegethessük száz percen keresztül, ráadásul egy reptéri összecsókolózásban kulminálódó limonádéról van szó, de szerintünk nincs olyan nő, aki ne szeretett volna bele egy kicsit Downey Jr.-ba a film végére. Miközben Marisa Tomei egy gyerekkori jóslat miatt Olaszország-szerte mániákusan keresi a vélt igazit, belebotlik Downey Jr.-ba, aki első látásra beleszeret, és iszonyú kedvesen és kitartóan kezd neki udvarolni, annak ellenére, hogy a nő totál dilisen viselkedik. A két színész közt izzik a levegő, és meglepően felszabadult csókjeleneteket adnak elő, nem véletlenül: a forgatás idején valóban egy pár voltak.

* * *

3. Terry Crabtree a Wonder Boys-ban (Wonder Boys, 2000)

Forrás: ecranlarge

Downey Jr. fiatalkorában előszeretettel tetszelgett a laza biszexuális szerepében, amiről mostanában azt mondja, inkább csak egy póz volt, vagy legalábbis a szexuális kísérletezései felnagyítása. Akárhogy is, a biszexuális, excentrikus szerkesztő figurája igazi álomszerep számára, amiben élvezettel lubickol. Egy olyan fickót alakít, aki nem tud anélkül megérkezni Pittsburghbe, hogy ne hozna magával egy kétméteres transzvesztitát, miközben elvileg egy egyetemi eseményre jött, illetve azért, hogy ellenőrizze, hogy halad a könyvével Grady (Michael Douglas). Természetesen rögvest szemet vet Grady pszichésen ingatagnak tűnő tanítványára (Tobey Maguire), és rövid úton el is csábítja.

* * *

2. Charlie Chaplin a Chaplin-ben (Chaplin, 1992)

Forrás: UIP Dunafilm

Downey Jr. karrierje gyerekszínészként indult filmes apja mellett, aztán a 80-as években több filmben is észrevetette magát (pl. Különös kísérlet, A nővadász, Nullánál is kevesebb), de igazi elismerést először a Chaplin-nel vívott ki, amiért rögtön Oscar-díjra is jelölték (legközelebb 2009-ben kapott jelölést a Trópusi vihar-ért, de egyelőre nem vitte haza a szobrot). Richard Attenborough Charlie Chaplin-filmje ugyan kicsit sablonos, de muszáj szeretni Downey Jr. miatt, aki simán elhiteti velünk, hogy azonos a filmlegendával, olyan pontosan utánozza Chaplin jellegzetes gesztusait és fizikális poénjait. A gyerekkorából hozott, titkolt szomorúságát folytonos bohóckodással és szinte kényszeres nőzéssel elfedő figura nem egy mélypszichológiai tanulmány, mégis megvesszük. És hát a forgatás idején 26-27 éves, kiskutyaszerű Downey Jr. tényleg ellenállhatatlan.

* * *

1. Harry Lockhart a Durr, durr és csók-ban (Kiss Kiss Bang Bang, 2005)

Forrás: UIP Dunafilm

1999 és 2003 közt Downey Jr. nem dolgozott a drogfüggősége miatt (leszámítva az Ally McBeal-t, de sokadik letartóztatása után onnan is kirúgták). Mel Gibson mentette meg a karrierjét, amikor a 2003-as Az éneklő detektív-ben kifizette a biztosítását, amit senki más nem lett volna hajlandó. Az igazi visszatérés viszont a Durr, durr és csók főszerepe volt, ami új lendületet adott a karrierjének (de filmbeli partnerén, Val Kilmeren ez sem segített). Downey Jr. betörőt alakít, akit véletlenül színésznek néznek, és hogy felkészülhessen egy rendőrszerepre, beállítják egy igazi nyomozó (Kilmer) mellé, hogy tanuljon tőle. Iszonyatosan vicces és szerethető párost alkotnak, és Downey Jr.-on látszik, hogy megint élvezi a színészkedést, és mindent belead. Akkor a legbájosabb, amikor bamba fejet vág az egyre jobban elszabaduló káosz közepén.