Vágólapra másolva!
A svéd Noomi Rapace már harmincéves volt, amikor feketére satírozott szemmel, punkfrizurával, egy tucat piercinggel és veszélyesen villogó tekintettel megismerte a világ. Az eredeti tetovált lányra azóta Hollywood is lecsapott.
Vágólapra másolva!

A David Fincher filmje óta leggyakrabban csak az eredeti tetovált lányként emlegetett Noomi Rapace 1979-ben Noomi Norénnak született, vezetéknevét anyjától, Nina Norén svéd színésznőtől kapta, mert a szülei nem voltak sokáig együtt. Noomi apja révén félig spanyol: a 2006-ban elhunyt Rogelio Durán flamenco-énekes volt. Noomi Svédországban született, de amikor ötéves volt, anyjával és nevelőapjával kiköltöztek Izlandra. Itt kapta első apró, szöveg nélküli filmszerepét is hétéves korában az Í skugga hrafnsins (In the Shadow of the Raven) című vikingfilmben. Ez annyira meghozta a kedvét a színészkedéshez, hogy tizenöt évesen visszaköltözött Svédországban, hogy színészetet tanuljon.

Forrás: AFP
Noomi Rapace

A 90-es években tévében és színházban dolgozott, a filmes áttörése viszonylag későn, 28 éves korában jött csak el a dán Simon Staho (Nappal és éjjel, Jelenetek két házasságból) 2007-es Daisy Diamond-jában. A San Sebastian-i filmfesztiválon bemutatott drámában egy huszonéves, színészi pályán próbálkozó nőt játszik, akinek nem túl jó időzítéssel gyereke születik, akiről képtelen gondoskodni. Az amerikai kritikusokat kissé sokkolta a gyerekbántalmazás plasztikus ábrázolása a filmben, de Rapace alakításától mindenki el volt ragadtatva, és a legjelentősebb dán filmes elismerést, a Bodil-díjat is elnyerte vele.

Forrás: Outnow
Noomi Rapace a Daisy Diamond című filmben

A legtöbb embernek persze fogalma sem volt róla, hogy kicsoda Noomi, amíg 2009-ben be nem mutatták a Stieg Larsson Millennium-trilógiáján alapuló filmeket. Eredetileg csak a Niels Arden Oplev rendezte A tetovált lány-t szánták moziforgalmazásra, a folytatásokat tévébe, de a film akkora sikert aratott, hogy végül a Daniel Alfredson rendezte A lány, aki a tűzzel játszik-ot és A kártyavár összedől-t is bemutatták moziban. A szerephez kissé túlkoros, de hatásosan vaddá átvedlő Noomi játssza Lisbeth Salandert, a súlyos lelki sérülésekkel megterhelt, agresszív hackerlányt, aki a tényfeltáró újságíró, Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) segítője lesz egy évtizedekkel korábbi gyilkossági ügy felderítésében.

Forrás: outnow
Noomi Rapace A tetovált lány-ban

Noomi a Charlie Rose-nak adott interjújában elmondta, hogy a meghallgatás idején aggódott, hogy azért nem fogja megkapni a szerepet, mert túl nőiesnek látják, és a biztonság kedvéért a férje ruháiban ment a szereplőválogatásra. Szerinte Lisbeth üzenete, hogy "a saját életemet élem, az vagyok, aki vagyok, és nem leszek se kedvesebb, se aranyosabb a kedvedért. Nem fogok megpróbálni megfelelni neked, és nem foglak kielégíteni, mert én az enyém vagyok". Azt is elmondta, hogy úgy érzi, a szereptől "kicsit bátrabb lettem, jobban elfogadom, hogy nem mindenki szeret meg azonnal, és hogy lehet néha egyedül is lenni".

Forrás:outnow
Ola Rapace és Noomi Rapace a Svinalangorna című filmben | Előzetes

Utóbbi megjegyzés lehet, hogy a házassága tönkremenésére is utal: 2010-ben beadták a válópert férjével, Ola Rapace-szal, akivel 2001 óta voltak együtt és egy közös fiuk is van. Viszont még házaspárt alakítva együtt szerepeltek a 2010-es velencei filmfesztiválon bemutatott Svinalangorna (Beyond) című svéd családi drámában, Pernilla August első nagyjátékfilm-rendezésében. Az Oscarra is nevezett filmben Noomi egy kétgyerekes családanyát alakít, aki anyja haldoklásakor kénytelen szembenézni traumatikus gyerekkorával, amit két alkoholista szülő mellett kellett kibírnia. A Hollywood Reporter kritikusa nem tudta eldönteni, hogy Noomi vagy a figurája fiatalkori mását alakító Tehilla Blad az erősebb a filmben - mindenesetre a párosítás érdekessége, hogy a Millennium-trilógiában is Tehilla játszotta a fiatal Lisbethet.

A házasság és az anyaság még sötétebb oldalát mutatta be a tavalyi, Babycall című norvég thriller, amiben Noomi egy erőszakos férje elől bujkáló anyát alakít. A rettegő nő bébimonitort tesz a kisfia szobájába, de hamarosan olyan sikolyokat hall rajta, amik egyáltalán nem a fiától erednek, és a műfaj kliséinek megfelelően egy idő után kiderül, talán a nő elméjével nincs minden rendben.

Forrás: ecranlarge
Noomi Rapace a Prometheus-ban

A 13 millió dollárból készült és világszerte 104 milliót termelő A tetovált lány sikere bőven elég volt ahhoz, hogy Noomira felfigyeljenek Hollywoodban. A Sherlock Holmes 2-ben azért kapta meg a harcias cigány jósnő (nem túl hálás) szerepét, mert Robert Downey Jr.-nak és Susan Downey-nak (aki nemcsak Robert felesége, hanem a film producere is) bejött Lisbethként, a Prometheus castingján pedig Ridley Scott közölte vele, hogy háromszor is megnézte A tetovált lány-t annyira tetszett neki. Amikor nyilvánosságra hozták, hogy egy Elizabeth Shaw nevű tudós lesz a film főhőse, mindenki rögtön az Ellen Ripley-párhuzamot kezdte boncolgatni, de Noomi igyekezett rögtön árnyalni a képet: "[a figurámnak] vannak közös pontjai Ripley-vel, de nőiesebb, naivabb, és erős hite van ... menet közben alakul át harcossá, túlélővé ... jellegzetes Ridley Scott-nő".

Forrás: outnow
Rachel McAdams és Noomi Rapace a Passion-ben

Legközelebb Brian De Palma Passion című erotikus thrillerében láthatjuk majd, amiben egy vállalat lelkes és naiv alkalmazottját, Isabelle-t játssza, akinek remek ötletei vannak, amiket az egyik kolleganője (Rachel McAdams) előszeretettel ellopdos. A manipulatív kolléganő élvezi a játszmákat Isabelle-lel, egészen addig, amíg a lány össze nem jön az egyik szeretőjével. A Passion-t a jövő év első felében mutatják be, ősszel pedig megérkezik A tetovált lány rendezőjének, Niels Arden Oplevnek a Dead Man Down című, első angol nyelvű filmje is, amiben Noomi Colin Farrell-lel és Isabelle Huppert-rel szerepel. A krimiben Farrell figurájával együtt forralnak bosszút egy kegyetlen gengszterfőnökkel (Terrence Howard) szemben.