Tanévkezdés lekaratézva

Vágólapra másolva!
Hollywood igazságos, és generációról-generációra szívén viseli a tanévkezdésre kényszerülő magyar felsősök közérzetét. Ezért küld nekik rendszeresen, a kungfu-életmód lelket acélozó erejével, egy tisztességesen összerakott, szakszerűen levezényelt és eredményesen hatásvadász karate kölyköt. Vagy azért, mert már sokszor bevált.
Vágólapra másolva!

És működik most is, ha A karate kölyök történetébe - telhetetlenségünket kordában tartva - nem igénylünk sem újdonságot, sem eredetiséget. Mert ez bizony a már számtalanszor elmesélt, megbízhatóan kiszámítható, minden meglepetéstől mentes, ám rendíthetetlenül eredményes ős sztori. A kicsi és védtelen Dre Parker (Jaden Smith), halmozottan nehezített beilleszkedés elé néz: apja meghalt és idegesítően sipítozó anyjával Detroitból Kínába kénytelen költözni. Hogy ez mennyire szomorú, azt mutatják a repülőtérre tartó taxi ablakain csorgó esőcseppek és a keserves zene ritmusára az autó mellett búcsúzkodó családtagok és barátok. A hasonlóan szofisztikált, kétségeket kizáró hangulatfestő megoldásoknak hála a későbbiekben is mindig tudni fogjuk, hogy adott jelenet láttán mit kell éreznünk.

Pekingbe érkezve, kis hősünk hamar leköti magát és miután a tévében még Spongya Bob is kínaul vicceskedik, szocializálódni indul a parkba, ahol ráhajt az iskola legjobb nőjére (hegedűvirtuóz kislány). Ennek következtében a játszótéri burkolatba kungfuzza a menő kínai kisfiú, amely megalázó epizód a cselekmény első felében, a gyerekek hétköznapjainak minden helyszínén (menza, iskolaudvar, osztálykirándulás) megismétlődik. És mivel nincs ijesztőbb egy dühös kiskamasznál, aki ráadásul ügyes harcművész is, Dre a szótlan, ám sokat sejtetően kókadozó gondnok - titokban kungfu-mester - Mr. Han (Jackie Chan) segítségét kéri.

Ekkor sportfilmesen felépítve kezdetét veszi a tanítás és edzés, majd egy energikus zenével kísért, látványos és változatos helyeken felvett montázst követően csodásan képzett kung fus nevelődik a vézna kis krapekból. Dre a műfaji szabályoknak megfelelően alázatot és tiszteletet tanul, de a jellemfejlődés mellett és az érdeklődés fenntartása érdekében, megfelelően adagolt, kisebb konfliktusok is adódnak: iskolai szerelme hiába húzkodja a fiú afrocopfját, mert a szülők nem nézik jó szemmel a románcot, és az ellenséges kung fu tanár (szükségtelenül túl) aljas és kegyetlenkedő. A végső összecsapás előtt minden fronton felpörögnek az események és a dicsőséges verseny is kellőképpen izgalmas, ha nem akadunk le a tényen, hogy gyerekek ütik egymást, de nagyon durván, és pici bordáikon lila foltok éktelenkednek.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Jaden Smith és Jackie Chan A karate kölyök-ben


Annak ellenére, hogy egy-egy drámázó, fényképnézegetős sírás-rívás erejéig néhol eluralkodik a giccs, máshol a direkt filozofálgatás vagy az egzotikus táj funkció nélküli mutogatása, A karate kölyök egy profin felépített, egyenletes tempójú film, egy elképesztően fegyelmezett és határozottan tehetséges gyerekszereplővel és egy enervált, de akkor is legendás Jackie Channel.