Másodpercek jutnak sztárjainknak Hollywoodban

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb része rögtön megfeledkezik a biztonsági emberről, aki Eddie Murphy hátát lapogatja és a kocsmárosról, aki kölcsönadja a telefonját Brad Pittnek, miután eltűntek a mozivászonról. Mi magyarok viszont kuncogunk és talán a büszkeség is eltölt minket: ha csak másodpercekre is, de magyar színészt láttunk felbukkanni egy hollywoodi szuperprodukcióban.
Vágólapra másolva!

Hernádi Judit a Max-ben (2002)

A fiktív zsidó műkereskedő (John Cusack) és a festőnek készülő Adolf Hitler (Noah Taylor) viszonyáról szóló film javarészt Budapesten forgott (egyik hangsúlyos helyszíne a Gozsdu-udvar), és jó pár magyar színészt ki lehet szúrni benne. Kolovratnik Krisztián például Cusack sógorát alakítja egy családi születésnapon, Kulka János tehetős műgyűjtőt játszik, aki - karján Pálfy Katalinnal - kijelenti, hogy nem kedveli Monet-t, mert a tavirózsás festményei egy kertészeti katalógusra emlékeztetik, Stohl András pedig katonatiszt és Ulrich Thomsen jobbkezeként jön-megy katonásan.

A legtöbb jelenete viszont Hernádi Juditnak van, aki gondnokféle abban a raktárépületben, ahol Cusack kiállítja és árusítja a festményeit. Csöndes hatékonysággal dolgozik Cusack keze alá, takarít, feladja rá a kabátot vagy éppen bort tölt a kuncsaftoknak, de egyszer csak megered a nyelve: amikor az ifjú Hitler elkezdi radikális eszméit hirdetni a szomszédban, azt nem hagyhatja szó nélkül.

* * *

Rékasi Károly az Én, a kém-ben(2002)

Eddie Murphy és Owen Wilson ártalmatlan akciókomédiájában szemben a legtöbb nálunk forgatott amerikai filmmel, Budapest kivételesen saját magát játssza. Üdítő néha külföldiek szemén keresztül nézni a fővárosunkat: egy magyar rendezőnek biztosan eszébe se jutna olyan szentségtörés, hogy lelövöldözze a Nemzeti Galéria homlokzatdíszeit, pedig ez valahol azért menő húzás.

Elég sok magyar szót hallani a filmben, de a láthatatlan vadászrepülő felkutatására Budapestre érkezett két főhőst pechjükre nem részesítették gyorstalpaló magyartanfolyamban, így nem értik azt sem, amikor a Gellért fürdőben egy bajszos muksó figyelmezteti Murphyt, hogy "vigyázz a törölközőkkel!". Rékasi Károlynak szöveges cameója van: a Budavári Palotában rendezett partin alapos biztonsági embert alakít, aki meleg kézszorítással üdvözli a híres bokszolót (Murphy), akinek hatalmas rajongója, ellenben az ismeretlen titkosügynököt (Wilson) nem akarja beengedni.

* * *

Osvárt Andrea és Csuja Imre a Kémjátszmá-ban(2001)

Tony Scott pont megfelelőnek találta Budapestet arra, hogy eljátssza az 1975-ös Kelet-, illetve Nyugat-Berlint. A magyar cameók körülbelül háromnegyedóra magasságában szabadulnak el a filmben: a titkosügynök Robert Redford Nyugat-Berlinben évődik Charlotte Ramplinggel egy koktélpartin, ahol jelen van Osvárt Andrea is, aki a végefőcím tanúsága szerint Redford figurájának unokatesóját alakítja. Egy "yeah" és egy "okay" jut neki, távozása után pedig Rampling megjegyzi, hogy "fiatalabb, mint a viszki, amit iszom".

Eközben a titkosügynöktanonc Brad Pitt Kelet-Berlinből próbál áthozni egy fickót a határon (ehhez áthalad többek közt a Gozsdu-udvaron is), és útközben betér Csuja Imre és Völgyi Melinda kocsmájába telefonálni egyet. Az akció nem úgy sül el, ahogy Pitt tervezte, és másnap hajnalban egy astoriai háztetőn meg is kapja a fejmosást a főnökétől. A névsort még folytathatnánk: van jelenése a filmben Rékasi Károlynak, Szervét Tibornak és még jó néhány magyar színésznek.

* * *

Kamarás Iván és Oroszlán Szonja a Hellboy II.-ben (2008)

A film nagyobbrészt Budapesten zajló forgatása - de jobbára stúdióban és díszletek közt, úgyhogy itt nem érdemes ismerős utcasarkokat keresgélni - jól dokumentált, köszönhetően az Abe Sapient megformáló Doug Jonesnak, aki végigblogolta a nálunk töltött heteket. A látványos fantasyben két magyar sztár is felbukkan. Kamarás Iván a film elején kap tragikus véget érő, ám fontos szerepet: Steel ügynökként segíti Hellboy, Abe és Liz akcióját egy házban, ahol mindenkit felfaltak a kalciumra utazó fogtündérek. Kamarás szerelése a Mátrix-hagyományt követi: kevéssé praktikus fekete öltönyben és nyakkendőben, fülbebeszélő kütyüvel indul bevetésre, és hősiesen helytáll, amíg csak tud. Szövege nem sok van, de fontos színészi feladata annál inkább: hiteles kétségbeeséssel kell üvöltenie, hogy "no, no, no!".
Oroszlán Szonja hosszú barna hajjal álcázza magát a filmben, de azért könnyen felismerhető. Egy anyukát alakít, aki hisztérikus, mert csecsemő gyermeke veszélyben forog, és érdekes módon az sem nyugtatja meg, amikor már Hellboy ugrabugrál több emelet magasban a gyerekkel. A hálátlan anya mellett egy pillanatra a baseballütőt lóbáló Elek Ferenc is felbukkan, aki semmivel sem jobb fej nála: lefreakezi a kedves vörös hőst.

* * *

Görög Zita az Underworld-ben (2003)

Számomra mindig a film nyitójelenete lesz a legemlékezetesebb, amelyben Kate Beckinsale saját belső monológját azzal zárja le, hogy látványosan lehuppan a Klotild-palota erkélyéről a számítógépes grafikával feltuningolt Ferenciek terére - bár ennek igazából az az oka, hogy a forgatás idején pont a téren laktam, és egész éjjel bevilágított az ablakomon a brutál reflektor, amit a tér szemközti felén állítottak fel, miközben a dróton lógó Beckinsale-t - vagy inkább a dublőrét - műesővel áztatták az ablakom alatt.

Görög Zita annak ellenére a viszonylag előkelő tizenegyedik helyet kapta a végefőcímben, hogy egyetlen szót sem szól a filmben. Királynői alkatára és jégkék szemére viszont nagy szükség volt, hiszen egy Amelia nevű vámpíruralkodót alakít. Azonban alig fut be a szerelvénye a Keletibe, máris merénylet áldozata lesz, és aztán már csak egy látványos haláltusára futja tőle. A rajongóknak nagyon bejött a szépséges Amelia, ezért az alkotók visszahozták a figurát az Underworld: Evolúció elején, ahol sajna tetőtől talpig páncélba bújtatták, viszont adtak neki néhány mondatot.

* * *

Darvas Iván, Kulka János és Rudolf Péter a Hazudós Jakab-ban(1999)

Kis túlzással akár magyarnak is tekinthetjük ezt a filmet: nem csak a forgatási helyszín és a mellékszereplők tekintélyes része, hanem a rendező is magyar: Peter Kassovitz, aki túlélte a második világháborút és '56-ban, tizennyolc évesen menekült a szüleivel Budapestről Párizsba. Budapest ezúttal egy második világháborús lengyel gettót alakít: Hazudós Jakab (Robin Williams) gettótársaiban tartja a lelket azzal, hogy folyamatosan beszámol nekik egy nem létező rádió bíztató híreiről.

Hallgatósága közt találjuk az izgatott Kulka Jánost (nézd meg Kulka jelentét!) és a szakállas Rudolf Pétert is (nézd meg Rudolf jelenetét!) - mindkettőjüknek beszélő szerepe van a filmben. A legmarkánsabb jelenés viszont Darvas Ivánnak jut: egy náci tisztet alakít, aki szívpanaszai miatt egy zsidó kardiológus (Armin Mueller-Stahl) segítségére szorul. Remek jelenet a két karakán férfi szópárbaja, nem is áruljuk el előre, hogy melyikük kerül ki győztesen az erkölcsi összecsapásból.