Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elindult a Filmszemle

Vágólapra másolva!
Keddtől jövő hétfő estig pörög a 41. Filmszemle. A két helyszín, a több mint száz film és a kísérőprogramok forgatagában nehéz kiigazodni, ezért összegyűjtöttük a sikeres szemlézéshez szükséges legfontosabb tudnivalókat kezdve onnan, hogy melyik rövidfilmeket kell mindenképp elcsípni, folytatva az ingyen mozizási lehetőségekkel, egészen odáig, hogy miként lehet a plakátversenyen szavazni.
Vágólapra másolva!

Aki a héten a MOM Park mozijában jár, a kávézóban vagy még inkább a cigizőteraszon lépten-nyomon hírességekbe botlik majd, ugyanis ma este Jancsó Miklós Oda az igazság (kritika) című filmjének vetítésével elkezdődött a 41. Filmszemle. A hétfőig tartó Szemle gerincét az Arany Orsó-díjért versenyző tizenhat nagyjátékfilm alkotja.

Ezek közül különösen izgalmasnak ígérkezik Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal című mesehangulatú road movie-ja egy erdélyi lányról, aki egy irodalmi fantáziákat valóra váltó liverpooli bordélyban köt ki, a Köntörfalak című kamarakrimi, amely egy irigylésre méltó legénylakás mellett három feszes színészi alakítást is felvonultat Elek Ferenctől, Tompos Kátyától és Rába Rolandtól, a Czukor Show, amely egy tévéshow-ban kibontakozó, tragikus szerelmi történetet mesél el, középpontjában Anger Zsolttal, valamint a régóta készülő, végre közönség elé kerülő Kolorádó Kid, amely egy '56-os forradalomban való részvétele miatt bebörtönzött, a 70-es években szabaduló fickóról (Nagy Zsolt) szól.

  • Itt találod ajánlónkat a Szemle legérdekesebbnek ígérkező filmjeiről, itt pedig a teljes programot áttekintheted.

Ami a rövidfilmeket illeti, aki még nem látta a Hajónapló című rövidfilmsorozatot a tévében, most elcsípheti belőle a legjobb részeket: Bodzsár Márk jópofa Levegőt venni-jét, amelyben Rába Roland nagyon viccesen játssza a stresszes menedzsert és Nagy Viktor Oszkár Hajónapló-ját, amelyben Rajhona Ádám remekel egy embergyűlölő író szerepében. Érdemes megnézni Szeiler Péter Halotti beszéd-ét is, amit mostani és egykori bölcsészkarosok különösen értékelni fognak, de nem csak ők: szuper ritmusú, jól felépített film a vásznon túl keveset szereplő Hajduk Károllyal, Péterfy Borival és Stork Natasával a főszerepben.

ForrA!s: [origo]
Török-Illyés Orsolya a Bibliotheque Pascal-ban

A Szemleélmény idén megint kiegészíthető némi ingyenes házimozival is: az [origo] tékában és a T-Home IPTV Videotékában több mint nyolcvan, részben a Szemlén részt vevő, részben a Szemlére nevezett, de nem beválogatott film nézhető meg ingyen a Filmszemle ideje alatt, azaz február 8-áig.

Különösen ajánljuk a Hunky Blues című dokumentumfilmet, amely a múlt század elején Amerikába kivándorolt szegény magyarokról szól, illetve a Májusi zápor című tévéfilmet, amely egy szerelmi háromszögről mesél, amelyben Ónodi Eszter játssza a megcsalt feleséget, László Zsolt pedig a megcsaló férjet.

  • Kattints ide, ha szeretnél otthon szemlés filmeket nézni!

A Filmszemle fő helyszíne a Palace MOM Park mozi, de az Uránia Filmszínházban is tartanak vetítéseket, ahol az összes verseny- és információs filmet ismétlik, emellett itt mutatják be a kisjátékfilmeket és a versenyen kívül vetített dokumentum- és tudományos-ismeretterjesztő filmeket. A Szemle vetítéseire jegyek vásárolhatók a helyszínen és interneten keresztül is. Utóbbi a Filmszemle honlapján a filmek adatlapjain található linkeket követve, illetve az Uránia Filmszínház honlapján lehetséges.

ForrA!s: [origo]
Nagy Zsolt a Kolorádó Kid-ben

A Filmszemle ideje alatt idén már hetedszer rendezik meg a moziplakát-kiállítást és versenyt. Az elmúlt év magyar tervezésű plakátjait az Uránia moziban állítják ki, de a nevezett alkotások idekattintva galériánkban is megnézegethetők. A verseny egyik díjáról szakmai zsűri dönt, a másikat viszont a közönség szavazza meg. Kedvenc plakátodra szavazhatsz a Szemle helyszínein található urnák segítségével, de interneten keresztül, a kiállítás honlapján is.

A Filmszemle díjainak átadására hétfőn 19 órakor kerül majd sor. A nagyjátékfilmes díjakról döntő zsűri elnöke Granasztói György történész, egyetemi tanár, tagjai Balog Gábor fotóművész, operatőr, filmrendező, feLugossy László képzőművész, zenész, filmrendező, Keserű Katalin művészettörténész, egyetemi tanár és Török Ferenc filmrendező.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről