2009 a moziban: Legvalószínűbb, hogy megijedne tőle egy pszichiáter

Vágólapra másolva!
Jön az év vége, jövünk év végi ötös (néha tízes) listáinkkal, amelyekben megpróbáljuk összefoglalni az elmúlt moziév legörömtelibb és legfelháborítóbb pillanatait. Idén a legborzongatóbb kategóriával indítunk: azokkal a figurákkal, akiket az életben nagy ívben elkerülnénk, mert messziről ordít róluk, hogy valami nagyon nincs rendben a fejükben.
Vágólapra másolva!

5. Csányi Sándor (Poligamy)

Forrás: [origo]

Csányi csak az ötödik helyet kaphatta meg, mert ő ártalmatlan bolond, aki legfeljebb a barátait kergeti őrületbe azzal a kényszerképzetével, hogy Lilla nevű barátnője helyett szinte minden nap új nőt vél felfedezni az ágyában és az életében. Különös állapotára nincs megnyugtató magyarázat, de nem kell aggódni érte, a film végére, úgy tűnik, meggyógyul.

Olvasnivaló: kritikánk a filmről, interjúnk Csányi Sándorral

* * *

4. Matt Damon (Az informátor!)

Forrás: [origo]

Az intelligens pszichopaták igencsak meggyőzők tudnak lenni, Damon beteges hazudozója is sokáig orránál fogva vezeti az FBI legjobb ügynökeit, no meg saját, mit sem sejtő feleségét. Ártatlan pöfetegképével előadott hazugságai egyre csak tornyosulnak, mi pedig remekül szórakozunk. Mert a pszichopaták showmannek sem utolsók.

Olvasnivaló: kritikánk a filmről

* * *

3. Julie Delpy (A grófnő)

Forrás: [origo]

Minden nőben ott bujkál a Báthory Erzsébet: egy bizonyos kor után sok mindent megtennénk azért, hogy visszaszerezzük bőrünk és testünk korábbi feszességét. Különösen, ha plusz parát jelent az oldalunkon egy jóval fiatalabb, szemrevaló pasi. Báthory naivan elhiszi, hogy kozmetikai szerekkel vissza lehet fordítani az időt, és különösen kínos, hogy a kence, amire esküszik, 100% szűzlányvérből készül.

Olvasnivaló: kritikánk a filmről

* * *

2. Eli Roth (Becstelen brigantyk)

Forrás: [origo]

Brad Pitt és kedvenc kése se semmi, de a náciskalpoló csapatból Eli Roth medve zsidója viszi el a pálmát kíméletlen öldöklés terén. A nácikat baseballütővel péppé ütlegelő hózentrógeres figurának nem jut sok játékidő, de neki van a legjobb belépője a filmben. Tarantino sajna kivágta a medve zsidó múltját bemutató jelenetet, de tudjuk, hogy még Bostonban, holokauszttúlélő szomszédaival vésette alá a halálosztó ütőt.

Olvasnivaló: egyik kritikánk a filmről, másik kritikánk a filmről

* * *

1. Jackie Earle Haley (Watchmen)

ForrA!s: [origo]

Jackie Earle Haley-ben már tinisztár korában is volt valami furcsa, felnőtt fejével pedig a paraarcon kívül szinte semmilyen más szerepben nem képzelhető el. A Watchmen gyerekkori traumáktól terhelt, gátlástalanul gyilkoló Rorschachjaként akkor is borsódzott a hátunk tőle, amikor az arcán volt a foltos maszk, de amikor levette, akkor igazán megszeppentünk. Ő az, aki maradéktalanul passzol kategóriánkba: nem egy pszichiátert használt el élete során.

Olvasnivaló: kritikánk a filmről, portrénk Jackie Earle Haley-ről

* * *

Vigaszdíj: Sam Rockwell (Hold), Katie Featherston (Paranormal Activity), Gosztonyi Csaba (Nem vagyok a barátod) és az 1 című film teljes szereplőgárdája.

----

Olvasd el a többi év végi toplistánkat is!