A. I.: Kubrick és Spielberg közös robotgyereke

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Észak-Amerikában és Japánban június 29-én mutatták be a Steven Spielberg által jegyzett A.I. Artificial Intelligence című alkotást, melyet nagy várakozás előzött meg, hiszen eredetileg az 1999-ben elhunyt Stanley Kubrick kezdett hozzá a film megvalósításához.

A Brian Aldiss novellája, a Szuper játékok kitartanak egy nyarat alapján elkészítendő film ötlete húsz évvel ezelőtt merült fel Kubrickban. Az eredeti, 1969-ben publikált novella a távoli jövőben játszódik, amikor a Föld már súlyosan túlnépesedett, és az emberiség nagy százaléka nyomorban él. A gazdagok azonban különleges körülmények közt, több száz méterrel a felszín fölött saját maguk által választott virtuális környezetben, örök napsütésben élnek. A túlnépesedés miatt viszont még nekik sem szabad gyermeket vállalniuk, a legtöbb, amit tehetnek, hogy sorsjegyet váltanak a szülő-lottón, és várnak, hátha valaha kihúzzák a számukat. A tudomány fejlettsége szerencsére lehetővé teszi, hogy aki akar, szeretet-funkcióval rendelkező gyerekrobotot vásárolhat magának. Így él hármasban a novellában szereplő család is. Robotfiuk, David a programnak köszönhetően nagyon szereti a mamáját, aki végül mégis visszaküldi a gyárba, mivel a Népesedési Minisztérium lottóján kihúzzák a számát.

A szívszorongató történet csak kiindulópontja Spielbergék filmjének, mely inkább arról szól, mihez kezd magával a szélnek eresztett, feleslegessé vált robotgyerek.

Kubrick eredetileg igazi robottal szerette volna leforgatni a filmet. A köztudottan aprólékosan és hosszú évekig forgató rendező szerint egy igazi gyerek túl sokat változott volna a film elkészülése alatt. Kubrick sógora, Jan Harlan, aki hosszú ideig producere is volt, így emlékszik a történtekre: ”Stanley viccesen megjegyezte, hogy mire végezne a filmmel, a gyereknek már szakálla nőne. Így aztán egy műanyag testű robottal kísérleteztünk, de az élettelen masina totális bukás volt - végül feladtuk.”

Kubrick 1994-ben kérte meg Spielberget, rendezze meg ő a filmet, mivel úgy gondolta, az alapgondolat közelebb áll az E. T. és a Jurassic Park megvalósítójához. Sokáig közösen dolgoztak a filmen, és faxon cseréltek véleményt. Kubrick 1999-ben bekövetkezett halála után Spielberg végül elkezdte a forgatást. Rendezéséhez maga írta meg a forgatókönyvet is, amire az 1977-ben készült Harmadik típusú találkozások óta nem volt példa. A robotgyerek, David szerepére a 13 éves Haley Joel Osmentet kérte föl, aki már játszott egy fantasztikus filmben, az 1999-ben bemutatott Hatodik érzékben.

Osment mellett Jude Law is robotot alakít a filmben: Gigolo Joe-t, a programozott szeretőt. A filmet méltató kritikusok szerint az A. I. első fele, melyben David még a házaspárral él együtt, inkább Kubrick stílusára emlékeztet, onnantól viszont, hogy a robotgyerek kilép az ismeretlenbe, már Spielberg ízlésvilága a meghatározó. A két, alapjaiban különböző filmeket készítő rendező elképzeléseinek összehangolása sokak szerint felemás eredményt szült, abban azonban megegyeznek a vélemények, hogy egyedülálló próbálkozásról van szó.

A film egyik hivatalos oldala