Kóla, puska, sültkrumpli-fesztivál

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A fegyverviselésről szóló vitát továbbgörgető film elkészítésére a tizenöt fiatal halálát okozó coloradói vérengzés indította Michael Moore-t, aki arra a kérdésére kereste a választ, miért van tele brutális erőszakkal az amerikaiak élete, miközben megállás nélkül a boldogságot keresik. A film eredeti címe, a Bowling for Columbine is az Egyesült Államokat sokkoló esetre utal, amely Littleton kisvárosának Columbine nevű középiskolájában történt 1999. április 20-án. A tömeggyilkosság elkövetője a Denver melletti település oktatási intézményének két diákja volt, akik válogatás nélkül lövöldözni kezdtek társaikra, majd a mészárlás után magukat is megölték.

Az erőszak és Amerika kapcsolatával foglalkozó Kóla, puska, sültkrumpli, amelynek forgatáshoz Moore "felfedezőutat" tett az országban, alapvető társadalmi kérdéseket feszeget, úgy mint a hétköznapi agresszivitás, a társadalmi igazságtalanság, a civil jog és rasszizmus, valamint az Egyesült Államok szerepe a nemzetközi konfliktusok kialakításában és azok "megoldásában".

A fesztivál részletes programjahttp://www.spi.hu/html/main.htmlNézze meg a Kóla, puska, sültkrumpli című filmet az [origo] filmklubban!/szorakozas/filmklub/20030604nezz.htmlA film hivatalos honlapjahttp://www.bowlingforcolumbine.com/

Az alkotás magyarországi premierjéhez kapcsolódóan június 22-től négynapos fesztivált tartanak az Uránia moziban, ahol délután 5 órától kezdve folyamatosan a témába vágó játék- és dokumentumfilmeket vetítenek. A közönség újranézhet olyan alkotásokat, melyeket rég láthatott, és megtekinthet olyan filmeket, melyeket moziban még sosem mutattak be. A fesztiválon lejátsszák az Amerikai história X című alkotást, valamint A hangos revolverek városa, a Büszke arabok és texasi olajmágnások, a Ne az én nevemben és az Ezrek mennek, beszélgetnek című filmeket is. A Kóla, puska, sültkrumpli-t premier előtt többször is levetítik, a mozi kávézójában pedig plakátkiállítást rendeznek.

A fesztiválhoz tartozik a június 24-re az Uránia mozi kávézójába tervezett kerekasztal-beszélgetés is, amelyen Avar János, Bolgár György, Bombera Kriszta, Seres László és Vágvölgyi B. András újságírók, valamint Veér András pszichiáter mond véleményt majd az erőszak és a társadalom viszonyáról.