Menekülés a rövidfilmbe - ötödször

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Szinte bárki benevezhetett a Menekülés a rövidfilmbe elnevezésű rendezvény Banán Rövidfilm-pályázatára, akinek volt bármilyen rendszerű felvevőgépe, és mondanivalóját 40 percnél rövidebb műbe sűrítette. Idén 97-en tettek erre kísérletet, akiknek munkáit a budapesti Toldi mozi mutatja be 90 és 110 perces blokkokban, október 21-e és 27-e között.

Ugyanezen a héten a Francia Intézet és a pécsi Uránia mozi francia alkotók rövidfilmjeit vetíti, akik pedig a clermont-ferrand-i filmszemlén vettek részt. A Francia Intézet, a Banán Klub és az Est Média ugyanis tőlük vette az ötletet ahhoz, hogy a rövidfilmek iránt újra érdeklődést keltsen Magyarországon. Hiszen nemcsak egy izgalmas műfaj, de kezdő és amatőr filmesek számára könnyebben megvalósítható is. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Menekülés a rövidfilmbe ne tudna felmutatni profi produkciókat is. A mezőnyben éppúgy megtalálható a kecskeméti animációs műhelyek és a Fekete Doboz Alapítvány egy-egy műve, mint önálló alkotók filmjei.

A beküldött munkákat egy háromfős zsűri értékeli, melyet idén Schulze Éva, a Színház és Filmművészeti Egyetem tanára, Durst György producer a Duna Műhely képviseletében és Török Ferenc filmrendező alkot. Ők osztják majd ki az Arany, Ezüst és Bronz Banán díját, de egyéb nyereményekért is folyik a küzdelem. Így a Toldi mozi különdíjaként a győztes alkotást majd kísérőfilmként vetítik, a Filmunió pedig 300 000 forintot ajánlott fel filmátírásra. A Banán Klubtól a nyertes egy utazást kap a 2003 februárjában megrendezésre kerülő clermont-ferrand-i rövidfilmfesztiválra.

A fesztivál megnyitója egy nappal követi a Titanic zárását, vagyis október 21-én tartják a Francia Intézetben. A Banán-díjakat pedig a Toldi moziban, október 27-én adja át a zsűri, a zárógála keretében.