Rekordszámú látogató, hazai fődíj Karlovy Varyban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az ünnepélyes eredményhirdetésre, amelyen Václav Havel államfő és felesége, Dagmar, illetve az új cseh kormány több minisztere is megjelent, a Thermál szálló nagytermében került sor. A fődíjjal 20 000 dolláros pénzjutalom is jár.

A versenyfilmek kategóriájában az idén 18 alkotást mutattak be, amelyek közül a Jean-Marc Barr neves francia rendező és színész által vezetett nemzetközi zsűri választotta ki a győztes darabot. A zsűri tagja volt Fekete Ibolya is, aki Chico című filmjével tavaly elnyerte a legjobb rendezésért járó díjat. A magyar filmművészetet ebben a kategóriában Gulyás Gyula Fény hull arcodra című alkotása képviselte. A versenyfilmek jelentős részének éppen Karlovy Varyban volt a nemzetközi bemutatója.

A fődíj egyébként 2000-ben megváltozott. Míg addig egy hagyományos fürdővárosi "ostya" volt, most egy szobrocska, amely egy földgömböt a feje fölé tartó, fiatal, mezítelen lányt ábrázol. A díj természetesen valódi cseh kristályból készült.

A nagy hagyományú nemzetközi filmszemle nézőinek azonban az Erasmus és társai című francia film tetszett a legjobban. Ez a film kapta a filmszemle közönségdíját. Életműdíjat kapott Sean Connery skót színész, James Bond figurájának egyik világhírű alakítója. Connery most éppen Csehországban forgat, s mivel meghűlt, nem tudott személyesen részt venni az ünnepségen, így a díjat a délelőtt folyamán Prágában adták át neki. Már a fesztivál nyitónapján életműdíjat kapott a nemrégiben elhunyt a Magyarországon sem ismeretlen Vlastimil Brodsky neves cseh színész.

A legjobb rendezésért járó díjat Ashgar Massombagi kanadai rendező kapta Khaled című alkotásáért. Ezt a díjat Fekete Ibolya adta át. A dokumentumfilmek kategóriájában egy japán és egy cseh film vitte el a pálmát.

A 10 napos szemlén mintegy 300 filmet láthatott a rekordszámú közönség. A fesztiválon bemutatott filmek mindegyike ugyanis telt ház előtt ment. Versenyen kívül bemutatták Szabó István Szembesítés című filmjét is. A nagy érdeklődéssel kísért bemutatón a rendező is megjelent. A filmszemle költségei az idén több mint 110 millió koronára rúgtak.