Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Sokkoló élmény a háromdimenziós mozi

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az új filmszínházban Európa legnagyobb - 21x29 méteres, ráadásul ívelt vetítővásznat szerelték fel, s a rendkívüli precízióval egymáshoz igazított két kamerával készült felvételek, továbbá a különleges vetítőberendezés következtében minden látszólag a vászontól jó messze, közvetlenül a néző arca előtt történik. Sőt: bárhol is ül valaki a moziban, például a támadóan előre lendülő cápa egyenesen felé tart.

Az IMAX-technika eleve igen széles filmtekercsekre készült filmeket használ, és ezzel azt éri el, hogy a néző a vásznon pergő események közepében érzi magát, de ezen az új moziban még túltesz a háromdimenziós változat.

Az új filmszínház műsorán jelenleg két olyan film szerepel, amely a háromdimenziós technikával készült: "A tenger mélye" és az "Odüsszeia 3D - Fel a harmadik dimenzióba" című.

A nézőtér bejáratánál e filmekhez nagy, akár a saját pápaszemre is jól illeszkedő szemüveget kap a látogató. Amikor a vetítés kezdetét veszi, A tenger mélye című filmnél az ember a szó szoros értelmében hátrahőköl, midőn az állatok egyenesen felé úsznak, s időnként kényszert érez, hogy elsöpörje az arcából a hínárt, amelynek erdejében a kamerák úsznak.

Az "Odüsszeia 3D" pedig éppen az új technika lehetőségeit hivatott érzékeltetni, így nem csoda, hogy az animációs hullámvasúttól a néző önkéntelenül az ülésbe feszül. A hatás olyan lenyűgöző, hogy a látogatók időről időre leveszik a különös szemüveget, hogy saját szemükkel győződjenek meg arról, hogy amit látnak, az nem a valóság. Ilyenkor egyébként mindössze annyit látni, hogy a vásznon pedig csak elmosódott árnyak mozognak.

Az IMAX-technikával eleve a megszokott filmeknél tízszer nagyobb kockákra készül a felvétel, a film vízszintesen fut a vetítő lencséje előtt másodpercenként 24 kockás sebességgel, minden egyes 70 milliméteres kockát vákuumban rászorítanak a lencsére, és erős ívfénnyel világítják meg. A háromdimenziós változatban a felvételt egymáshoz nagy pontossággal rögzített kamerával készítik és a két tekercset "emeletes" vetítővel vetítik, vagyis az ember két szeme számára két különböző kép kerül a vászonra, amelyeket a néző aztán a szemüveg segítségével egynek lát.

A technika alapjait filmproducerek dolgozták ki az 1967-es montreali világkiállításra, a háromdimenziós változatot pedig 1994-ben fejlesztették ki. Bécsben már hosszabb ideje működött egy átmenetinek szánt, a mainál kisebb IMAX, s az új, nagy mozi - amely első ízben alkalmas a háromdimenziós filmek vetítésére is - június elején nyílt meg, ugyancsak a Műszaki múzeum mellett, a schönbrunni kastély tőszomszédságában.

Ajánlat:
Az IMAX honlapja

Nézze otthon a karosszékből!
Cápa - DVD

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről