Kell a magzatnak napi egy joghurt

joghurt tortenet
Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint a joghurt segít a szervezetben felhalmozódott nehézfémek eltávolításában, különösen a higany és az arzén kiürítésében. Ráadásul a joghurtnak egyéb előnyös hatásai is vannak a várandósok számára.
Vágólapra másolva!

Bár a kutatást Tanzániában végezték, ahol a lakosság többségének nincs lehetősége tiszta, arzénmentes vízhez jutni, valamint a tavakban fogott halak is erősen szennyezettek higannyal és arzénnal, a vizsgálat eredményei a nyugati ember számára is relevánsak. Gondoljunk csak a Dél-Alföldre, ahol a vezetékes víz arzénszintje a közelmúltig szintén magas volt, vagy például Kanadában ugyancsak közegészségügyi probléma a halak higannyal való szennyezettsége.

Az arzén és a higany különösen veszélyes a várandós nőkre és a gyerekekre. Az arzénes víz elősegíti a daganatok kialakulását, valamint várandósoknál megnöveli a spontán vetélés kockázatát. A higany sejt- és idegméreg, magzatoknál és gyermekeknél pedig a kitettségtől függően tanulási zavarokat, de akár súlyos idegrendszeri károsodást és fejlődési rendellenességet is okozhat.

Joghurt Forrás: Flickr

Az mBio mikrobiológiai szaklapban megjelent kutatás szerint a joghurtban található jó baktériumok azonban képesek megkötni a higanyt és az arzént, és ezáltal gátolják a szervezetben való felhalmozódásukat.

Kiugróan magas arzén- és higanykoncentráció a gyerekek vérében

A kutatásba a tanzániai Viktória-tó közelében élő iskoláskorú gyerekeket és várandósokat vontak be. Ismert, hogy a terület vizei erősen szennyezettek, és az is, hogy a régióban a joghurt széles körben elérhető táplálék.

A tanzániai gyerekek vérében hasonló korú kanadai gyerekekkel összehasonlítva hétszer több higany és arzén található.

A kutatásban résztvevőknek naponta előre megadott mennyiségű joghurtot kellett elfogyasztaniuk. A kutatásban résztvevőknél a higanyszint 36, az arzénszint pedig 78 százalékkal csökkent a rendszeres joghurtfogyasztás hatására. A pozitív hatás a joghurtban található Lactobacillus rhamnosus baktériumoknak köszönhető, amelyek képesek megkötni a nehézfémeket.

A kutatók szerint az eredmények nagyon lelkesítőek, hiszen a joghurt az elmaradott területeken is könnyen elérhető, és hogy egy ilyen apró dolog bevezetésével jelentősen javítható a várandós nők és gyermekeik életminősége.

Kalciumforrás és székrekedés ellen is segít

A joghurtban található probiotikus hatású baktériumok hatásosak továbbá emésztőszervi gyulladások és bélrendszeri panaszok ellen is.

Emellett a joghurt gazdag kalciumban is – egy pohár joghurtban több kalcium van, mint egy pohár tejben –, amely a magzat csontfejlődéséhez elengedhetetlen. A joghurt továbbá folsavat és fehérjét is tartalmaz.

Ismert az is, hogy az újszülött bélflóráját számos befolyásoló tényezővel együtt főként az anyai bélflóra határozza meg. Ezért is fontos a fermentált tejkészítmények fogyasztása a kismamáknak, illetve segítségükkel a táplálék is gyorsabban halad végig a tápcsatornán, enyhítve ily módon a várandósság során gyakran előforduló székrekedést.