Nem kizárt, hogy pezsgőfürdőtől esik valaki teherbe

Vágólapra másolva!
Bár a spermiumok a női testben megfelelő körülmények között akár öt -het napig is életképesek, a tüszőből kiszabadult petesejt átlagos élettartama mindössze 12-24 óra. Így ha sikerül behatárolni az ovuláció időpontját, már „csak” az együttlét(ek) tökéletes időzítésére kell összpontosítani.
Vágólapra másolva!

A spermiumok élettartama több tényezőtől függ, amelyek közül az egyik legfontosabb az, hogy éppen milyen környezetbe kerülnek. Száraz felületen, például ruhán vagy ágyneműn a spermiumok gyorsan elpusztulnak: mire az ondóváladék megszárad, a spermiumok sem életképesek már.

Ezzel szemben meleg, nedves környezetben a spermiumok jól érzik magukat, így például egy forró vízzel teli kádban vagy pezsgőfürdőben hosszabb ideig életképesek maradnak. Ennek ellenére rendkívül kicsi az esélye annak, hogy - behatolás nélkül - a kádban „úszkáló” spermiumok a hüvelybe jussanak, majd megtermékenyítsék a petesejtet.

Általánosságban elmondható, hogy a spermiumok ideális környezetben akár öt napig is életképesek, de volt már arra is tudományosan igazolt példa, hogy a spermium 7 napig életképes maradt a méhben.

A spermiumoknak a legnagyobb esélyük a túlélésre a méhen belül és a petevezetékben van; a hüvely savas kémhatása kedvezőtlen számukra, így ott néhány órán belül elpusztulnak.

Mivel a tüszőből kiszabadult petesejt élettartama mindössze 12-24 óra, ezért a teherbeesés valószínűsége akkor a legnagyobb, ha az együttlét az ovulációt (peteérést) megelőző 72 óra és az ovulációt követő 24 óra között a lehetőleg több alkalommal történik meg. Az ovuláció időpontjának megállapításában a gyógyszertárban kapható tesztek is segíthetnek.