Veszélyes lehet a szülők szívelégtelensége!

2018.08.10. 04:07

A szívelégtelenség kockázata közel 50 százalékkal növekszik azoknak a szülőknek a gyerekeinél, akik maguk is ebben a betegségben szenvedtek – erre a következtetésre jutottak svéd kutatók.

Dr. Magnus Lindgren, a malmői Skane Egyetemi Kórház munkatársa szerint a szívelégtelenség sajnos igen gyakori, és a prognózisa sem a legjobb. A hosszú távú túlélés esélyének javítása céljából fontos, hogy az orvosok időben észrevegyék a szívelégtelenséget, és korán megkezdjék annak kezelését.

Segíti a megelőzést

Dr. Lindgren és kollégái 21 643 örökbe fogadott, 1942 és 1990 között született ember adatait vizsgálták (a résztvevők 49 százaléka volt nő). A kutatók 1964 és 2015 között vizsgálták mind az örökbefogadó szülők (35 016 személy, 43 százalékuk nő) és a biológiai szülők (43 286 személy, 50 százalékuk nő) kórházi és halálozási adatait.

Ha a szülőknél, nagyszülőknél előfordul a betegség, akkor a fiatalabb generációnál is nagyobb a kockázat.Forrás: AFP / BSIP/Laurent

A JAMA Cardiology weboldalán július 11-én közzétett adatok szerint a kutatók 194 esetben találkoztak szívelégtelenséggel az örökbe fogadottaknál, 3972 esetben az örökbe fogadó szülőknél és 3 657 esetben a biológiai szülőknél. Azoknál, akiknek a biológiai szülője szívelégtelenségben szenvedett, 1,45-szörösére emelkedett a kockázat azokhoz képest, akiknek a biológiai szülei nem voltak érintettek. Ha a kardiomiopátiás eseteket kizárták, a kockázati arány 1,58-ra nőtt. Az örökbe fogadó szülők esetében nem volt számottevő a kockázat változása, sem a kardiomiopátia kizárásával, sem anélkül.

A további elemzések szerint a szívelégtelenség örökölhetősége 26 százalék, ami azt jelenti, hogy a szívelégtelenséges esetek 26 százaléka genetikai okokra vezethető vissza. A kardiomiopátia kizárása után ez az arány 34 százalékra emelkedett.

Az eredmények azt mutatják, hogy a szívelégtelenség megléte a genetikailag közeli rokonok esetében nagyon fontos információ az orvosok számára a kockázat becsléséhez. Annak eldöntésében is segíthet, hogy kinél kell már korán elkezdeni a megelőzést, és kit kell az életmódjának megváltoztatására ösztönözni.

A szívelégtelenség típusa is fontos lehet

Dr. Christopher O'Donnell , a Boston Veterans Affairs Healthcare munkatársa kommentárjában hozzátette, hogy jelenleg a szívelégtelenség kialakulásának okát környezeti és genetikai tényezőkben egyaránt keresik. E kutatás szerzőinek becslése szerint viszont Svédországban a szívelégtelenséges esetek negyede-harmada örökletes tényezőkre vezethető vissza, és úgy gondolják, hogy a betegség öröklődésének genetikai útját további vizsgálatokkal kell majd feltárni.Dr. Ray Hershberger, az Ohio State University Wexner Medical Center munkatársa megjegyezte, hogy bár az eredmények érdekesek, a szívelégtelenségek típusát a tanulmány nem pontosítja, pedig ez még pontosabbá tehetné az eredményeket. A csökkent bal kamrai ejekciós frakció esetén ugyanis nem meglepetés az örökletes tényező. A nem-ischémiás kardiomiopátiaként diagnosztizált eseteknek is van dokumentált genetikai alapja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK