Influenza: két hét alatt annyi beteg, mint tavaly

védőoltás
védőoltás
Vágólapra másolva!
Kapaszkodók, ajtókilincsek, a bevásárlókocsik fogantyúi, bankjegykiadó automaták és a kártyaleolvasó terminálok gombjai. Ezek a legnagyobb veszélyforrások az influenzaszezonban. Persze az sem segít, ha valaki ránk tüsszent. Érdemes mindent megtenni a megelőzés érdekében, ma már olyan készülék is létezik, amely megmutatja, hogy alaposan megmostuk-e a kezünket.
Vágólapra másolva!

Az influenzaellenes népegészségügyi kampány már 2012 óta hagyománynak számít. Különösen fontos ebben az időszakban odafigyelni a betegség megelőzésére.

Dr. Szabó Enikő, az ÁNTSZ országos helyettes tiszti főorvosa azt mondta,

közel annyi beteg fordult az influenza tüneteivel orvoshoz idén a negyedik, illetve ötödik héten, amennyi az elmúlt évben az egész influenzaszezon alatt.

A betegek több mint 70 százalékát a gyerekek és a fiatal felnőttek teszik ki. Az esetek többségében a vírus A típusa okozta a megbetegedéseket, a szakemberek szerint azonban a járvány még nem érte el a csúcsát.

Amikor valakit ledönt a lábáról a betegség, a "Mikor gyógyulok meg?" mellett a másik kérdés, ami eszébe jut, hogy "Mikor és hogyan kaptam el?"

Ahhoz, hogy valaki elkapja az influenzát, nem feltétlenül szükséges, hogy valaki rátüsszentsen vagy ráköhögjön. A vírus ugyanis cseppfertőzéssel terjed, így az is elég, ha olyan ember után fogja meg valaki a buszon a kapaszkodót, amit előtte valaki vírusos kézzel megfogott. Éppen ezért egyebek mellett fontos, hogy ilyen helyek után kezet mossunk, mielőtt az arcunkhoz nyúlunk.

A buszok és villamosok kapaszkodói mellett a legnagyobb veszélyforrást jelentik még az ajtókilincsek, a bevásárlókocsik fogantyúi, bankjegykiadó automaták és kártyaleolvasó terminálok gombjai.

Néhány adat:

  • a MÁV-csoport napi több mint 2800 járatán naponta közel 400 ezer ember fordul meg,
  • a Volán-társaságok napi 58 ezer járatán naponta 1,5 millió ember utazik,
  • a Magyar Postán, több mint 2600 postafiókban naponta közel 700 ezer ember fordul meg,
  • a Szerencsejáték Zrt.-hez tartozó több mint 7500 lottózóban naponta közel 500 ezer ember játszik és fogad.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt feladatának tekinti, hogy minden lehetséges intézkedést megtegyen az influenzajárvány megelőzésének érdekében, egyebek közt

elrendelte a közlekedési járművek fokozott tisztító fertőtlenítését.

A MÁV-csoport járatain vagy a Volán-buszokon például mindennap többször is megtisztítják fertőtlenítő szerekkel a kapaszkodókat, a burkolatokat, illetve minden olyan eszközt, amivel az utasok kapcsolatba kerülhetnek.

Dr. Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára azt mondta, az általuk nyújtott közszolgáltatások ellátásában nem lehet fennakadás: "Egy járvány nem akadályozhatja a vonatok mozgását, az utazóközönség utazását vagy a postaküldemények eljutását. Épp ezért a kérdés mindig az, hogy ténylegesen mit tudunk tenni egy ilyen járvány felmerülése esetén. A legfontosabb lépés mindig a megelőzés."

Rendszeres kézmosás

A meleg vizes szappanos kézmosás megállítja a vírus terjedését. A kiegészítő kézfertőtlenítés pedig elpusztítja a kórokozókat.

Dajka Veronika, a HandInScan Zrt. képviselője a Campona bevásárlóközpontban bemutatta a

Semmelweis Scan készüléket, ami megmutatja, helyesen mostuk-e meg a kezünket.

Kézfertőtlenítés után először a jobb, majd a bal kezünket kell a gépbe tenni, ami ezután kamerák segítségével elemzi a kezünk mindkét oldalát. Az elemzés után a képernyőn láthatjuk zöld színnel jelölve kezünknek azt a részét, ahol jól mostunk kezet, és piros színnel azt a részt, ami esetleg kimaradt. 95 százalékos tisztaságnál pedig "Megfelelt" kiírással jelzi, hogy kézmosási módszerünk alapos.

Fontos, hogy hazaérkezéskor az első dolgunk a kézmosás legyen,

hiszen így nemcsak magunkat óvjuk az influenzával szemben, hanem szeretteinket is.

Ne a levegőbe tüsszentsünk!

Mindig legyen nálunk papír zsebkendő, és abba tüsszentsünk, ne a tenyerünkbe. Hiszen kezünkkel más dolgokat is megfogunk. A zsebkendő használatával nemcsak a sajátunk, hanem mások egészségét is óvjuk.

Együnk vitaminban gazdag ételeket!

Szakértők szerint az influenza ellen a D-vitamin hatékonyabb, mint a C-vitamin. Ezért érdemes D-vitaminban gazdag ételeket enni, mint például a tej, a vaj, a tojássárgája, a máj, illetve a tengeri és édesvízi halak.

Védőoltás

A leghatékonyabb ellenszer az influenza ellen a rendszeres védőoltás, amit évente, a járványos időszak előtt kell beadatni. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az egészséges felnőttek 70-90 százalékánál hatékony a betegség megelőzésében. Dr. Szabó Enikő azt mondta, a védőoltások még mindig rendelkezésre állnak az orvosoknál. Azonban tudni kell, hogy

a védettség kialakulásának ideje 10-14 nap.

A kampány célja, hogy visszaszorítsa az influenzás megbetegedéseket, és felhívja az emberek figyelmét a megelőzés fontosságára. A kampány plakátjain Immun Kapitány látja el az embereket tanácsaival. Ezeknek az egyszerű módszereknek a betartásával, nagyobb eséllyel kerülhető el az influenza.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alá tartozó közlekedési vállalatok és cégek, a fővárosi és vidéki közlekedési társaságok, valamint a Budapest Airport évről évre összefognak az influenzajárvány megelőzéséért. Az ÁNTSZ ötödik alkalommal vállalta az összefogáskampány szakmai felügyeletét.