A depresszió növelheti a rákos halálozás kockázatát

terhesség, depresszió
Vágólapra másolva!
A depresszió és a szorongás növelheti annak a kockázatát, hogy bizonyos rákos megbetegedések halállal végződjenek - mutatta ki egy új brit tanulmány.
Vágólapra másolva!

A British Medical Journal című orvosi szaklapban közzétett kutatás Angliában és Walesben végzett vizsgálatok nyomán kimutatta, hogy a pszichológiai problémákkal küzdő emberek vér-, bél-, hasnyálmirigy- vagy prosztatarákja gyakrabban végződik halállal.

A University London College orvosai 160 ezer beteg adatait értékelték. Hangsúlyozták azonban, hogy a statisztikai elemzés nem jelent feltétlenül ok-okozati összefüggést a rákos halálozás és a kedélyállapot között.

A kutatás eredményei azonban összhangban vannak azzal az ismert ténnyel, hogy a testi és lelki egészség kölcsönösen befolyásolja egymást. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a krónikus depresszió és szorongás növeli a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát. A kutatók 16 hosszú távú vizsgálat adatait értékelték, mintegy 160 ezer embert átlagosan egy évtizeden át követtek bennük. Ezalatt több mint 4300 ember halt meg rákban.

Forrás: AFP

A londoni tudósok azt találták, hogy a résztvevők közül azok, akik magukat depressziósnak vagy szorongónak ítélték, lényegesen gyakrabban haltak meg a rák bizonyos fajtáiban: a vérrák esetében például ennek a csoportnak a rákos halálozása négyszer olyan gyakori volt, mint a többi résztvevőé, a hasnyálmirigy- és prosztatarákos halálozások száma kétszeres volt. Azt sem zárták ki azonban, hogy az ok-okozati összefüggés éppen fordítva áll fenn, a depressziós vonások a még nem diagnosztizált rák következményei is lehetnek, ezért újabb kutatásokra van szükség.