Az akupunktúra jó hatással lehet a kólikás csecsemőkre

gyerek akupunktúra
A nurse specializing in acupuncture sticks long sharp needles into the stomach of a young boy as a form of treatment for severe obesity 02 April 1999 at a clinic in Tianjin, an hour south of Beijing. Two decades of breakneck growth and a rigid one-child policy have left China battling the weighty problem -- hugely obese children, known as "xiao pangzi" or "little fatties." (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO/Stephen SHAVER / AFP PHOTO / STEPHEN SHAVER
Vágólapra másolva!
Az akupunktúra hatékony kezelési opció lehet az infantilis kólikában szenvedő csecsemőknél, azaz azoknál, akik naponta három óránál többet sírnak a hét három vagy több napján, állítják svéd kutatók.
Vágólapra másolva!

Az akupunktúra viták kereszttüzében áll még orvosi körökben is. A jelek szerint azonban egyre több bizonyíték gyűlik össze arra, hogy bizonyos területeken eredményesen alkalmazható. Ilyen a svéd Lundi Egyetem orvosainak legújabb tanulmánya is, amely a BMJ Acupuncture in Medicine folyóiratban jelent meg.

A kólika egyaránt megviseli a babát és a szülőt

A csecsemők hosszan tartó sírása nagyjából öt családból egyet is érinthet. Ez fájdalmat okoz a babának és stresszt a szülőknek.

A sírás hátterében általában az úgynevezett infantilis kólika vagy csecsemőkori hasfájás áll,

amelynek okáról a mai napig nincs egyértelmű ismeretünk.

A sírás megszüntetésével sokféle módon próbálkoztak már több-kevesebb sikerrel. Most az akupunktúra is csatlakozik a kezelési módokhoz.

Síró csecsemő Forrás: Wikimedia Commons

A kutatók szerint az akupunktúra csökkenti a fájdalmat, helyreállítja a bélműködést és nyugalmat vált ki, ezért elhatározták, hogy kipróbálják, milyen hatással van a kólikás csecsemők csillapíthatatlan sírására.

Három csoportot vizsgáltak

A vizsgálatba 147 kólikás, de egyébként egészséges, 2-8 hetes csecsemőt vontak be. Valamennyinél legalább a vizsgálat előtt 5 nappal tehéntejmentes étrendet vezettek be. A babákat véletlenszerűen három csoportba (A-C) osztották, és szüleikkel együtt két hétig hetente kétszer fel kellett keresniük a gyermekegészségügyi központot.

Az A csoportba sorolt csecsemők minimális akupunktúrában részesültek, egy akupunktúrás pont (L14) bevonásával 2-5 másodpercig, stimuláció nélkül. A B csoport tagjai testre szabott akupunktúrás kezelést kaptak maximum 5 akupunktúrás pont bevonásával 30 másodpercig, enyhe stimulációval.

A C csoport tagjai nem részesültek akupunktúrában.

A szülőket megkérték, hogy vezessenek naplót a csecsemők sírásának időpontjairól és hosszáról.

Az akupunktúrával kezelteknél jobban csökkent a sírás

A sírással töltött idő mennyisége mindhárom csoportban csökkent, ami nem meglepő, hiszen a kólika végül rendszerint magától megszűnik. A csökkenés mértéke azonban nagyobb volt abban a két csoportban, amelynek tagjai akupunktúrás kezelést kaptak. Ráadásul az akupunktúrás csoportokba sorolt csecsemőknél szignifikánsan nagyobb arányban szűnt meg teljesen a kólika, mint a nem kezelt csoportban.

Illusztráció Forrás: AFP/Stephen Shaver

A csecsemők elég jól tolerálták az akupunktúrás kezeléseket. A 388 alkalomból 200-ban egyáltalán nem sírtak és 157 alkalommal 1 percnél kevesebbet sírtak. Csupán 31 kezelés váltott ki 1 percnél hosszabb sírásrohamot.

Nem lehet cél a sírás teljes megszüntetése

– mondták a kutatók, akik hangsúlyozták, hogy a szülőknek jegyezniük kell, milyen hosszan sír a babájuk, hogy lássák mennyire tartós az, és utána meg kell próbálni kiiktatni a tehéntejet a csecsemők táplálékából, mielőtt további segítséget keresnének.

„Azoknál a csecsemőknél azonban, akik továbbra is többet sírnak napi 3 óránál, az akupunktúra hatékony kezelési opciót jelenthet" – vonják le a végkövetkeztetést a tanulmány szerzői.