Progeszteron-kezeléssel megelőzhető lehet az ismétlődő vetélés

terhesség álterhesség
7 months pregnant woman
Vágólapra másolva!
Két vagy több, ismeretlen okból bekövetkező spontán vetélés után a progeszteron-kezelés segíthet megtartani a következő magzatot – bizonyították amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A progeszteront több mint ötven éve alkalmazzák a teherbe esés elősegítésére, mert ez a természetes hormon kedvező feltételeket teremt a magzat beágyazódásához azáltal, hogy stabilizálja a méh belső nyálkahártya-borítását. Azt azonban eddig nem vizsgálták, hogy a progeszteron segíthet-e azokon is, akiknek nincs gondjuk a teherbe eséssel, viszont valamilyen okból elvesztik a fejlődő magzatot.

Az Illinois-i Egyetem (Egyesült Államok) kórháza ezért néhány éve elindított egy erre irányuló kísérletsorozatot, melynek eredményét Mary Stephenson, az ismétlődő vetélés kutatási program vezetője most hozta napvilágra. Mint elmondta, a többszöri vetélés igen gyakori probléma, amellyel szemben jelenleg nagyon kevés valódi, bizonyítékokkal alátámasztott kezelés áll rendelkezésre. „Az ismétlődő vetélés érzelmileg rendkívül nehezen feldolgozható trauma, amely átlagban minden húsz nőből egyet érint, mégis viszonylag keveset hallunk róla, mert senki se büszkélkedik vele" - folytatta a professzor. - „S miközben elég sokat tudunk a sporadikus vetélésről, amely a női test természetes védekezési mechanizmusa a kromoszómahibát hordozó s ezért rendellenesen fejlődő magzatok kiküszöbölésére, a kézzelfogható ok nélküli ismétlődő vetéléssel kapcsolatos ismereteink jóval hiányosabbak."

A méhnyálkahártya mirigyeinek szerepe

Stephensont és munkatársait évente több mint 200 nő keresi fel ilyen jellegű panasszal, így az Illinois-i Egyetem klinikája az egyik legnagyobb specializált centrum az USA-ban azok közül, ahol a terhesség megtartásával összefüggő problémákat kezelnek. A korábbi tanulmányoktól eltérően a mostani vizsgálat során a progeszteron hatását egy nagy – 116 betegből álló –, célzottan válogatott betegcsoporton vizsgálták, ahol valamennyi páciens kórtörténetében szerepelt a többszöri vetélés.

A legújabb kutatások ráirányították a figyelmet arra, hogy a méhnyálkahártya mirigyei a korábban feltételezettnél nagyobb szerepet játszhatnak a terhesség korai szakaszában.

Ezért Stephenson felvette a kapcsolatot a Yale Egyetem reprodukciós és méhlepény-kutató csoportját irányító Harvey Kliman-nel, a méhnyálkahártya elismert specialistájával, hogy kiválasszák azokat az alanyokat, akiknél a méhnyálkahártya abnormális fejlődést mutatott, és jellemezzék a szövetet az nCyclinE fehérje kifejeződésének szempontjából.

Forrás: Photononstop/Catherine Delahaye

Azokat a nőket, akiknek a méhnyálkahártyájában az nCyclinE fehérje rendellenes szintje volt kimutatható, progeszteron-kezelésben részesítették a menstruációs ciklusuk második fele alatt, ugyanis a méhnyálkahártya ebben az időszakban megy át azon az érési folyamaton, amely felkészíti az esetlegesen beágyazódó magzat befogadására.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a hüvelyen át adagolt természetes progeszteron növelte a sikeres, szüléssel végződő terhesség esélyét. A progeszteronnal kezelt nők több mint kétharmadának sikerült a terhességet megtartania, míg a hormonnal nem kezelt csoportban ez az arány az 50 százalékot is alig érte el.

Biztató eredmények

„Rendkívül elégedettek vagyunk ezzel az eredménnyel, amely megerősíti, hogy a progeszteron igen jótékony hatású, ráadásul olcsó és kockázatmentes kezelés lehet az ismételt vetélésen átesett nők jelentős tömege számára" - nyilatkozta Stephenson, aki a fentieket a Fertility and Sterility című folyóiratban tette közzé. A kedvező kimenetel arra buzdítja a kutatókat, hogy klinikai kísérlet keretében is bizonyítsák a progeszteron előnyös hatását. Az eredmények azt is sugallják, hogy az nCyclinE-hez hasonló markerek segíthetnek az orvosoknak a progeszteron-kezelésre várhatólag kedvezően válaszoló betegcsoport kiválasztásában, valamint a megfelelő dózis megállapításában.

Nagy örömömre szolgál, hogy együtt dolgozhattam Dr. Stephensonnal ezen a fontos projekten" - tette hozzá Kliman, aki a kutatásban alkalmazott, az nCyclinE szintjének kimutatására irányuló szabadalmazott teszt feltalálója. - „Az Endometriális Funkciós Tesztet eredetileg a meddőséggel küzdő nők azonosítására dolgoztuk ki, de a jelen munka során kiderült, hogy az ismétlődő vetéléssel jelentkező páciensek számára is hasznos diagnosztikus eszköz lehet."

Stephenson véleménye szerint a többedik spontán vetélésen átesett nőknek mindenképp beszélniük kellene orvosukkal a progeszteronpótló kezelés lehetőségéről; hozzáteszi azonban, hogy az optimális terápiás döntést a vetéléssel összefüggésbe hozható tényezők alapos felmérése után lehet csak meghozni.